Linkuri accesibilitate

3 minute | Regrete pentru civilii din Gaza, bani gratis de la Guvernul României, noul vechi premier al Spaniei


Pedro Sanchez a obținut votul pentru un nou mandat de premier al Spaniei.
Pedro Sanchez a obținut votul pentru un nou mandat de premier al Spaniei.

Premierul Israelului regretă că nu reușește să protejeze civilii din Gaza, iar Europa marchează, în Spania, o nouă confruntare între conservatorism și liberalism. România se apropie de finalul anului cu cadouri pentru toată lumea, din Fondul de rezervă.

Iată principalele știri:

  • Armata israeliană anunță că a descoperit la spitalul Al-Shifa din Gaza intrarea într-un tunel al grupării Hamas. ONU informează că vineri nu va intra niciun ajutor umanitar în Gaza.
  • Ministerul român al Educației cere peste trei miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru salarii și burse. Ministerul Economiei cere 6.000 mii lei pentru salarii, CFR a primit deja, din același fond, aproape 200 de milioane pentru taxe, impozitele și mentenanță.
  • În Spania, Pedro Sanchez a obținut un nou mandat de premier în urma promisiunii de amnistiere a separatiştilor catalani.

Regretul premierului Netanyahu

Într-un interviu pentru CBSNews, premierul Israelului, Beniamin Netanyahu spune că forțele sale militare au încercat să reducă la minimum victimele civile din rândul palestinieni lor din Gaza, dar „fără succes”, remarcă Reuters.

Pe frontul din Gaza, armata israeliană a anunțat că a atacat ținte aflate în rețeaua subterană folosită de Hamas, notează BBC în relatarea live text, iar The New York Times scrie despre a doua zi a operațiunii israeliene în spitalul Al-Shifa, unde ar fi fost descoperite dovezi că militanții Hamas s-au folosit de complexul medical.

Pacienții de aici nu mai au apă și nici oxigen, scrie BBC, care îl citează pe directorul spitalului. Muhammad Abu Salmiya descrie condițiile în care se află cei peste 650 de pacienți, 500 de membri ai personalului și 5.000 de persoane care s-au adăpostit în spital din calea bombardamentelor israeliene drept „tragice”.

Israelul spune că a găsit la spitalul Al-Shifa din Gaza City dovezi că era folosit de militanții Hamas și chiar o cale de acces spre tunelurile acestora. Fotografie din 15 noiembrie
Israelul spune că a găsit la spitalul Al-Shifa din Gaza City dovezi că era folosit de militanții Hamas și chiar o cale de acces spre tunelurile acestora. Fotografie din 15 noiembrie

Lângă Al-Shifa, israelienii au găsit și corpul uneia dintre femeile luate ostatice pe 7 octombrie. Numele ei este Yehudit Weiss și avea 65 de ani, scrie The Times of Israel.

Gaza nu mai este alimentată cu energie, liniile de comunicații nu mai funcționează – cei 2,3 milioane de oameni din Fâșia Gaza sunt izolați unul de celălalt și de lume, titrează AP.

În The Guardian, o comparație video - Gaza înainte de 7 octombrie și Gaza acum.

Evoluția la zi a incursiunii terestre a Israelului în Fâșia Gaza, zonă aflată în pragul foametei, după cum avertizează Programul Alimentar Mondial al ONU, pe pagina Europa Liberă România.

Cere și ți se va da

În România, filosofia premierului Ciolacu la final de an e simplă: austeritatea și deficitul bugetar sunt, deocamdată, doar pe hârtie. Pentru moment, România are o rezervă de bani de care Marcel Ciolacu dispune și pe care o distribuie generos.

Ministerul Educației, scrie Edupedu, a înțeles cum stau lucrurile și cere trei miliarde de lei din Fondul de Rezervă pentru a plăti salariile profesorilor și bursele elevilor și studenților pe noiembrie. Proiectul de Hotărâre de Guvern este deja întocmit și nu e de așteptat ca Marcel Ciolacu să nu răspundă cererii.

De altfel chiar guvernul a transmis managerilor de spitale care nu au primit bani că trebuie doar să ceară.

Lista e însă mai lungă. Economedia notează cererea Ministerului Economiei, care vrea șase milioane de lei din Fondul de Rezervă Bugetar ca să poată plăti salariile angajaților pentru luna decembrie, potrivit unui alt proiect de HG.

Premierul Marcel Ciolacu dispune de banii din Fondul de rezervă.
Premierul Marcel Ciolacu dispune de banii din Fondul de rezervă.

Economedia amintește și că doar săptămâna aceasta, Ministerul Transporturilor primește 189 de milioane de lei pentru ca CFR Infrastructură să-și poată plăti taxele, impozitele și mentenanța.

Despre suplimentările de la ministerele Culturii și Agriculturii, dar și de la din același fond destinat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe Hotnews.ro.

Fondul de rezervă este destinat urgențelor naționale, cum ar fi calamitățile naturale.

Din presa românească de azi vă mai recomand articolul colegului meu Ovidiu Cornea despre cele opt legi anti-păcănele și pariuri blocate în Parlament, harta testărilor antidrog din România, în Libertatea, și povestea din PressOne a Annei, refugiată din Ucraina. De profesie avocat, acum lucrează în România într-un depozit.

Premierul Spaniei, un succes

Camera inferioară a parlamentului spaniol a aprobat joi un nou mandat de premier al lui Pedro Sanchez, punând astfel capăt blocajului politic din ultimele patru luni, transmite Reuters.

„Un supraviețuitor”, scrie despre Sanchez El Pais, care notează că în 10 ani, liderul socialist a trecut de la obscuritate completă la rolul de politician care ar putea atinge recorduri de longevitate în funcția de premier.

Protest din 12 noiembrie față de amnistia acordată separatiștilor catalani.
Protest din 12 noiembrie față de amnistia acordată separatiștilor catalani.

Ca să ajungă la votul de joi, notează Politico, Sanchez pare că a făcut, surprinzător de bine, două lucruri: o campanie în care a atras tinerii și o înțelegere curajoasă cu separatiștii.

Înțelegerea prin care sute de separatiștii catalani beneficiază de amnistie a provocat însă revoltă în rândul conservatorilor și proteste care vor marca o „Spanie divizată”, după cum o descrie The New York Times.

Alte știri:

  • În România, un pacient cu boli rare trebuie să aştepte peste 900 de zile pentru un tratament inovator – preşedinta Alianţei Naţionale pentru Boli Rare România (ANBRaRo), Dorica Dan, Agerpres.
  • La reuniunea APEC de la San Francisco, China și Japonia transmit un mesaj rar de cooperarea bilaterală, potrivit Reuters.
  • Cântăreața de muzică pop Taylor Swift va fi personaj într-o carte de benzi desenate. Detalii pe Reuters.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Un weekend minunat,

Carmen

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG