Linkuri accesibilitate

Amicii și aliații dnei Lizz Truss. Cine va face parte din noul guvern al Marii Britanii


Liz Truss a devenit premierul Marii Britanii în urma unei curse interne din partidul conservator, ci nu ca rezultat al alegerilor.
Liz Truss a devenit premierul Marii Britanii în urma unei curse interne din partidul conservator, ci nu ca rezultat al alegerilor.

Noul premier al Marii Britanii, Liz Truss, a numit în noul guvern prieteni sau aliați apropiați.

O parte din miniștri au ocupat alte poziții și în guvernul Johnson, dar Truss i-a eliminat pe toți cei care nu i-au fost loiali în cursa electorală.

Toți membrii noului guvern sunt amici mai noi sau mai vechi ai lui Truss, cu convingeri politice similare: impozite reduse, rol redus al statului, scepticism cu privire la schimbările climatice.

Însăși Liz Truss a fost ironizată în presa britanică, fiind acuzată că nu are niciun principiu, deoarece și-a schimbat radical poziția asupra mai multor probleme fundamentale de-a lungul anilor. Inițial anti-monarhie, Truss susține acum monarhia.

Deși s-a opus Brexit înainte de 2016, în urma votului a devenit un susținător vocal al cauzei. Refuzând inițial să susțină comunitatea LGBT, Truss le-a cerut susținerea pe ultima sută de metri în concursul pentru conducerea partidului.

Într-un interviu acordat Europei Libere, politologul Ștefan Popescu a descris-o pe Truss ca fiind un „politician pur sânge”.

Mișcările lui Truss vor fi greu de anticipat pe viitor. Cu toate acestea, un populism similar cu cel al predecesorului Boris Johnson va rămâne cel mai probabil la ordinea de zi. Aliații care au devenit acum miniștri ar putea fi mai previzibili în domeniile lor.

Cel mai apropiat aliat al noului premier, Therese Coffey a fost recompensată cu funcția de ministru al sănătății și viceprim-ministru.
Cel mai apropiat aliat al noului premier, Therese Coffey a fost recompensată cu funcția de ministru al sănătății și viceprim-ministru.

Cea mai apropiată susținătoare este Thérèse Coffey, noul ministru al sănătății. Coffey a contribuit la campania lui Truss și a fost recompensată proporțional, așezată în stânga lui Truss la prima ședință a noului guvern. Deși se opune avortului, Coffey a declarat la BBC că nu va încerca să restricționeze accesul la întreruperea de sarcină.

Noul ministru al finanțelor, Kwasi Kwarteng, este pregătit să acționeze urgent în politicile economice ale țării. Kwarteng a fost ministru al afacerilor în guvernul precedent și este un susținător vocal al pieței libere în defavoarea oricărei intervenții ale statului.

Kwasi Kwarteng sosește la Downing Street nr. 10, 6 septembrie 2022.
Kwasi Kwarteng sosește la Downing Street nr. 10, 6 septembrie 2022.

Noul ministru plănuiește să reducă reglementările pentru afaceri și să le reducă impozitele. Kwarteng este primul politician negru din istoria Marii Britanii care ocupă o poziție atât de înaltă în guvern, dar a precizat că acest aspect nu i se pare important.

Rămâne de văzut ce rol vor avea convingerile sale personale cu privire la inegalitățile socio-economice în politicile noului guvern.

James Cleverly sosind la reședința prim-ministrului pe 6 septembrie.
James Cleverly sosind la reședința prim-ministrului pe 6 septembrie.

James Cleverly, noul ministru de externe, a ocupat timp de câteva săptămâni poziția de ministru al Educației. A susținut-o pe Truss în cursa către conducerea partidului de la început, și pare a fi aliniat ideologic lui Truss.

Cleverly are o carieră politică scurtă - a fost ales ca parlamentar pentru prima oară în 2015. Criticii din partidul conservator spun că James Cleverly a fost ales în acest rol pentru că i-ar lăsa mai mult loc lui Truss să-și exercite puterea asupra afacerilor externe.

