Linkuri accesibilitate

Cum Boris Johnson a intrat în terapie intensivă, iar Slavoj Žižek este o vedetă pe Russia Today. Revista presei europene


Peste 70.000 de morți în lume, din care trei sferturi în Europa, este bilanțul publicat de Le Monde, pe baza unui calcul realizat de AFP.

Între timp, în Marea Britanie numărul de morți a depășit 5.000 iar Boris Johnson a fost plasat în terapie intensivă, cum a relatat încă de ieri seara The Guardian pe un live-blog special. Situația e fără precedent, iar Marea Britanie, care nu are o constituție, n-a prevăzut un asemenea caz.

Mare Britanie e în stare de șoc, titrează la München Süddeutsche Zeitung. Pentru moment, ministrul de externe Dominic Raab a luat locul lui Johnson, însă nimic nu este prevăzut legal pentru o asemenea situație. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a urat lui Johnson (pe Twitter) însănătoșire grabnică, urmată, tot pe Twitter, de Angela Merkel și de secretarul general NATO Jens Stoltenberg.

The Times scrie că biroul premierului (Downing Street) a denunțat “dezinformarea” rusească, după ce „o agenție de presă apropiată Kremlinului” (dar nenumită) a scris și difuzat știrea potrivit căreia Johnson ar fi fost pus sub respirație artificială. The Times precizează că Johnson doar a primit oxigen pentru că respiră greu, însă nu a fost “întubat” la ventilator. La fel, site-ul Politico asigură că Johnson rămâne conștient.

Cu toate acestea, la o verificare amănunțită, se arată că principala presă din Rusia, precum Izvestia, Kommersant, Novaia Gazeta, Vzgliad, Moskovskii Komsomoleț sau agenția TASS anunță exact ceea ce scrie presa britanică, și anume că Johnson se află în terapie intensivă.

The Telegraph, ziarul în care scrie Boris Johnson, precizează totuși că starea acestuia s-a înrăutățit. Tot The Telegraph descrie luptele pentru putere și influență din cadrul cabinetului Johnson în absența acestuia.

The Independent îl citează pe șeful unității naționale desemnate să verifice kit-urile de testare imunologică, John Newton, care spune că nici unul din cele 3,5 milioane de teste comandate în China nu funcționează. Site-urile tabloidelor, precum The Sun, se întrec în a arăta clipuri cu pacienți care mor fără ca doctorii să poată să facă ceva.

În sfârșit, un grup de europarlamentari din toate formațiunile politice au trimis o scrisoare deschisă instituțiilor europene și guvernelor din UE în care atrag atenția asupra propagandei rusești și a felului în care se sugerează că vina pentru amploarea crizei ar purta-o Europa însăși. Din România, scrisoarea este semnată de Clotilde Armand, Vasile Blaga și Eugen Tomac. Deputații europeni, în special baltici și din grupul PPE, amintesc că sănătatea este de domeniul statelor membre și că Bruxelles nu are la dispoziție vreun spital transnațional. De altfel, ieri miniștrii apărării din țările UE au discutat cu șeful diplomației europene Josep Borrell modalitățile coordonării ajutorului militar în vederea combaterii pandemiei.

Deocamdată, televiziunea belgiană anunță că parlamentul european de la Strasbourg, fără perspectiva de a fi redeschis anul acesta, va fi transformat în centru de depistare.

„April is the cruellest month”: „Aprilie e luna ticăloasă”

În Spania, presa anunță că pentru prima oară din 1933, în toiul războiului civil al lui Franco, procesiunea și festivitățile din Sevilla, Feria de Abril, nu vor avea loc anul acesta, ceea ce va duce la consecințe economice nefaste pentru oraș, care riscă să piardă cu totul aproape un miliard de euro. Și tocmai în Sevilla, scrie El Pais, conducerea și administratorii unui azil de bătrâni cu 79 de cazuri atestate au fost puși sub anchetă, după ce au fost constatate în stabiliment 24 de decese legate de coronavirus.

În Italia, unde progresul epidemiei s-a arătat luni staționar, Corriere della Sera anunță 636 de morți luni, în comparație cu 1150 în SUA și, pentru prima dată nici un deces constat oficial în China. Cu totul, numărul morților în SUA a depășit deja 10.500, jumătate dintre ei doar în New York. Tot Corriere prezintă asaltul turiștilor, în China, pe pantele Muntelui Galben, sit clasat de Unesco, asalt în masă, care a obligat autoritățile locale să închidă iarăși totul.

În schimb, spre mirarea generală, în Suedia totul continuă ca și până acum, cu școlile deschise, ba chiar și multe săli de sport, în vreme ce oamenii se plimbă prin parcuri. Nici urmă de constrângerile stricte de pe restul continentului.

Austria se arată a fi prima țară care slăbește un pic severitatea regulilor carantinei, lucru anunțat de cancelarul Sebastian Kurz. Cum o scrie cotidianul Die Presse, magazinele mici și negoțurile de cartier ar trebuie să fie deschise weekendul următor, pentru Paștele catolic, iar magazinele mari vor fi deschise în mai. În schimb, ieșirile în public rămân restricționate până cel puțin la sfârșitul lui aprilie. Tot așa, celălalt mare cotidian din Viena, Der Standard, avertizează în această dimineață că turismul austriac nu e pe cale de a-și reveni, deoarece restricțiile asupra circulației nu vor fi ridicate decât în momentul în care se va găsi un vaccin împotriva virusului.

Cehia caută de asemenea să înceapă să redeschidă unele magazine, iar Danemarca ar dori să redeschidă școlile de pe 15 aprilie.

Presa din Franța, dincolo de alinierea zilnică a cifrelor morților (luni s-a atins un nou record, cu 833 de morți), scrie pe larg și despre atentatul terorist din orășelul Romans-sur-Isère, duminică, unde un azilant sudanez a omorât două persoane, prin înjunghiere cu un cuțit de măcelărie, și a rănit grav alte cinci. Le Monde scrie că teroristul se plângea de mai multă vreme că trăiește într-o « țară de necredincioși ».

Și tot în Franța, Le Parisien, pune problema ieșirii orbilor în stradă, în ce condiții un orb se poate deplasa și cu ce fel de adeverință sau declarație specială.

“Pandemia” lui Slavoj Žižek

Era evident că pandemia nu putea să-i scape filozofului vedetă pop Slavoj Žižek, pe care La Repubblica, în Italia, îl citează spunând că el vede "un nou comunism germinând din virus". "Un nou sens al comunității" va ieși de aici, speră Žižek. La o căutare, reiese că nu e vorba de altceva decât de un text preluat deja cu voluptate nedisimulată de Russia Today încă din 10 martie. Russia Today oferă de altfel mai multe texte similare ale lui Žižek, inclusiv unul în care el spune că virusul este ca o lovitură de ‘Kill Bill’ (a ‘Kill Bill’-esque blow) pentru capitalism. Cu totul, Russia Today oferă nu mai puțin de 112 texte și menționări ale filozofului sloven la modă.

Toate acestea sunt de fapt extrase din ultima cărțulie a lui Žižek, scrisă în grabă: Pandemic! Covid-19 Shakes The World. De altfel, chiar la el acasă, în Slovenia, principalul cotidian, Delo, îi apropie unele din teorii de cele ale rusului Aleksandr Dughin, ceea ce nu pare a-l tulbura pe provocatorul Žižek.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG