Linkuri accesibilitate

Adicția de jocuri și o temere privind suicidul în rândul elevilor


Jocurile online pot avea, uneori - mai ales atunci când nu există nicio formă de control din partea părinților - efecte periculoase pentru dezvoltarea copiilor.

Poliția Română avertizează părinții că închiderea conturilor de pe o platformă internațională de jocuri a dus la amenințări cu suicid în rândul copiilor.

„Contul meu prețios pe Roblox a fost închis recent. Am lucrat din greu la el, folosind timpul meu prețios. Sunt foarte supărat, plictisit, depresiv și instabil mental, torturat mental în special în timpul meu liber. Ar trebui să mă sinucid?”

Mesajul de mai sus a fost postat pe Reddit de un anonim, cel mai probabil minor. Altele similare sunt încă vizibile pe alte platforme de socializare, iar, în ultimele luni, mai mulți copii din lume au avut manifestări asemănătoare.

Roblox este una dintre cele mai mari platforme de jocuri online din lume.

În România, plarforma este extrem de populară în rândul copiilor de până în 12 ani, care folosesc Roblox nu doar pentru a se juca, ci și pentru a intra în contact cu alte persoane de vârsta lor. Sau despre care cred că sunt de vârsta lor, anonimitatea fiind una dintre marile probleme ale platformelor dedicate copiilor.

Mesajul, destinat parinților

La finele anului trecut, Poliția Română a transmis un mesaj către Inspectoratul Școlar al municipiului București în care a semnalat că, la nivel european, au fost înregistrate cazuri ale unor copii care au amenințat că se sinucid după ce li s-au închis conturile pe platforma de jocuri.

Marea probleme a platformelor de gaming care furnizează și servicii de chat este că persoanele cu care copii discută sunt anonime.
Marea probleme a platformelor de gaming care furnizează și servicii de chat este că persoanele cu care copii discută sunt anonime.

Avertizarea a ajuns în România prin intermediul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională, o structură centralizată care facilitează colaborarea între polițiști din întreaga lume pentru rezolvarea unor dosare.

„Vă înaintăm alăturat comunicatul de interes mai sus-menționat, cu rugămintea de a analiza posibilitatea prelucrării cu cadrele didactice și părinții elevilor din ciclul primar, gimnazial și liceal, în cadrul ședințelor susținute la nivelul unităților de învățământ”, se arată într-un document trimis de Poliția Română Inspectoratului Școlar General al Bucureștiului.

Documentul a fost distribuit, ulterior, și în școli, pentru ca profesorii să discute cu părinții și elevii despre această amenințare.

Ce spun psihologii

Specialiștii spun că părinții își pot da seama, în funcție de comportamentul copilului lor, dacă acesta este sau nu dependent de anumite jocuri sau platforme de pe Internet. Simptomele sunt dintre cele mai simple: copilul nu mai mănâncă, nu mai simte nevoia să meargă la toaletă și ajunge să petreacă și până la 12 ore online.

De asemenea, devine violent atunci când cineva îl întrerupe din activitate și, în lipsa acesteia, este furios constant, absent, nemulțumit și nu interacționează cu cei din jur. Performanța la școală poate fi, de asemenea, afectată, la fel ca și prieteniile pe care, odinioară, le avea cu alți copii.

„Motivele pentru care copilul se refugiază în mediul virtual sunt de natură emoțională. Anxietatea, lipsa controlului asupra anumitor aspecte din viața lui pe care nu le poate schimba sau gestiona, induc nevoia de intrare într-un mediu care îi permite asta. Părintele, în loc să aplice pedepse, ar fi recomandat să stabilească limite clare de la început, în legătură cu utilizarea gadget-urilor, iar dacă dependența deja există, să afle mai curând care sunt cauzele pentru care s-a întâmplat asta și ce nevoi emoționale neîmplinite are copilul”, spune psihologul Monica Dobrea.

Specialista arată că unele jocuri pot fi periculoase „pentru că vin pe o structură de personalitate fragilă, în plină formare și dezvoltare, copiii căutându-și permanent identitatea și experimentând lucruri pentru a descoperi pasiuni.”

„Când lumea cibernetică devine realitatea lui, atunci ghidarea este permisă numai din acea direcție. Acesta este motivul pentru care suicidul este o opțiune în cazul a prea multă libertate și acces la jocuri periculoase”, mai arată psihologul.

Controversa Roblox

Pe platforma Roblox, utilizatorii își creează propriile jocuri și personaje și pot interacționa cu copii din întreaga lume. Platforma avea, în 2019, peste 90 de milioane de utilizatori.

Tot atunci, BBC publica povestea unei mamei care povestea cum a citit mesajele de pe Roblox ale fiului ei. Conversațiile erau despre viol sau alte activități sexuale.

„De-a lungul timpului, ea (mama, n.r.) a observat o schimbare în comportamentul copilului. Nu își mai dorea să se alăture activităților de familie care îi plăceau de obicei”, scriau jurnaliștii britanici despre mama care a descoperit la ce pericole se expunea copilul său pe Roblox.

Un alt caz descris de presa internațională este cel al unei mamei din Belfast/Irlanda, care a descoperit că fiica ei juca un joc pe platforma Roblox care îi încuraja pe copii să se sinucidă.

Platforma este deținută de compania Roblox Corporation, care este listată și la bursă, având o capitalizarea de piață de peste 48,8 miliarde de dolari.

Compania nu a răspuns unei solicitări prin care am cerut un punct de vedere.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urșii din România, veșnic vinovați de toate relele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:04 0:00
XS
SM
MD
LG