Linkuri accesibilitate

Alegeri în Austria: Partidul lui Karl Nehammer a pierdut majoritatea în cel mai mare land


Cancelarul austriac Karl Nehammer a ridicat tema migrației în campania electorală, iar o decizie în acest sens a fost neacceptarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen.
Cancelarul austriac Karl Nehammer a ridicat tema migrației în campania electorală, iar o decizie în acest sens a fost neacceptarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen.

Partidul de guvernământ austriac, ÖVP, a pierdut majoritatea absolută în alegerile regionale din Austria Inferioară, un land cheie în scrutinele din Austria.

Partidul Popular Austriac (ÖVP), partid conservator aflat la putere, a pierdut majoritatea absolută, după ce a înregistrat o scădere de aproximativ 10 puncte procentuale în alegerile regionale din cel mai mare land austriac, transmite agenția dpa.

Împovărat de anchete de corupție și crize, ÖVP a scăzut la 39,9% - cel mai slab rezultat din 1945 încoace. Ținta partidului era de minimum 40%.

Într-o primă reacție, Karl Nehammer a spus luni că „este o perioadă proastă pentru guverne, deoarece oamenii nu sunt mulțumiți de situație”. „Trebuie să dăm semnalul că suntem alături de ei în aceste crize”, a completat cancelarul Austriei.

Partidul Libertății (FPÖ), de extremă dreapta, a înregistrat cel mai bun rezultat de până acum în provincia estică: 24,2%. Social-democrații SPÖ au obținut 20,6% din voturi, Verzii au câștigat 7,6%, iar liberalii de la Neos s-au situat la 6,7%.

FPÖ a anunțat în campanie că vrea să pună capăt „sistemului ÖVP” în Austria Inferioară. De altfel, liderul regional al partidului l-a acuzat pe Karl Nehammer pentru creșterea bruscă a numărului de solicitanți de azil în 2022.

Aproximativ 1,3 milioane de alegători s-au exprimat în aceste alegeri influențate de măsurile privind politica federală și de probleme globale precum inflația, mediul și clima și migrația.

Bogdan Aurescu: Se poate trage ușor concluzia

Ministrul român de Externe a spus luni că este „necutumiar” să comenteze asupra rezultatelor, dar a precizat că acestea „sunt foarte clare”.

„Cred că se poate trage uşor concluzia cu privire la impactul sau absenţa impactului folosirii temei Schengen în Austria în această campanie sau în acest context electoral”, a spus Bogdan Aurescu, potrivit Agerpres.

„De aici înainte cred că cel mai important este să continuăm şi să dezvoltăm dialogul pe care l-am început deja, un dialog constructiv pe care l-am declanşat cu Austria”, a completat ministrul.

În luna martie urmează să aibă loc alegerile din statul federal Carintia, iar în aprilie în cel din Salzburg. Următoarele alegeri la nivel național sunt planificate pentru 2024.

Alegerile din Austria Inferioară au fost considerate un test de turnesol pentru starea de spirit politică mai largă a națiunii, în contextul în care țara se confruntă cu o serie de scandaluri care au afectat încrederea alegătorilor.

Doar 20% până la 25% dintre alegători mai au încredere în politică după numeroasele acuzații de corupție, potrivit politologului Peter Filzmaier.

Investigațiile de corupție au început după un scandal legat de o înregistrare secretă făcută în Ibiza, în 2019, când fostul lider al Partidului Libertății i-a promis nepoatei unui presupus oligarh viitoare contracte de stat în schimbul sprijinului.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG