Bun găsit,
Iată principalele știri:
- UE critică interdicțiile pe care Polonia și Ungaria le-au impus importurilor de cereale din Ucraina. Slovacia este a treia țară care a oprit importurile din Ucraina.
- Opozantul lui Vladimir Putin, Vladimir Kara-Murza, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, pentru „trădare”.
- Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, solicită Consiliului European o decizie rapidă, anul acesta, astfel încât România și Bulgaria să devină parte a spațiului Schengen.
Solidaritate fără importuri de cereale
Interdicțiile impuse de țări din Europa de Est față de importurile de cereale din Ucraina se înmulțesc, în ciuda criticilor venite de la Bruxelles și Kiev. Problema riscă să se transforme într-o bombă cu ceas pentru ideea de solidaritate cu Ucraina, scrie Politico.
Slovacia a interzis și ea importul unor produse agricole din Ucraina, dar permite în continuare tranzitul mărfurilor, scrie Reuters. Măsura vine după ce Polonia și Ungaria au interzis importurile și tranzitul mărfurilor din Ucraina.
The Guardian notează că măsurile încearcă să oprească prăbușirea prețului cerealelor pe piețele interne. Oficialii de la Kiev critică însă măsurile și încearcă să obțină un acord de tranzit al cerealelor prin Polonia, pe fondul avertismentelor că inclusiv tranzitul cerealelor la Marea Neagră riscă să fie blocat.
Euronews citează oficiali europeni care spun că interdicțiile impuse de Polonia și Ungaria sunt inacceptabile. Potrivit regulilor europene, statele membre nu au posibilitatea de a impune unilateral restricții comerciale, scrie EUobserver, citând oficiali europeni care vorbesc despre noi măsuri de compensare pentru prăbușirea prețurilor la cereale.
Conflictul fermierilor cu Uniunea Europeană este unul mai profund, scrie Financial Times. Bruxelles are nevoie de un sector agricol mai ecologic pentru a-și îndeplini obiectivele climatice. Dar fermierii spun că li se cere să facă prea multe.
Rusia fură și viitorul Ucrainei
Der Spiegel scrie un articol de amploare despre copiii răpiți din Ucraina. Publicația germană notează că „Kremlinul și-a făcut un obicei din a pune mâna pe băieți și fete ucrainene, cu intenția de a-i transforma în cetățeni ruși. Familiile se luptă pentru a-și recupera copiii.”
Potrivit oficialilor de la Kiev citați, cel puțin 19.500 de copii au fost duși în școli-internat sau familii de plasament rusești de la începutul războiului. De cele mai multe ori, părinții nici nu știu unde au dispărut copiii lor.
Tema copiilor răpiți de Rusia din Ucraina este abordată și de Foreign Policy. Publicația descrie și poziția Moscovei, care susține că acești copii transferați erau fie orfani, fie au cerut evacuarea. Kievul are o viziune mult mai sinistră: este vorba despre un genocid generațional, o încercare de a șterge identitatea Ucrainei, furându-i viitorul.
Tot în Rusia, opozantul lui Vladimir Putin, Vladimir Kara-Murza, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, anunță Europa Liberă. New York Times comentează evenimentul ca pe încă o dovadă a represiunii politice din Rusia, iar Euronews face și o listă a reacțiilor de dezaprobare venite din partea comunității internaționale.
Cum arată viața în scaun cu rotile, cu 700 de lei pe lună
Pentru mulți dintre românii cu dizabilități, diagnosticul medical este însoțit de un diagnostic social: sărăcie și excluziune socială. Europa Liberă a găsit un astfel de caz: o femeie în vârstă din București care nu mai poate să meargă de 15 ani, depinde de insulină și supraviețuiește din beneficii sociale.
Libertatea.ro scrie despre falsul mit că „nu mai producem nimic în țara asta”. Un profesor român susține că aceasta e o temă neadevărată, intens folosită de propaganda naționalistă anti-UE.
Hotnews descrie variantele în lucru de pe listele lui Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, în negocierile pentru rocada guvernamentală, iar Spotmedia scrie despre mizele comasării alegerilor din 2024.
Alte știri
- FBI a arestat doi presupuși agenți chinezi și acuză alte zeci de persoane că au lucrat în SUA pentru a reduce la tăcere dizidenții. - DW
- Miniștrii G7 critică „retorica nucleară” a Rusiei și promit că țările care oferă asistență Rusiei împotriva Kievului vor plăti un preț scump.– Le Monde
- ONU și alte grupări de ajutor suspendă operațiunile în Sudan, din cauza luptelor violente. - Axios
Ne găsiți la Europa Liberă, pe Facebook și Instagram, iar pe mail, la adresa treiminute@rferl.org.
Toate cele bune,
Adrian