Jacob Rees-Mogg, noul ministru al afacerilor, a fost criticat în trecut pentru că nu consideră schimbările climatice a fi o amenințare importantă. Politicile de energie și schimbare climatică se încadrează în portofoliul său.

Jacob Rees Mogg pornind către Downing Street în dimineața zilei de 7 septembrie.
Jacob Rees Mogg pornind către Downing Street în dimineața zilei de 7 septembrie.

Se vehiculează că, joi, va fi prezentată parlamentului o nouă propunere de lege care să plafoneze prețul maxim al energiei la 2.500 de lire pe an per locuință și să reducă costurile energetice pentru întreprinderi.

Britanicii vor primi și o reducere unică de 400 de lire la costurile de energie, sumă promisă de guvernul Johnson. Fondurile pentru aceste noi propuneri ar fi subvenționate de stat. Fără o astfel de intervenție, costul electricității și gazului unei locuințe ar putea crește de la 1.971 la 3.549 de lire din octombrie.

Ben Wallace va rămâne ministru al apărării, în special datorită abordării sale față de războiul din Ucraina, considerată de mulți a fi o reușită.

Noul ministru al justiției, Brandon Lewis, este cunoscut pentru o declarație din trecut în care a susținut că guvernului ar trebui să i se permită să încalce legea într-un mod „specific și limitat”.

Cei care s-au „spălat de păcate” au fost și ei recompensați. Penny Mordaunt, care a candidat împotriva lui Truss pentru conducerea partidului, a primit funcția de lider al Camerei Comunelor. La fel și fosta candidată Suella Braverman, acum ministru de interne.

Johnson nu va fi inclus în noul guvern, nici Priti Patel sau Dominic Raab, doi dintre cei mai importanți politicieni din Marea Britanie din ultimii ani. Patel, ca ministru de interne, a aprobat sistemul de migrație bazat pe punctaj și a susținut ideea deportării refugiaților în Rwanda.

Raab, care era ministru de externe în timpul crizei din Afganistan de anul trecut dar a ales să rămână în vacanță în loc să se întoarcă la post, fusese deja retrogradat la funcția de ministru al justiției și viceprim-ministru; greșeala sa a fost să-l susțină pe oponentul lui Truss în cursa internă a partidului conservator după ce a criticat planul de impozitare propus de Truss.

Nici Rishi Sunak, principalul adversar al lui Truss în cursa către Downing Street, nu va face parte din noul cabinet.

Cu ce probleme se va confrunta noul guvern?

Războiul din Ucraina rămâne pe agenda britanicilor. Primul apel către un lider mondial făcut de noul premier britanic a fost către Volodimir Zelenski, reafirmând implicarea Marii Britanii în conflict și parteneriatul cu Statele Unite în ajutorul Ucrainei.

Truss ar fi acceptat o invitație de a vizita Ucraina în următoarele săptămâni.

Al doilea lider contactat de Truss a fost președintele american Joe Biden, care ar fi ridicat problema Acordului de la Belfast, o preocupare personală a președintelui din pricina originilor sale irlandeze.

Brexit a pus în pericol acordul care menține echilibrul delicat în Irlanda de Nord, iar anii de negocieri zadarnice nu au clarificat noul statut al Irlandei de Nord.

Noua criză a energiei și prețurile în creștere vor testa puterea cabinetului Truss. BBC a citat compania E.On în mai, conform cărora 40% dintre locuitorii din Marea Britanie sunt în pericol de a intra în „sărăcie energetică”, fiind nevoiți să cheltuiască peste 10% din venit pe energie.

În următoarele săptămâni, guvernul va propune în parlament o nouă lege care să gestioneze prețul maxim al energiei - costul suplimentar ar fi acoperit prin împrumuturi externe.

Opoziția a criticat deja planurile conservatorilor, menționând că vor fi necesare mai multe detalii despre cum va funcționa acest plan. Nu se știe încă modul în care Truss va încerca să țină sub control costurile de zi cu zi, în creștere din cauza inflației.

XS
SM
MD
LG