Linkuri accesibilitate

3 minute | Vodă Cuza & autostrăzile, cancelarul Austriei în Bulgaria, Erdogan negociază în forță


Noile autostrăzi sunt atât de noi încât se găsesc numai în hârtii - cum este harta de mai sus legată de PNRR. Ea include și autostrăzile vechi - București-Pitești (pre-1989) și Autostrada Soarelui (2003-2004), dar și sfertul din autostrada Bechtel, începută acum 20 de ani.
Noile autostrăzi sunt atât de noi încât se găsesc numai în hârtii - cum este harta de mai sus legată de PNRR. Ea include și autostrăzile vechi - București-Pitești (pre-1989) și Autostrada Soarelui (2003-2004), dar și sfertul din autostrada Bechtel, începută acum 20 de ani.

Liderul turc Erdogan declară că nu admite aderarea Suediei la NATO, invocând arderea Coranului la un protest de la Stockholm. Șoc după un al doilea atac armatat în patru zile în California. Unirea Principatelor, moment perfect pentru lista de priorități.

Bună dimineața, dragi prieteni,

La Mulți Ani de Unirea Principatelor! O idee de posibil cadou vă sugerează New York Times, plus un abonament gratuit la newsletterul Europei Libere.

Altfel, salutări din partea Comisiei Europene a Dunării (1856-1947). Instituție cheie dominată de englezi, CED a așezat tabla de șah pentru dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza. Comisia Europeană a Dunării avea sedii la Galați și Sulina și a început să existe datorită înfrîngerii Rusiei în Războiul Crimeei (1853-1856). Pe scurt, Occidentul la Gurile Dunării.

Iar după cum reiese și din principalele știri ale dimineții, Turcia joacă întotdeauna tare la Marea Neagră:

  • UE croiește sancțiuni pentru regimul din Belarus, aliat al Moscovei. Președintele Zelenski promite că sancționează recent dezvăluitele cazuri de corupție.
  • Liderul turc, Recep Tayip Erdogan, declară că țara sa nu va ratifica intrarea Suediei în NATO, după arderea unui Coran la un protest de la Stockholm.
  • De 24 Ianuarie, Moldova reamintește politicos creanțele Iașului asupra Capitalei. Problema e că listele ardelenilor și ale ... bucureștenilor sunt la fel de lungi.

În pregătire, summit CE-Ucraina. RO & BG insistă pe Schengen

Reuniunea va avea loc la începutul lui februarie chiar la Kiev, în condiții drastice de securitate. Editorul RFE în probleme europene, trece în revistă elementele-cheie. Între acestea, sancțiuni ce urmează să fie impuse regimului de la Minsk, la livrările de armament către Ucraina, plus ajutor economic.

De aici și insistența occidentalilor de a regla problema corupției la vârf în Ucraina, după cum scrie NYT, dar și presa europeană.

Prologul a avut loc ieri, la întâlnirea de ieri a miniștrilor de Externe, unde ministrul român, Bogdan Aurescu, a readus în discuție refuzul Austriei de a vota în decembrie pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen.

Înalții oficiali bulgari au avut ocazia să facă același lucru deoarece cancelarul austriac, Karl Nehammer a făcut o vizită la Sofia, după cum relatează G4Media și nu numai.

Erdogan: Turcia nu va sprijini aderarea Suediei la Schengen

Între timp, demersurile Suediei de a-și vedea ratificată cererea de aderare la NATO și de către Turcia, au intrat într-un blocaj.

Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, este unul dintre cei mai puternici negociatori între liderii NATO. Aici luând parte la o ceremonie menită să atragă atenția asupra sporirii capacității Turciei de stocare a gazului. 16 decembrie 2022.
Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, este unul dintre cei mai puternici negociatori între liderii NATO. Aici luând parte la o ceremonie menită să atragă atenția asupra sporirii capacității Turciei de stocare a gazului. 16 decembrie 2022.

După ce a anulat practic vizita ministrului suedez al Apărării la Ankara, liderul turc, Recep Tayip Erdogan a declarat că dacă suedezii nu arată respectul cuvenit Turciei și musulmanilor, ei nu vor avea acceptul Turciei de a se alătura organizației nord-atlantice: „Nu se va întâmpla”.

Politico, dar și Europa Liberă notează de asemenea tensiuni diplomatice între Rusia și Estonia, plus Letonia. Moscova a cerut retragerea ambasadorului estonian din capitala rusă, acuzându-l de rusofobie, Estonia și Letonia au cerut același lucru ambasadorilor ruși în capitalele lor. Lituania l-a expulzat pe ambasadorul rus din aprilie 2022.

Apropo...

Unirea Principatelor a început cu un scandal diplomatic

Unirea Principatelor e zi nelucrătoare în România, iar calendarul a dus la „o punte”, adică o mini-vacanță de patru zile pentru bugetari.

Cine stă la coadă la telecabina din Sinaia/cota 1400 și/sau își permite o clipă de reflecție recomand articolul semnat de Sabina Șancu la Europa Liberă. Expresii cheie: protest față de falsificarea alegerilor, reprezentanții Marilor Puteri, majoritate de voturi, stat național. Într-un cuvânt: leadership.

Premierul Ciucă și-a anunțat prezența la Iași. Vor fi momente interesante având în vedere datoriile Centrului către Moldova, contabilizate de Libertatea. 164 de datorii neonorate în 164 de ani, e o exagerare.

Între 1866 și 1906 în Regatul României s-au contruit de la zero 3900 de km de cale ferată (conceptul de autostradă nu exista). Dar cu siguranță, frustrările moldovenilor din România sunt întemeiate.

La fel și cele ale ardelenilor. În 20 de ani, din cei 415 km din autostrada Transilvania s-au construit numai aprox. 110, după cum a calculat Europa Liberă.

La fel și cele ale bucureștenilor. Au apărut noi dezvoluiri legate de moartea Anei Oros, femeia ucisă sâmbătă de câini. ASPA spune că printre patrupezi se aflau câini de luptă cu stăpâni care pot fi identificați.

Alte subiecte:

  • Despre respectul datorat turcilor și musulmanilor vorbește și un articol de opinie din WP. E semnat de unul dintre cei căutați de regimul Erdogan în toată lumea: un jurnalist.
  • Colegii de la Europa Liberă Ungaria semnalează lupta unui profesor maghiar care cu afișele guvernamentele, cel mai adesea naționaliste și anti-occidentale.
  • BBC descrie în detaliu trecerea în viața monahală a moștenitoarei unei imperiu al diamantelor. Nu, nu e vorba de o femeie matură, ci de o fetiță de numai 8 (opt) ani.

Toate cele bune, ne revedem mâine,

Elena

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

XS
SM
MD
LG