Linkuri accesibilitate

3 minute | „Trump a chemat mulțimea” la insurecție, ce a vorbit Putin cu Lukașenko și un termen realist pentru Schengen


Portretul fostului președinte american Donald Trump este afișat pe un ecran, în timpul unei audieri a Comitetului special pentru investigarea atacului din 6 ianuarie asupra Capitoliului american, la Washington, SUA, 19 decembrie 2022.
Portretul fostului președinte american Donald Trump este afișat pe un ecran, în timpul unei audieri a Comitetului special pentru investigarea atacului din 6 ianuarie asupra Capitoliului american, la Washington, SUA, 19 decembrie 2022.

Presa din Statele Unite relatează despre o premieră negativă pentru sistemul politic american. Vizita lui Vladimir Putin în Belarus alimentează temerile privind escaladarea războiului din Ucraina. România ar putea fi primită în Schengen în prima parte a anului viitor.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Comisia de anchetă a Camerei Reprezentanților privind asaltul asupra Capitoliului american recomandă ca fostul preşedinte Donald Trump să fie inculpat penal pentru patru capete de acuzare, în special pentru apelul la insurecţie şi conspiraţie împotriva statului.
  • Vladimir Putin a călătorit în Belarus pentru prima dată după trei ani, vizita alimentând temerile Ucrainei că Aleksandr Lukașenko ar putea fi convins să intre în război alături de Rusia.
  • Aflată în România, Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, avansează prima jumătate a anului viitor ca termen în care România să intre în spaţiul Schengen.

Trump - patru capete de acuzare

Comisia din Camera Reprezentanților a SUA, care anchetează asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, a recomandat ieri, în unanimitate, ca fostul preşedinte Donald Trump să fie inculpat penal pentru patru infracțiuni, transmite The Washington Post.

The New York Times menționează că este pentru prima dată în istoria americană când Congresul a recomandat urmărirea penală a unui fost președinte. Aceasta are legătură cu insurecția de anul trecut, care a zguduit sistemul electoral liber și corect al țării.

Deși sesizările penale din partea comisiei nu au nicio greutate juridică, comisia recomandă Departamentului de Justiție să urmărească patru acuzații penale împotriva acestuia: incitare la insurecție, conspirație pentru fraudarea Statelor Unite, obstrucționarea unei proceduri oficiale a Congresului și conspirație pentru formularea de declarații false.

Donald Trump a anunțat pe 15 noiembrie că va candida din nou pentru funcția de președinte al SUA, la alegerile prezidențiale americane din 2024.
Donald Trump a anunțat pe 15 noiembrie că va candida din nou pentru funcția de președinte al SUA, la alegerile prezidențiale americane din 2024.

Pe același subiect, NYT a rezumat și explicat cele mai importante 17 constatări ale comisiei în raportul său final.

De notat că Departamentul de Justiție are deja în lucru o anchetă privind eforturile fostului președinte de a anula votul din 2020 și presupusa sa manipulare defectuoasă a documentelor guvernamentale.

Presa din Europa pare mai interesată de un alt caz din justiția SUA: Harvey Weinstein, fost mogul de la Hollywood, a fost găsit vinovat pentru violarea unei femei și riscă până la 24 de ani de închisoare, relatează BBC. Acesta execută deja o pedeapsă de 23 de ani pentru viol și agresiune sexuală.

După ce a organizat un sondaj în care 10 milioane de utilizatori au spus că ar trebui să renunțe la funcția de CEO al Twitter, miliardarul Elon Musk a anunțat că doar abonații plătiți la Twitter Blue vor putea vota în viitoarele sondaje legate de politica platformei, scrie The Guardian.

BBC comentează că sondajul a apărut la câteva ore după ce a fost fotografiat la finala Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, alături de Jared Kushner, ginerele lui Donald Trump - pe care Musk a încercat, fără succes, să îl atragă înapoi în rețeaua socială pe care o deține acum. Un alt detaliu din fotografie: Elon Musk se afla în apropiere de delegația Arabiei Saudite - un important investitor în Twitter.

Tot ieri, noul proprietar al Twitter a fost invitat să depună mărturie în Parlamentul European, scrie Politico. Președinta Roberta Metsola l-a invitat pe Elon Musk la un „schimb sincer, în public” cu legislatorii europeni.

Putin cu războiul, Lukașenko - economia

Până acum, Belarusul a reușit să nu trimită trupe în războiul din Ucraina, dar vizita de ieri a președintelui rus Vladimir Putin a stârnit temeri că o nouă ofensivă rusă ar putea viza, din nou, Kievul.

Associated Press relatează că Rusia și Belarus au convenit asupra consolidării cooperării „în toate domeniile”. Aceasta include „măsuri comune pentru securitatea celor două țări”, continuarea antrenamentelor comune și „livrarea reciprocă de arme”, a spus Vladimir Putin. Pe de altă parte, liderul autocrat al Belarusului a pus accentul pe problemele economice.

De la Moscova, Ministerul rus al Apărării a anunțat că va realiza exerciții navale comune cu China, în perioada 21-27 decembrie, relatează Reuters.

Între timp, șeful serviciului secret din Republica Moldova susține că Rusia vrea să invadeze țara în ianuarie 2023, scrie Digi24. Aflat la Chișinău, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că România nu are informații legate de riscuri la adresa securității R. Moldova, relatează Europa Liberă.

Vladimir Putin și Alexander Lukașenko se salută la Palatul Independenței din Minsk, Belarus, 19 decembrie 2022.
Vladimir Putin și Alexander Lukașenko se salută la Palatul Independenței din Minsk, Belarus, 19 decembrie 2022.

Iar Germania nu va mai cumpăra tancuri de infanterie Puma până când nu se va dovedi că sunt fiabile, a declarat luni ministrul Apărării, Christine Lambrecht, după ce, în timpul unui exercițiu recent, toate cele 18 vehicule de luptă incluse în exercițiu s-au stricat. Poate că, până la urmă, este un lucru bun că Germania a refuzat să trimită tancuri Ucrainei, comentează ironic Politico.

După ce Rusia a întrerupt majoritatea livrărilor de gaze către Europa, lucru care a contribuit la creșterea facturilor la energie și la o inflație record, miniștrii energiei din Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind plafonarea prețului la gazele naturale, scrie Reuters. Aceștia au convenit să impună un plafon în cazul în care prețurile depășesc 180 de euro pe megawatt/oră timp de trei zile.

AFP relatează despre decizia Curții Supreme a Suediei, care a blocat luni extrădarea jurnalistului turc Bulent Kenes, o cerere-cheie a Ankarei pentru a ratifica aderarea acestei țări la NATO.

Politico detaliază scandalul „Qatargate”, despre care scrie că a zguduit UE până în măduva oaselor și, în plus, explică legătura scandalului de corupție din Parlamentul UE cu Marocul.

Discuții despre Schengen cu șefa PE

Șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, a fost ieri în vizită la București, unde a a declarat că nu există nicio justificare pentru neadmiterea României și Bulgariei în Schengen. De asemenea, ea și-a exprimat speranța că 2023 va fi anul în care cele două țări vor fi admise, scrie Europa Liberă.

Europa Liberă explică miza Schengen pentru PNL și menționează o declarație a premierului Nicolae Ciucă făcută în fața colegilor de partid: „Dacă nu există o decizie până în martie, vă garantez că nu intrăm în 2023”. De asemenea, Bucureștiul a fost de acord să preia 1.200 de migranți, dacă aceștia au ajuns în Austria prin România.

Roberta Metsola, șefa Parlamentului European, și președintele României, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, 19 decembrie 2022.
Roberta Metsola, șefa Parlamentului European, și președintele României, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, 19 decembrie 2022.

Colegii mei explică și ce s-ar întâmpla cu traficul ilegal de gunoaie odată cu intrarea României în Schengen.

Adevărul scrie despre cum boicotarea Austriei la nivel politic a fost intensă în vorbe, dar inexistentă în fapte.

Legat de Schengen, Libertatea publică imagini cu șeful Inspectoratului General pentru Imigrări, chestorul Florin Mihăilă, care se juca Solitaire în timpul unei conferințe internaționale care a avut loc în luna noiembrie în Malta. Acesta este fost coleg de liceu cu ministrul Lucian Bode.

Tot în Libertatea, despre cum Raed Arafat a cumpărat în pandemie 82 de camere de izolare, care arată ca locurile de joacă gonflabile din mall, și care au costat 72.000 de euro bucata, dar „nu au fost folosite niciodată”.

Hidroelectrica pregătește sute de angajări în prag de Crăciun, mai scriu colegii în Europa Liberă. Societatea în care statul este acționar majoritar dorește să creeze 280 de noi posturi. „Clientela politică va avea salarii de peste 2.000 de euro”, este o acuzație din companie.

Tot în Europa Liberă, o aducere aminte a Revoluției din 1989 și de ce nu a renunțat Nicolae Ceaușescu la putere.

În final, despre operația de replantare a mâinilor în cazul adolescentei de 15 ani din județul Iași, după ce brațele i-au fost amputate într-un grav accident rutier. Medicii spun că revenirea ei este spectaculoasă: deja și-a mișcat degetele de la o mână, iar într-un an și jumătate ea are șanse să se recupereze complet.

Lionel Messi a ajuns în Argentina cu trofeul Cupei Mondiale, Aeroportul Internațional Ezeiza, Buenos Aires, 20 decembrie 2022.
Lionel Messi a ajuns în Argentina cu trofeul Cupei Mondiale, Aeroportul Internațional Ezeiza, Buenos Aires, 20 decembrie 2022.

Alte știri:

  • Ieșirea bruscă și nepregătită a Chinei din politica de sănătate „Zero Covid” ar putea duce la aproape 1 milion de decese, conform unui nou studiu. Autoritățile se pregătesc pentru un val de infecții fără precedent, care se va răspândi din marile orașe către vastele zone rurale.
  • Coreea de Nord a condamnat o consolidare militară japoneză prezentată în noua strategie de securitate a țării, avertizând că Japonia va vedea în curând consecințele deciziei sale periculoase, făcând totodată aluzie la un avans tehnic al sistemului său de rachete cu rază lungă de acțiune.
  • Frank Pavone - un cunoscut preot catolic, lider al mișcării anti-avort și fost consilier religios în mandatul lui Donald Trump - a fost îndepărtat din preoție de către Vatican, fără posibilitatea de a face apel.

Așteptăm mesajele dumneavoastră cu sugestii și critici la adresa de e-mail treiminute@rferl.org sau pe pagina de Facebook.

Pe mâine,
George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG