Linkuri accesibilitate

3 minute | Câți bani în plus câștigă Rusia din război, rujul - un indicator al crizei și cu ce se vor încălzi românii la iarnă?


O femeie din Armata Română aplică ruj pe buzele unei colege înainte de parada militară de Ziua Națională a României din București, 1 decembrie 2017.
O femeie din Armata Română aplică ruj pe buzele unei colege înainte de parada militară de Ziua Națională a României din București, 1 decembrie 2017.

Veniturile Rusiei din exportul energiei vor crește cu aproape 100 de miliarde de dolari în acest an, în timp ce europenii încearcă să găsească soluții pentru iarnă. În privința energiei, guvernul de la București dă asigurări că totul va fi bine și crește salariile bugetarilor.

Bun găsit,

Iată principalele știri ale zilei:

  • Rusia anticipează o creştere de aproape 40% a veniturilor din exporturile de energie în 2022, ca urmare a scumpirii gazelor și cantităților mai mari exportate.
  • Germania ar putea rata ținta privind stocarea gazelor pentru la iarnă, iar statisticile arată o creștere a căutărilor pe internet privind lemnele de foc.
  • Guvernul României dă asigurări că populația nu va avea de suferit la iarnă.

„Nu am crezut niciodată că pâinea poate fi atât de frumoasă”

„Drumul către război: Statele Unite s-au străduit să convingă aliații și pe Zelenski de riscul unei invazii”, este titlul unei ample cronologii a cinci jurnaliști de la cotidianul The Washington Post. Aceștia povestesc cu lux de amănunte, citând discuții ale oficialilor de rang înalt din SUA, Rusia și Ucraina, dar și evenimente - unele necunoscute pâne acum - despre ce s-a întâmplat înainte și după data de 24 februarie.

The New York Times publică un reportaj din spatele liniilor inamice, unde celule de partizani ucraineni le spun soldaților ruși: „Nu sunteți niciodată în siguranță”. Acești luptători au avut un rol inclusiv în atacul din Crimeea de săptămâna trecută, dar luptele lor au loc în toată Ucraina ocupată: supraveghează țintele, sabotează liniile de cale ferată și îi ucid pe cei considerați colaboratori ai rușilor.

Mai mulți ucraineni, inclusiv locuitori din Bucea, au descris pentru publicația Meduza ​foamea cu care s-au confruntat în primele săptămâni ale invaziei.

Imagine de arhivă cu câțiva polițiști ucraineni care distribuie pâine locuitorilor din orașul Lîman, în estul Ucrainei, pe 2 mai 2022.
Imagine de arhivă cu câțiva polițiști ucraineni care distribuie pâine locuitorilor din orașul Lîman, în estul Ucrainei, pe 2 mai 2022.

„Odată, am aflat că în curtea de alături a fost adus un ajutor umanitar - toți vecinii împărtășeau astfel de zvonuri. Ne-am dus în curte, iar un soldat ucrainean adusese o mașină plină cu pâine. [...] Când am văzut acea pâine de la trei metri distanță, m-am surprins minunându-mă de cât de frumoasă era. Înainte de asta, nu am crezut niciodată că pâinea poate fi atât de frumoasă. Dar nu era suficientă pâine pentru ceilalți oameni din blocul nostru, așa că au plecat. Apoi mi-au spus că am un copil mic, așa că îmi vor da două pâini. Am dat cea de-a doua pâine unei familii cu o fetiță mică, care locuia în blocul nostru”, a povestit Anna.

Puterile europene nu au oferit Ucrainei niciun nou angajament militar în iulie, potrivit datelor Institutului Kiel citate de Politico. Publicația menționează că sprijinul militar al Europei pentru Ucraina este în scădere începând din luna aprilie.

Din Profit.ro aflăm că România a donat Ucrainei echipamente militare începând cu 27 februarie 2022, adică la patru zile după declanșarea războiului, fiind vorba despre o donație de 3 milioane de euro deja cunoscută. Potrivit unui document al Ministerului Apărării, costurile donațiilor efectuate de statul român până pe 4 martie sunt rambursate parțial de către UE.

Iar cetățenii americani sprijină și ei eforturile de război ale Ucrainei. Mai multe grupuri apropiate soldaților ucraineni adună bani prin inscripționarea mesajelor pe bombele îndreptate împotriva rușilor, relatează The Washington Post.

De partea cealaltă, Rusia estimează că va încasa cu aproape 100 de miliarde de dolari mai mult în acest an din exporturile energetice, scrie Reuters. Ca urmare a majorării prețurilor - un efect direct al războiului - și creșterii volumelor vândute, veniturile Moscovei vor ajunge la 337,5 miliarde de dolari în acest an, cu 38% mai mult faţă de 2021.

În consecință, oficialii din Germania spun că ar putea rata ținta din noiembrie privind nivelurile de stocare a gazelor naturale pentru a evita o criză energetică, mai relatează agenția britanică.

Tot în Germania a fost înregistrată pe Google o creștere remarcabilă a căutărilor privind lemnele de foc, scrie The Washingon Post, trecând în revistă scumpirile din Belgia și Olanda, iar în Ungaria fiind relaxate restricțiile privind tăierile de copaci.

De asemenea, presa internațională scrie despre anunțul Chinei de a trimite trupe în Rusia pentru exercițiul militar „Vostok”, alături de țări precum India, Belarus, Mongolia și Tadjikistan.

Cum scapă Trump de adversarii din Partidul Republican

Poliția din Washington investighează moartea lui Dan K. Rapoport, un om de afaceri critic la adresa lui Vladimir Putin. Potrivit The Washington Post, poliția nu se așteaptă la o crimă.

Fostul vicepreședinte Mike Pence a condamnat atacurile republicanilor la adresa FBI în legătură cu percheziția la reședința lui Donald Trump.
Fostul vicepreședinte Mike Pence a condamnat atacurile republicanilor la adresa FBI în legătură cu percheziția la reședința lui Donald Trump.

NYT scrie că numai doi din cei zece republicani care au votat pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump, din cauza revoltei de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, au rămas în cursa alegerilor.

Între timp, fostul primar avocat personal al lui Trump, Rudy Giuliani, a fost audiat timp de șase ore în fața unui mare juriu care investighează tentativa de anulare a alegerilor prezidențiale din 2020, arată The Washington Post.

De asemenea, fostul vicepreședinte Mike Pence a declarat că ar lua în considerare posibilitatea de a vorbi cu „Comisia 6 ianuarie” dacă va fi „chemat să depună mărturie”, cerând în acest context republicanilor să nu mai atace FBI după percheziția de la Mar-a-Lago, relatează CNN.

Iar The Washington Post publică un interesant infografic despre cum rujul (vânzări în sus) și lenjeria intimă a bărbaților (vânzări în scădere) pot să prezică mersul economiei, evident, pe lângă statisticile oficiale. Fluctuațiile privind cumpărarea acestor bunuri au fost confirmate și în celelalte crize, inclusiv în Marea Criză dintre 1929-1933.

În UE, datele Eurostat arată că, în al doilea trimestru al anului 2022, înregistrarea de noi companii a scăzut cu 1,2% față de trimestrul precedent. În același timp, falimentele sunt în creștere, pentru al patrulea trimestru consecutiv, scrie Hotnews.

Guvernul aruncă cu bani

În România, Agerpres relatează că despre avertismentul Asociaţiei Energia Inteligentă, potrivit căreia preţurile electricităţii şi gazelor vor atinge în această iarnă valori nemaiîntâlnite, iar în acest context șeful ALRO Slatina spune, în Hotnews, că schema de compensare este „o fraudă a banului public de dimensiuni colosale”, pentru că banii se duc în conturile intermediarilor dintre producători şi consumatori.

Despre acest subiect, Europa Liberă descrie impasul în care se află plățile și că Ministerul Energiei se gândește să schimbe schema de compensare. De la Guvern, premierul Nicolae Ciucă spune că plafonarea și compensarea prețurilor se vor aplica în continuare, oferind cu această ocazie populației asigurări că va avea asigurată alimentarea cu energie, relatează Digi24.

Profit.ro scrie despre cum Guvernul a decontat peste 100 de milioane de lei pentru cazarea și masa refugiaților ucraineni, doar că nu știe pentru câți.

Cei care încasează bani pentru cazarea ucrainenilor - până la 2.100 de lei pe lună pentru fiecare persoană - nu trebuie să îi declare la ANAF.
Cei care încasează bani pentru cazarea ucrainenilor - până la 2.100 de lei pe lună pentru fiecare persoană - nu trebuie să îi declare la ANAF.

Același Guvern Ciucă a decis să retragă ordonanța de urgență prin care salariile unor bugetari urmau să crească cu până la 50% începând din luna august, după ce Consiliul Economic și Social a decis că măsura ar fi discriminatorie. Drept urmare, toți bugetarii vor primi până la urmă o majorare de salarii, dar cu diferența de un sfert până la grila din 2022 (în afară de sănătate și învățământ, care sunt deja la acest nivel), scrie Economedia.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat despre creşterea salariilor bugetarilor că „există bani”, deoarece au crescut veniturile fiscale cu 30 de miliarde, iar cele nefiscale cu opt miliarde de lei, arată News.ro.

În aceelași timp, România nu are suficiente vaccinuri pentru copii, după cum arată Europa Liberă, iar medicii improvizează pentru a salva imunizarea.

Iar la rubrica „Țară în service” puteți citi despre comoara ignorată de la Caragele și cum a plătit România miliarde de euro pentru gaze pe care le putea scoate din propriul pământ.

De asemenea, colegii mei au analizat și discursul liderilor PSD, de la Viorica Dăncilă până la Marcel Ciolacu și declarația sa despre casa mortuară: ar fi fost vorba de o glumă.

G4Media titrează: Ministerul Sănătății condus de Alexandru Rafila recunoaște că a negociat cu Organizația Mondială a Sănătății un acord de peste 21 de milioane de euro pentru consultanță în cadrul PNRR.

În final, directorul SRI, Eduard Hellvig, a fost primit ieri de președinta Maia Sandu la Chișinău și au discutat despre reforma serviciilor din Republica Moldova.

Alte știri:

  • Olaf Scholz este criticat pentru că a asistat fără reacție la o declarație privind Holocaustul făcută de Mahmoud Abbas. „Israelul a comis 50 de masacre în 50 de localități palestiniene din 1947 până astăzi”, a spus liderul palestianian într-o conferință de presă alături de cancelarul german.
  • O activistă din Arabia Saudită a fost condamnată la o pedeapsă record de 34 de ani de închisoare pentru tweet-urile critice la adresa guvernului.
  • Guvernul din Japonia a lansat un concurs pentru a-i face pe oameni să bea mai mult alcool. Concursul este menit să crească veniturile fiscale.
  • Persoanele care au avut Covid sunt expuse unui risc mai mare de tulburări psihotice, demență și afecțiuni similare timp de cel puțin doi ani după boală, potrivit unui studiu realizat pe 1,25 milioane de pacienți.

Nu uitați că ne puteți scrie la adresa de email treiminute@rferl.org.

Toate cele bune,

George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG