USR anunță un protest în sprijinul lui Radu Mihaiu la Biroul Electoral Sector 2
Primarul USR al Bacăului, Lucian Stanciu-Viziteu, a anunțat că formațiunea lui va organiza, la ora 13.00, un protest în fața Biroului Electoral Sector 2. Protestul vine pe fondul acuzațiilor aduse de candidatul Radu Mihaiu, primar USR în Sectorul 2, care a spus că a constatat fraude și erori la numărarea voturilor.
Lucian Stanciu-Viziteu a acuzat Biroului Electoral Sector 2 că nu vrea să rezolve problemele semnalate la procesele verbale din secții.
Lucian Stanciu-Viziteu a anunțat că la protest va participa și Elena Lasconi, primarul USR din Câmpulung.
„Apărăm fiecare vot ce ne-a fost încredințat! Susțin eforturile pe care le depun colegii mei Clotilde Armand și Radu Mihaiu de a se asigura că fiecare vot exprimat de români este numărat corect, că procesul alegerilor a fost unul neviciat și că sectoarele 1 și 2 din capitală vor avea primarii legitimi”, a transmis a declarat primarul Bacăului într-un comunicat.
Coaliția VotCorect cere numărarea corectă a voturilor și critică organizarea defectuoasă a alegerilor
Coaliția VotCorect cere autorităților implicate în procesul electoral să respecte legea și procedurile.
Coaliția VotCorect pune problemele apărute în procesele electorale din mai multe județe și din București pe seama oboselii membrilor birourilor electorale și prin complexitatea procesului electoral provocată de comasarea alegerilor. Organizațiile membre ale coaliției arată că birocrația crescută și oboseala reduc transparența la numărarea voturilor.
„Decizia politică de a comasa alegerile a generat efectele negative care se văd azi în practică. Ele privesc nu doar stabilirea rezultatelor votului, ci și procedurile legate de exercitarea votului: procedurile au fost diferite, la fel si procesele verbale, iar aceste aspecte au îngreunat și prelungit un proces de numărare care era deja complicat. Urmărirea procesului a devenit mai dificilă și pentru observatori, fapt ce reduce transparența”, arată un comunicat al coaliției VotCorect.
Reprezentanții Coaliției VotCorect mai spun că au primit sesizări de la alegători care arată că în unele secții de votare formularele nu au fost completate corect și nu reflectă votul din secțiile respective.
Coaliția este formată din Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Asociația Civica, Centrul pentru Studiul Democrației, Rădăuțiul Civic, Observatorul Electoral și Code for Romania.
Bistrița. PNL cere renumărarea voturilor după ce candidatul liberal a pierdut la o diferență de opt voturi
Preşedintele organizaţiei municipale PNL Bistriţa, Sorin Hangan, a anunțat miercuri că partidul depune contestație la Biroul Electoral Central împotriva deciziei Biroului Electoral Judeţean de a nu fi reverificate voturile date pentru funcţia de primar al municipiului, transmite Agerpres.
În alegerile municipale din Bistrița, candidatul PSD, Gabriel Lazany, a fost declarat câștigător cu opt voturi în fața liberalului Ioan Turc.
Potrivit proceselor verbale îoficiale, Gabriel Lazany, manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa, a obţinut 15.497 de voturi, iar Ioan Turc - 15.489.
Rezumatul zilei de marți, 11 iunie
Rezultatele finale ale numărătorii voturilor de la alegerile din 2024 întârzie.
- Cele mai recente date de la alegerile locale au fost publicate de BEC marți, ora 22.00. PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%.La alegerile pentru primari, PSD a obținut 38,47%, PNL – 32,72%, iar AUR – 6,29%.
- PSD are cinci consilii județene în plus față de 2020, luate de la colegii de alianță. PNL a câștigat unul singur de la PSD, Botoșani, dar pierdut fiefuri importante în țară, cum ar fi Suceava lui Gheorghe Flutur. UDMR și-a conservat puterea. Detalii aici.
- La europarlamentare, alianța PSD-PNL a adunat peste 48%. Partidele suveraniste AUR și SOS cumulează 20% din mandate. Detalii aici.
- Centralizarea voturilor de la Sectorul 1 și Sectorul 2 din Capitală nu s-a încheiat. Candidații USR de la ambele sectoare, primari în funcție, contestă rezultatele și au anunțat plângeri penale față de modul în care au fost numărate voturilor. Detalii aici.
- În urma incidentelor din timpul centralizării buletinelor de vot, președintele Autorității Electorale Centrale (AEP), Toni Greblă, a declarat la Digi24 că, pentru următoarele alegeri, va cere modificarea legislației. Luni seară, procesul electoral a fost suspendat în 22 de judeţe.
- REPER cere renumărarea voturilor pentru alegerile europarlamentare. Detalii aici.
- Până marţi la ora 22.00 au fost centralizate datele din 19.807 secţii de votare din totalul de 19.870.
Europa Liberă a urmărit marți, 11 iunie, rezultatele parțiale și evenimentele importante legate de numărarea voturilor la alegerile din 9 iunie.