Linkuri accesibilitate

3 minute | Teroare nucleară, Putin își laudă planul de invazie. Oficiali americani în România și Moldova


O captură din transmisiunea în direct a camerelor de supraveghere de la Autoritatea Nucleară din Zaporojie, 4 martie 2022, arată mai multe explozii din cauza bombardamentelor rusești.
O captură din transmisiunea în direct a camerelor de supraveghere de la Autoritatea Nucleară din Zaporojie, 4 martie 2022, arată mai multe explozii din cauza bombardamentelor rusești.

Rusia a atacat cea mai mare centrală nucleară din Europa, în timpul invaziei din Ucraina, la doar câteva ore după ce Vladimir Putin a spus la televizor că războiul merge „conform planului”. La Washington se vorbește despre o vizită a vicepreședintelui american Kamala Harris în România.

Bun găsit!

Iată principalele știri ale dimineții:

  • Ucraina a acuzat Rusia că a atacat deliberat centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.
  • În a doua rundă de negocieri, ținută în timp ce luptele continuau, oficialii ruși și ucraineni au convenit asupra creării unor coridoare civile, fără să fie înregistrate alte progrese.
  • Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană, în aceeași zi cu Georgia.

Centrală nucleară atacată

Ucraina a anunțat la primele ore ale dimineții că un atac rusesc asupra centralei nucleare de la Zaporojie a provocat un incendiu la o instalație, centrala în sine nefiind afectată.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia de terorism nuclear. Într-un discurs „urgent”, ținut în această noapte, el a spus că armata rusă a atacat cu intenție complexul nuclear și a afirmat că o explozie ar fi însemnat „sfârșitul tuturor, sfârșitul Europei”.

Joe Biden a discutat la telefon cu omologul ucrainean despre atac, potrivit Casei Albei. Președintele SUA a îndemnat Rusia „să înceteze activitățile militare din zonă și să permită accesul pompierilor și al personalului de intervenție de urgență la sit”.

La scurt timp, Statele Unite au activat echipa de răspuns la incidente nucleare. Serviciile de urgență din Ucraina au reușit să stingă incendiul aproximativ o oră mai târziu, fără să fie înregistrată o creștere a nivelului de radiații și fără să existe victime, transmite BBC.

Vedere aeriană cu o clădire rezidențială distrusă de bombardamente, în așezarea Borodyanka din regiunea Kiev, Ucraina, 3 martie 2022.
Vedere aeriană cu o clădire rezidențială distrusă de bombardamente, în așezarea Borodyanka din regiunea Kiev, Ucraina, 3 martie 2022.

Doar unul dintre cele șase reactoare ale complexului era în funcțiune, a declarat agenția de stat pentru Reuters.

Mai multe persoane aflate în vehicule trăgeau asupra clădirilor din centrala electrică, în timp ce incendiul se manifesta la clădirea de cinci etaje, potrivit unei înregistrări verificate de The New York Times.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a afirmat că un dezastru la Zaporojie ar putea fi „de 10 ori mai mare decât Cernobîl”, referindu-se la dezastrul din 1986.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a condamnat „acțiunile nesăbuite” ale președintelui rus, afirmând că Vladimir Putin „ar putea acum amenința direct siguranța întregii Europe”.

Vladimir Putin laudă invazia la TV

Televiziunile din Rusia au difuzat joi seară un discurs al președintelui Vladimir Putin, în care acesta a spus că „operațiunea militară specială decurge conform planului”.

El a acuzat forțele ucrainene că au luat „mii de cetățeni străini ostatici” și că au folosit civili pe post de „scuturi umane”. Putin a adăugat că rușii și ucrainenii sunt „un singur popor” și că va „distruge acest "anti-Rusia" creat de Occident”.

Vladimir Putin prezidează o reuniune cu membrii Consiliului de Securitate, la reședința de stat Novo-Ogariovo de lângă Moscova, pe 3 martie 2022.
Vladimir Putin prezidează o reuniune cu membrii Consiliului de Securitate, la reședința de stat Novo-Ogariovo de lângă Moscova, pe 3 martie 2022.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat la BBC că „invazia Rusiei nu decurge conform planului”.

În timp ce SUA și Marea Britanie au impus noi sancțiuni împotriva oligarhilor și oficialilor ruși, din Europa Liberă aflați cum încearcă oligarhii ruși să scape de acestea.

La Washington, aleșii americani cer la unison și tot mai insistent administrației Biden să pună capăt tuturor importurilor de petrol rusesc și pentru a sancționa sectorul energetic al Rusiei, relatează CNN.

Între timp, Parlamentul de la Kiev a adoptat legea cu numărul 7122, prin care a autorizat naționalizarea tuturor proprietăților rusești din Ucraina, relatează Interfax Ucraina. Acestea vor fi folosite în războiul împotriva regimului Putin.

Dintr-o nouă discuție telefonică între Emmanuel Macron și Vladimir Putin, care a durat aproximativ 90 de minute, aflăm că președintele Franței se teme că „ce e mai rău abia urmează”.

În acest context, Reuters scrie că Pentagonul a stabilit o nouă linie telefonică cu Ministerul rus al Apărării pentru a preveni „calculele greșite, incidentele militare și escaladarea” în regiune.

În continuare, Rusia refuză să pronunțe cuvântul „război”, iar pe Europa Liberă puteți afla denumirile oficiale date de Moscova conflictelor militare în care a fost implicată din 1939 încoace.

Tot dintr-un articol al colegilor mei puteți să citiți care sunt fronturile deschise de ruși și forța militară care le poate alimenta, dar și cât poate rezista Ucraina.

Oficiali americani în România și Moldova

Maia Sandu a semnat joi cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Chișinăul fiind astfel tot mai aproape de blocul comunitar. Liderii Georgiei au făcut același lucru joi, la două zile după ce Ucraina a luat o hotărâre similară.

Președinta Maia Sandu, premierul Natalia Gavrilița (dreapta) și președintele Parlamentului Igor Grosu (stânga), au semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Președinta Maia Sandu, premierul Natalia Gavrilița (dreapta) și președintele Parlamentului Igor Grosu (stânga), au semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Moldova este menționată de presa internațională și în criza refugiaților, după ce 100.000 de ucraineni au fugit în această țară, potrivit datelor ONU.

The Washington Post a publicat un reportaj din Palanca, în care arată cum decurge prima zi ca refugiat: un pat cald, vinovăție și înjurături la adresa lui Putin.

Cotidianul american mai scrie despre turneul secretarului de stat american Antony Blinken în Europa de Est, din această săptămână, prin care arată „unitatea occidentală” în urma invaziei rusești din Ucraina. El are programate vizite oficiale în Republica Moldova, Polonia, țările baltice și Belgia.

În același timp, la Casa Albă se poartă discuții privind vizita vicepreședintelui Kamala Harris în Polonia și România, relatează publicația The Hill citând surse din administrația americană.

Kamala Harris ar urma să ajungă în Europa în următoarele săptămâni și să viziteze trupele staționate în România, fiind luată în calcul și o vizită la granița cu Ucraina.

Alte știri importante:

Așteptăm sugestii sau recomandări de subiecte la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Pe curând,

George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG