Linkuri accesibilitate

3 minute | Fake rusesc, pretext pentru invazie. „Explozie de nervi” în USR, tensiuni AUR


Vladimir Putin e vineri la Beijing. Rusia și China își coordonează mișcările și mesajele către Occident. (Imagine din 3 februarie 2002, Moscova)
Vladimir Putin e vineri la Beijing. Rusia și China își coordonează mișcările și mesajele către Occident. (Imagine din 3 februarie 2002, Moscova)

Oficiali americani spun că Rusia pregătește un clip trucat pentru a justifica invadarea Ucrainei. Presa dezbate posibile strategii ale Moscovei, în timp ce militarii ruși se poziționează în Belarus. România cu peste 10.000 de bolnavi Covid în spitale și tensiuni interne în partidele de opoziție.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

 • Mașina de propagandă a Moscovei pregătește „dovezi” false pentru a justifica o posibilă invazie a Ucrainei. Vladimir Putin se întâlnește vineri, la Beijing, cu omologul chinez.
 • SUA anunță moartea unui liderul ISIS în Siria. Biden: am eliminat o amenințare teroristă majoră.
 • Dan Barna îl acuză pe Dacian Cioloș că vrea control total asupra USR. La AUR, ruptura dintre copreședinți e cauzată de controversatul Călin Georgescu.

Actorii ruși care pregătesc invazia

Serviciile de informații ale SUA au date despre un plan rusesc de crearea a unui pretext pentru invadarea Ucrainei. Ar fi vorba, explică The New York Times, despre un clip video trucat care ar arăta un atac fie pe teritoriul Rusiei, fie asupra minorității ruse din estul Ucrainei.

Prin dezvăluirea informațiilor, SUA speră să dejoace acest plan de propagandă al Rusiei. Clipul video ar fi parte a unei strategii mai ample de manipulare desfășurată de Moscova încă din noiembrie în social media, pe situri conspiraționiste sau în presa controlată de Kremlin.

În 2019, președinții Ucrainei și Rusiei l-au vizitat pe Emmanuel Macron la Palatul Elysee. Macron va vizita, luni, Moscova și în ziua următoare Kiev-ul în încercarea de a media tensiunile dintre cele două țări.
În 2019, președinții Ucrainei și Rusiei l-au vizitat pe Emmanuel Macron la Palatul Elysee. Macron va vizita, luni, Moscova și în ziua următoare Kiev-ul în încercarea de a media tensiunile dintre cele două țări.

The Guardian remarcă valul de oferte internaționale de mediere a crizei de la granița Ucrainei, în timp ce Rusia continuă acumularea de forțe militare și în Belarus. Acesta are 1.000 de kilometri de graniță cu Ucraina. Potrivit publicației, din partea Europei, sarcina negocierii directe cu Putin ar fi fost trasată președintelui Franței, Emmanuel Macron.

Rusia a confirmat că acesta ar putea vizita Moscova împreună cu cancelarul Germaniei. Cele două țări sunt semnatare ale acordului de la Minsk, menit să oprească luptele din estul Ucrainei cu separatiștii sprijiniți de Rusia.

Președinția franceză a anunțat, vineri dimineață, că Emmanuel Macron se va afla la Moscova luni și la Kiev în cursul zilei de marți.

„Este rândul Rusiei să decidă în acest moment dacă va urma calea diplomatică sau pe cea a acțiunii militare” – a fost mesajul transmis, joi, la București, de ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian.

Vladimir Putin se află vineri la Beijing pentru discuții cu omologul chinez Xi Jinping și pentru a participa la Ceremonia de deschiderea a Jocurilor Olimpice.
Vladimir Putin se află vineri la Beijing pentru discuții cu omologul chinez Xi Jinping și pentru a participa la Ceremonia de deschiderea a Jocurilor Olimpice.

Deocamdată însă, Vladimir Putin se întâlnește cu omologul său chinez, Xi Jinping, la Beijing, cu prilejul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă.

„Înțelegere și sprijin” chinez pentru Rusia

China și Rusia și-au coordonat ieri pozițiile cu privire la criza de la granița Ucrainei, la nivelul miniștrilor de Externe. Un comunicat al ministerului chinez arată că Beijingul are „înțelegere și sprijin” pentru îngrijorările de securitate exprimate de Rusia în relație cu SUA și NATO, transmite Reuters.

Întâlnirea lui Putin cu Xi Jinping este prima avută de cei doi în persoană din 2019, remarcă AP, și e menită să întărească legăturile dintre cele două țări (ambele aflate în conflict cu SUA). Rusia și China ar încerca o coordonare a politicilor de răspuns la presiunile Occidentului.

Într-un articol publicat joi de agenția de știri Xinhua, Vladimir Putin a spus că Moscova și Beijing joacă un rol important de „stabilizare” a afacerilor globale și a le face „mai echitabile și mai incluzive”.

Imagine din 2 februarie, cu tancuri ale Rusiei și Belarusului care fac exerciții în Belarus.
Imagine din 2 februarie, cu tancuri ale Rusiei și Belarusului care fac exerciții în Belarus.

În paralel, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat ieri Rusia că a mobilizat aproximativ 30.000 de soldați și arme moderne în Belarus în ultimele zile. Este cea mai mare desfășurare militară rusă într-o țară vecină, de la sfârșitul Războiului Rece, a spus acesta.

Uciderea liderului ISIS din Siria

La Washington, tema Ucrainei a căzut pe locul doi aseară, după anunțul morții liderului ISIS Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi în urma unei operațiuni americane în Siria. În urma atacului, al-Qurayshi s-a aruncat în aer „într-un gest disperat de laşitate", a spus Joe Biden. În explozia ar fi murit și familia liderului ISIS.

Joe Biden a spus că forțele americane „au eliminat o ameninţare teroristă majoră". Pregătirea operațiunii ar fi durat luni de zile.

„Explozie de nervi” în USR

În România, Hotnews.ro vorbește despre un „Război pe față în USR”. Publicația scrie că Dan Barna îl acuză pe președintele USR, Dacian Cioloș, că „dinamitează” partidul. Anterior, Cioloș le prezentase colegilor „Programul președintelui USR, 2022 – 2023”, care include și modificări ale felului în care se iau deciziile în formațiune.

Dacian Cioloș (dreapta) la învins pe Dan Barna în competiția din toamnă pentru președinția partidului. Imagine din 2020
Dacian Cioloș (dreapta) la învins pe Dan Barna în competiția din toamnă pentru președinția partidului. Imagine din 2020

Hotnews spune că în grupul intern de discuții al USR, Dan Barna i-a transmis aseară lui Cioloș: „Inventezi în programul tău, pe care ni l-ai pus în față cu un ultimatum, non-probleme. Ne spui sec și arogant: votați sau plec”. Cioloș a răspuns: „Partidul suferă si noi ne certăm între noi. Am propus soluții și am primit o explozie de nervi din partea ta, fără să îi dai 24 de ore documentului propus”.

Criza AUR

Europa Liberă publică vineri analiza tensiunilor dintre liderii AUR, declanșate de declarațiile controversate ale președintelui de onoare al formațiunii, Călin Georgescu.

„Copreședintele AUR, Claudiu Târziu, se dezice de Călin Georgescu, pe care nu îl vrea președinte de onoare. Avansează numele președintelui Academiei, Ioan-Aurel Pop, sau pe cel al lui Marius Lulea, fondator AUR, pentru această poziție. George Simion vrea ca lucrurile să fie lămurite într-un Congres”, scrie Cristi Andrei, care a stat de vorbă cu cei doi co-președinți ai Alianței.

Co-președinții AUR încearcă să evite o confruntare categorică.
Co-președinții AUR încearcă să evite o confruntare categorică.

De la G4Media, povestea unei manipulări – Reprezentanții partidului de extremă dreapta VOX se declară „șocați” de comportamentul lui Simion, care a pretins pe Twitter că reprezintă România alături de PNȚCD la summit-ul suveraniștilor de la Madrid. Acesta a fost dat afară de la eveniment, a declarat pentru G4Media.ro un purtător de cuvânt al VOX.

G4 publică înregistrarea audio cu explicații lui Simion, în care acesta spune și că nu tot ce publică în social media îi aparține.

O analiză Europa Liberă despre cum încearcă AUR „să se lipească” de alianța extremiștilor și conservatorilor, AICI.

Tot de pe pagina noastră, povestea și greutățile românilor care au nevoie de îngrijire paliativă. Serviciile oferită de stat acoperă doar 18,71% din necesar - Țară în Service.

De la Cluj, despre viața muncitorilor străini veniți în România.

Alte știri:

 • „Între Covid și boicoturi”, azi încep jocurile Olimpice de la Beijing, scrie BBC.
 • Pierderi uriașe pe bursă pentru Meta (Facebook). Detalii, pe CNN.
 • Peste 10.000 de oameni în spitale, cu Covid, România pregătește renunțarea la starea de alertă, potrivit declarațiilor lui Raed Arafat, preluate de Agerpres.

Dacă aveți sugestii sau propuneri de subiecte pe care să le abordăm la Europa Liberă ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Toate bune și un weekend liniștit,
Carmen

 • 16x9 Image

  Carmen Valică

  A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

  valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG