Linkuri accesibilitate

Șefa PE, Roberta Metsola: România și Bulgaria trebuie admise în Schengen în 2023


Șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, la Cotroceni, într-o conferință de presă comună cu președintele României, Klaus Iohannis - 19 decembrie 2022
Șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, la Cotroceni, într-o conferință de presă comună cu președintele României, Klaus Iohannis - 19 decembrie 2022

Nu există nicio justificare pentru neadmiterea României și Bulgariei în Schengen, a spus luni, la Cotroceni, șefa Parlamentului European, Roberta Metsola. Ea și-a exprimat speranța că 2023 va fi anul în care cele două țări vor fi admise.

„Vă vom susține. România aparține Schengen, nu există niciun motiv justificabil pentru a nu primi România și Bulgaria în Schengen. Trebuie să mergem mai departe, ca această chestiune să se rezolve în 2023”, a spus Roberta Metsola în conferința de presă comună susținută cu președintele Klaus Iohannis, după o discuție avută luni la Cotroceni.

Și președintele român a spus că a avut „o discuție extrem de lungă cu premierul suedez”, care „cunoaște problema, este în temă cu solicitările noastre, cu problematica în general și opinia sa este că această temă trebuie pusă în discuție” odată ce Suedia va prelua președinția rotativă a Consiliului European la începutul anului viitor.

El a dorit să clarifice o serie de detalii care sunt lansate de anumiți „formatori de opinie avizi de publicitate” și care ar putea induce în eroare opinia publică și a amintit că chestiunea JAI nu se discută la Consiliul European, ci la Consiliul JAI.

„Sunt convins că va fi pusă problema în Consiliul JAI și convingerea mea este că, atunci va fi pusă pe agendă, va primi un răspuns pozitiv. Nu putem – noi, Uniunea Europeană – nu putem să ne permitem încă un eșec!”, a spus Iohannis.

El a punctat, însă, că la reuniunea extraordinară din februarie a Consiliului European nu va fi pusă pe ordinea de zi chestiunea Schengen, pentru că este prea puțin posibil ca abordarea Austriei față de România și respingerea Olandei față de Bulgaria să se modifice în acest interval de timp.

„Chestiunea Schengen nu se discută la Consiliul European, nu se tranșează acolo. Deci, încă o dată: chestiunea Schengen nu se tranșează la Consiliul European, ci se tranșează la Consiliul JAI. Este un format al miniștrilor de interne din cadrul Consiliului Uniunii Europene. Imediat după ce cele două chestiuni în discuție vor fi clarificate politic, prin discuții bilaterale în diferite formate.”

Iohannis a explicat că aceste chestiuni trebuie lămurite înainte de Consiliul JAI și a insistat asupra importanței ca România și Bulgaria să primească vot pentru Schengen în același timp.

Metsola s-a arătat optimistă cu privire la atitudinea pe care președinția suedeză o va avea față de tema Schengen, la preluarea conducerii rotative a Consiliului European, cu un an înainte de alegerile europarlamentare, dar și față de votul care va fi dat față de România și Bulgaria în problema Schengen.

„România aparține spațiului Schengen și vom continua să promovăm această chestiune în ciuda dezamăgirilor și întârzierilor din 2022”, a spus șefa legislativului UE.

Președinta Parlamentului European a spus că i-a „rugat” pe liderii europeni să îndeplinească „promisiunile făcute acestei țări în urmă cu 11 ani”, odată ce toate condițiile pentru aderarea României la Schengen sunt îndeplinite..

„Trebuie să mergem mai departe, să insistăm ca această chestiune să aibă loc în 2023”, a spus șefa legislativului european.

„Doamna Metsola a fost din capul locului de partea noastră pentru aderarea al Schengen. Am rugat-o pe doamna președintă să păstreze această abordare și optimism, cu speranța legitimă că România va deveni parte din spațiul Schengen. Este extrem de importantă unitatea noastră în UE. Este arma cea mai puternică pe care o avem indiferent dacă vorbim de războiul din Ucraina sau în alte crize unde fără unitate nu vom reuși să facem față, de exemplu crizei energetice”, a spus Iohannis.

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, se află în România pentru o vizită de două zile.

Tot luni, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, Metsola a avut o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă la sediul Guvernului iar apoi s-a adresat Parlamentului României, nu înainte de a fi primită de preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, și de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

În fața parlamentarilor români, șefa legislativului european și-a reiterat convingerea că România este pregătită să intre în Spațiul Schengen.

„România este pregătită să adere la spațiul Schengen. Este gata de mai mult de un deceniu. Ca să fiu mai clară: România se va alătura Schengen și o va face în curând. Este dreptul tău, este dreptul Europei. Timpul celor două Europe a trecut și sunt încrezătoare că toată lumea își va da seama de asta în curând.”

Ea a spus că admiterea României în Schengen nu este „un fel de cadou” care va fi făcut României, ci un drept de care beneficiază oricare alt stat membru.

„Este vorba despre securitatea noastră colectivă, despre egalitatea dintre europeni, despre cum putem face față împreună amenințărilor comune. Este o piesă lipsă a puzzle-ului care este construcția europeană. Și înțeleg datoria și responsabilitatea noastră de a o pune în aplicare în curând”, a mai spus șefa Parlamentului European.

Marți, șefa Parlamentului UE va participa, la 10.30, în Aula Magna a Facultății de Drept din București, la un dialog cu tinerii: „Împreună suntem Europa”.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a fost primul oficial occidental care a criticat votul dat în Consiliul JAI împotriva admiterii României în Spațiul Schengen.

Majoritatea austriecilor sprijină refuzul Vienei de admitere a României și Bulgariei în Spațiul Schengen, arată un sondaj preluat de News.ro din presa austriacă.

Rezultatul nu trebuie să mire, pentru că cei mai mulți dintre cei intervievați sunt alegători ai conservatorilor aflaţi la putere (OeVP) şi ai partidului naţionalist FPOe, arată presa austriacă.

Astfel, 52 la sută dintre cei chestionaţi au spus că aprobă decizia blocării României şi Bulgariei la Schengen, iar 34 la sută au declarat că nu sunt de acord.

Sondajul de tip „Austria Trends” (tendinţe - n.r.) a fost făcut de Institutul „Peter Hajek” la comanda agenţiei de presă APA şi a postului de televiziune ATV. Au fost intervievate online şi telefonic 800 de persoane cu vârsta de peste 16 ani, între 12 şi 15 decembrie, iar marja de eroare este de plus/minus 3,5 procente

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG