Linkuri accesibilitate

Revoluția maghiară din 1956 din perspectivă românească


Budapestani cățărați pe un tanc sovietic în fața Parlamentului maghiar în timpul Revoluției maghiare, Budapesta 1956.
Budapestani cățărați pe un tanc sovietic în fața Parlamentului maghiar în timpul Revoluției maghiare, Budapesta 1956.

Un program special al postului de radio Europa Liberă difuzat la 30 de ani de la evenimentele care au avut loc în Ungaria în 1956, în 4 noiembrie 1986.

Revoluția din Ungaria din 1956 face parte din evenimentele considerate de istorici că se înscriu în succesiiunea de consecințe ca urmare a dispariției lui Stalin în 1953, și a raporului secret făct de Nikita Hrusciov la cel de-al 20-lea congres al PCUS, în februarie 1956, care a fost punctul zero al destalinizării. Deschiderea arhivelor dă astăzi o nouă perspectivă întîmplărilor de atunci. În Ungaria, destalinizarea începe o dată cu preluarea fotoliului de prim mintru de către Imre Nagy, devenit imediat în perioada 23 octombrie - 10 noiembrie 1956 eroul Revoluției maghiare. Nagy era un comunist convins, crescut la Moscova, dar marginalizat uletrior din cauza naționalismului său și a respingerii ideii de naționalizare forțată. Ceea ce nu se știa în epocă este că Imre Nagy a fost informator al NKVD, în perioada 1930 - 1944, petrecută în Uniunea Sovietică. NKVD, precursorul KGB, era agenția secretă însărcinată să facă poliție politică. În 24 octombrie 1956, la o zi după ce tancurile sovietice au intrat în țară, a fost numit prim-ministru și a început o serie de reforme. Imre Nagy nu a fost liderul revoltelor, dar s-a aliniat cerințelor oamenilor din stradă. Pe 25 octombrie 1956, era gata să înceapă negocierile pentru retragerea trupelor sovietice, ceea ce a creat animozități la Moscova. Trei zile mai tîrziu, pentru a primi adeziunea publică, Nagy a promis creșterea salariilor și pensiilor, la pachet cu retragerea trpelor sovietice din Budapesta. Zilele următoare a legalizat partidele tradiționale, a declarat neutralitatea Ungariei, și ieșirea țării din Pactul de la Varșovia. Ascultați în continuare o radiografie a zilei de 4 noiembrie 1956, când a avut loc atacul masiv al trupelor sovietice împotriva protestatarilor, așa cum a fost făcută ea de Radio Europa Liberă 30 de ani mai tîrziu, adică în 4 noiembrie 1986. Acest program, anunța realizatorul de atunci al emisiunii, Emil Hurezeanu, a prezentat nu atît evenimentul, cît urmările lui, starea de spirit, suferința cu care a fost resimțit și trăit în România sfîrșitului anilor 1950. Emisiunea, anunța Hurezeanu, este de fapt o suită de mărturii ale unor oameni care, sub o formă sau alta, au fost implicați în Revoluția maghiară din 1956. (Sabina Fati)

Realizator: Emil Hurezeanu. Colaborează la program: Ioana Măgură-Bernard, Ion Ioanid, George Ciorănescu, Sorin Cunea, Mircea Carp, Ion Negoițescu, Ion Varlaam.

Revoluția maghiară din 1956 din perspectivă românească
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:52:40 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG