Linkuri accesibilitate

Liderul unei grupări neo-naziste care promova supremația albilor în Europa de Est a fost arestat în România


Liderul neonazist Robert Rundo, într-o postare de pe rețelele sociale din 2020, în care promova afacerea organizației: „Tricouri pentru luptătorii adevărați”.
Liderul neonazist Robert Rundo, într-o postare de pe rețelele sociale din 2020, în care promova afacerea organizației: „Tricouri pentru luptătorii adevărați”.

Liderul unei grupări neo-naziste americane, care se ascundea în Europa de Est, a fost capturat de autoritățile române la București. Robert Paul Rundo a promovat ideologia albilor în ultimii trei ani în Serbia, Bulgaria și Ungaria. El este judecat în SUA pentru violențe la mitinguri politice.

Robert Rundo, în vârstă de 33 de ani, a fost depistat de autoritățile române pe 29 martie, în timp ce se afla în capitala țării, București. Nu e clar când acesta a intrat în România.

El avea un act de identitate cu numele Robert Lazăr Pavic, potrivit unor surse judiciare. Individul a fost reținut în urma unei acțiuni la care au participat inclusiv polițiști de la Serviciul de Intervenții și Acțiuni Speciale.

Ulterior, Robert Rundo a fost dus la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București și – mai apoi – prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă. În prezent, cetățeanul american se află încarcerat în Arestul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.

În solicitarea de extrădare trimisă de autoritățile americane celor române se menționează că Robert Rundo este acuzat că, în perioada decembrie 2016 – octombrie 2018, „ar fi conspirat cu alte persoane să se deplaseze la mitinguri cu caracter politic și să folosească tactici de luptă și violență fizică împotriva persoanelor și grupurilor care nu au susținut ideologia lor.”

Concret, Rundo ar fi agresat mai multe persoane, inclusiv un ofițer de poliție, la două mitinguri care au avut loc în SUA.

„Persoana bănuită ar fi una dintre fondatoarele unei organizații care susține ideologia supremației albe, care s-ar fi prezentat public ca fiind un grup pregătit pentru luptă, militând pentru o mișcare naționalistă nouă de supremație și identitate albă”, se menționează într-un comunicat de presă al Poliției Română.

Organizația, pe care Poliția din România nu o menționează, este RAM (Rise Above Movement), un grup cu sediul în California de Sud ai cărei membri cred că luptă împotriva unei „lumi moderne” corupte de „influențele culturale distructive” ale liberalilor, evreilor, musulmanilor și imigranților non-albi.

Ei se descriu ca un „club premier de MMA (arte marțiale mixte) din Alt-Dreapta”. Cu sediul inițial în California de Sud, cei mai mulți membri ai grupului sunt astăzi activi online.

Acuzațiile din SUA

Robert Rundo a fost reținut în baza unui tratat privind extrădarea pe care România l-a încheiat, în 2008, cu Statele Unite ale Americii. Până să fie trimis în SUA, americanul va fi audiat de o instanță de la Curtea de Apel București, care a deschis o procedură de extradare pe numele individului.

Următorul termen stabilit de instanțele din România pentru audiarea lui Rundo va fi pe 25 aprilie.

Potrivit ADL, o organizație ce luptă împotriva urii, Rise Above Movement operează asemenea unui club de lupte stradale, membrii săi fiind atrenați să se implice în acțiuni violente la mitinguri politice.

Mulți dintre membrii organizației au fost condamnați în trecut pentru violență, jafuri sau atacuri armate.

În 2017, trei dintre membrii RAM au fost reținuți pentru violențe comise la un miting ce a avut loc la Charlottesville/Virginia.

Naționaliștii albi, neo-naziștii și membrii „alt-right” se ciocnesc cu contraprotestatarii în timp ce intră în Emancipation Park, în timpul mitingului „Unite the Right” din Charlottesville, Virginia, 11 august 2017.
Naționaliștii albi, neo-naziștii și membrii „alt-right” se ciocnesc cu contraprotestatarii în timp ce intră în Emancipation Park, în timpul mitingului „Unite the Right” din Charlottesville, Virginia, 11 august 2017.

Inclusiv Robert Rundo a fost reținut, în 2018, pentru violențe similare ce au avut loc în California, însă după ce acuzațiile au fost respinse de autoritățile federale, bărbatul a fost eliberat și a plecat în Europa. Potrivit ADL, el a încercat să creeze un grup dedicat supremației albilor în Europa de Est.

În 2020, Bellingcat a dezvăluit că Robert Rundo se afla în Serbia, de unde publica pe Telegram videoclipuri în care, alături de alte persoane, scria cu graffiti mesaje de promovare a supremației albilor pe zidurile din Belgrad.

În februarie 2020, Rundo publica un articol pe un site naționalist în care scria că a participat la un marș organizat de extremiștii din Serbia, în fața ambasadei SUA din Belgrad.

Bellingcat a scris că Rundo a participat și la o comemorare neonazistă ce a avut loc la Budapesta, Ungaria, în februarie 2020. La marșul respectiv au participat 600 de neonaziști din Europa.

Ei s-au adunat în capitala Ungariei pentru ceea ce ei numesc „Ziua onoarei”, comemorarea unei tentative de evadare a forțelor naziste asediate în 1945.

Două săptămâni mai târziu după acel eveniment, Rundo a fost la Sofia, în Bulgaria, pentru un marș anual neonazist care a fost interzis de autoritățile locale.

Într-un interviu la un podcast neonazist din septembrie 2020 – unul în care Rundo folosește un limbaj antisemit și face referire la cartea Mein Kampf a lui Adolf Hitler – acesta a susținut că a părăsit Statele Unite din cauza „hărțuirii neîntrerupte” din partea forțelor de ordine americane.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG