Linkuri accesibilitate

Rezultatele alegerilor prezidențiale din România vor fi cunoscute în timp real


În București, alegătorii vor primi patru buletine de vot: unul pentru cei 14 candidați înscriși la AEP, iar alte trei pentru referendumul local.
În București, alegătorii vor primi patru buletine de vot: unul pentru cei 14 candidați înscriși la AEP, iar alte trei pentru referendumul local.

Românii vor cunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie în timp real. Este o premieră pentru România, a anunțat președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă. Inclusiv prezența detaliată va fi disponibilă, a spus șeful AEP.

„În premieră, printr-o colaborare foarte bună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi cu Institutul Naţional de Statistică, vom avea posibilitatea anul acesta ca în timp real să vedem rezultatul alegerilor”, a declarat, marți, 19 noiembrie, președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă.

Rezultatele vor fi disponibile în două etape, a adăugat el într-o conferință de presă.

În primă fază vor fi disponibile rezultatele parţiale provizorii până la ora 21:00, ora la care se închid urnele de vot, din momentul în care rezultatele de la secția de votare vor fi urcate pe site-ul AEP, după numărarea voturilor și întocmirea proceselor verbale.

Începând cu ora 21:00, pe măsură ce procesele verbale sunt trimise birourilor electorale judeţene, apoi verificate şi urcate în sistem, rezultatul „va fi afișat în mod instantaneu” pe site-ul Biroului Electoral Central şi al Autorităţii Electorale Permanente.

„Va putea fi văzut în timp real care este rezultatul votării pentru fiecare din cei 14 competitori înscrişi în cursa pentru desemnarea preşedintelui României”, a spus Toni Greblă.

Însă, potrivit informațiilor Europa Liberă, este posibil ca rezultatele să fie efectiv afișate pe cele două platforme începând cu ora 23:00, după ce se închid secțiile de vot și din Europa, pentru a nu influența opțiunile de vot din diaspora.

Pe de altă parte, președintele AEP speră ca rezultatele oficiale finale ale primului tur prezidențiale să fie cunoscute până luni seara, pe 25 noiembrie.

În ceea ce-l privește pe Ludovic Orban, care luni seară și-a anunțat retragerea din cursă, președintele AEP a afirmat că la instituție nu a ajuns niciun document și că, din punctul de vedere al Autorității, acest lucru nu schimbă desfășurarea votului, prin urmare numele candidatului Forța Dreptei va apărea în continuare pe buletinul de vot.

Toni Greblă a adăugat că inclusiv prezența la vot va fi cunoscută în timp real – la nivel de țară, județ, localitate și până la fiecare secție de votare. „Fiecare cetăţean al României poate să ştie în orice moment câţi au votat”, a completat el.

Cu privire la votul prin corespondență din străinătate, el a menționat că, până marți după-amiază, au votat 2.531 de români. De asemenea, dacă plicul nu a ajuns în termenul legal la AEP, persoana respectivă va fi notificată să meargă fizic la vot prin datele de contact furnizate.

Simularea grafică a rezultatelor alegerilor prezidențiale, furnizată de STS.
Simularea grafică a rezultatelor alegerilor prezidențiale, furnizată de STS.

În aceeași conferință de presă, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Sorin Bălan, a menționat că încărcarea datelor și transmiterea lor va fi făcută cu ajutorul blockchain – o tehnologie care nu mai permite ca, odată înregistrate, datele să mai fie modificate.

Potrivit experților STS, va fi arhivată în registru chiar și o interogare a unei informații.

De asemenea, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a transmis că a dezvoltat o nouă funcţionalitate care urmează să fie afișată pe site-ul prezenta.roaep.ro.

„Pe site-ul prezenta.roaep.ro, pentru prima dată vor fi prezentate grafic, în mod continuu, rezultatele voturilor obţinute de către candidaţi, pe măsură ce preşedintele şi membrii secţiilor de votare transmit digital procesele-verbale cu voturile exprimate”, se arată într-un comunicat al instituției.

Criteriile de vizualizare incluse sunt în funcție de candidat, de județ sau de localitate, în țară sau în străinătate.

Peste 46.000 de persoane care vor face parte din secțiile de votare au fost instruite de Serviciul de Telecomunicații Speciale, potrivit instituției.

În ceea ce privește cifrele alegerilor prezidențiale, președintele AEP, Toni Greblă, a detaliat că au fost organizate 18.968 de secţii de votare în țară şi 950 de secţii în străinătate.

„Este un record pentru ţara noastră, dar nicio altă ţară din lume nu organizează un număr atât de mare de secţii de votare în străinătate”, a declarat Toni Greblă.

El a mai spus că aproape 19 milioane de buletine de vot au ajuns de la la prefecturile din țară şi că acestea vor fi distribuite sâmbătă, pe 23 noiembrie, secțiilor de vot.

Campania electorală pentru alegerea președintelui se încheie pe 23 noiembrie, la ora 7:00 dimineața, iar candidații și partidele care au avut materiale de propagandă electorală afişate stradal sau în mediul virtual au obligaţia să le şteargă.

Referendumul din București

Odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale, în București va fi organizat și un referendum local, inițiat de primarul general Nicușor Dan, cu privire la repartizarea impozitelor și taxelor locale, la centralizarea autorizațiilor de construire, respectiv programul de prevenire a consumului de droguri în școli.

Bucureștenii vor trebui să răspundă „DA” sau „NU” la trei întrebări, pentru care vor primi trei buletine separate:

  1. „Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?”
  2. „Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?”
  3. „Sunteți de acord ca Primăria Municipiului București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?”

Președintele Autorității Electorale Permanente a precizat că alegătorii din București vor fi întrebați dacă vor să participe și la referendum atunci când primesc buletinul de vot pentru alegerea președintelui.

Toni Greblă a subliniat că votantul nu poate alege să primească unul sau două buletine de vot: „Legea spune ca la referendum să fie înmânate toate cele trei buletine”, după care va putea decide de bună voie dacă își exprimă opțiunile la toate întrebările.

El a mai spus că, dacă un alegător nu decide în primă fază să participe la referendum, ci numai la alegerile prezidențiale (și viceversa), atunci acesta poate să revină cu actul de identitate la aceeași secție de votare.

Pentru ca referendumul din București să fie valid, este necesară o participare de cel puțin 30% din alegători, iar opțiunile exprimate trebuie să atingă un prag de 25% pentru a fi considerate valide.

Cu privire la rezultatele în timp real de la referendum, președintele AEP a spus că este posibil să existe un decalaj, deoarece în primă fază vor fi numărate buletinele de vot de la alegerile prezidențiale și încărcate în sistem, după care cele trei buletine de vot de la referendum. „Mai putem aștepta trei-patru ore”, a adăugat el.

Întrebat dacă în București vor fi probleme asemănătoare cu cele de la alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie, când președinții de secții au așteptat cu orele ca să predea sacii cu buletinele de vot, Toni Greblă speră că nu va fi cazul, deoarece procesul este mult mai simplu de această dată, în timp ce alegerile locale „sunt cele mai complicate peste tot în lume”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG