Linkuri accesibilitate

Robotul ION, consilierul premierului Ciucă, dotat cu inteligență artificială, între dileme etice, ironii și faimă internațională


Premierul Nicolae Ciucă susține că robotul ION va ajuta Guvernul să ia decizii mai bune.
Premierul Nicolae Ciucă susține că robotul ION va ajuta Guvernul să ia decizii mai bune.

Povestea consilierului guvernamental ION, proiectul de inteligență artificială anunțat în urmă cu două zile, are deja notorietate internațională.

În România, capacitățile lui ION sunt, deocamdată, subiect de glumă pentru internauți, iar pentru specialiști tema naște multe întrebări legate etică.

Potrivit ion.gov.ro, robotul accesează și filtrează postările și opiniile publice din mediul online, extrage temele relevante și raportează Guvernului concluziile. De asemenea, el ia în considerare și postările de pe social media cu tag-ul @noisuntemion. Misiunea anunțată a consilierului ION, dotat cu inteligență artificială, este de a ajuta Guvernul în a lua cele mai bune decizii.

Nu e foarte clar dacă și ce are de câștigat cetățeanul simplu din activitatea lui ION. Toate mesajele și postările ajung în formă sintetizată la Executivul Ciucă. Ce se întâmplă de acolo e încă incert.

Am vrut să răspundem la aceste întrebări și l-am testat chiar noi pe ION. Am ajuns la concluzia că este un proiect la început, așa cum a fost prezentat de altfel, și că probabil vom obține răspunsuri la toate întrebările cu timpul. Iată experimentul făcut de Europa Liberă.

Europa Liberă intră în legătură cu robotul ION, consilierul lui Nicolae Ciucă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:18 0:00

ION este, deocamdată, netransparent și indisponibil pentru cetățeni

Specialiștii contactați de Europa Liberă ezită să dea răspunsuri tranșante legate de capacitățile consilierului robot . Ei ne-au spus că sunt multe semne de întrebare legate de felul în care acesta învață.

În faza de învățare, în care se află acum, poate fi „hrănit” de oricine, cu orice informație? Ce se întâmplă cu datele personale ale celor care postează mesaje preluate de ION? Nu cumva a fost lansat ION prea în grabă de politicieni, insuficient pregătit?

Experții ne-au spus că au cerut deja informații și precizări legate de proiect de la realizatorii lui.

O primă analiză prudentă legată de ION apare, surprinzător, în publicația Politico. Jurnaliștii remarcă faptul că utilizatorii nu primesc răspuns de la ION însuși ci, indirect, prin presupusele decizii pe care le ia Guvernul pe baza informațiilor.

În plus, Politico citează specialiști în tehnologie care spun că nu e clar cum va decide robotul ION care dintre mesajele primite de la oameni sunt cele mai importante.

Ce e foarte clar în acest moment este că românii au descoperit încă un motiv de ironii și glume.

Mediul online a reacționat critic și ironic la adresa lui Ion, consilierul guvernamental cu inteligență artificială

  • „Robotul Ion s-a acomodat foarte rapid la Guvern. Și-a acordat deja o pensie specială babană, a trucat doar azi patru licitații din PNRR, a anunțat că va face 28 de spitale regionale și noaptea telefonează la tonomatele de cafea de la parter, propunându-le întâlniri romantice.”
  • „Acum, Ion joacă Solitaire și Minesweeper cu funcționarii din ministere. După ce învață bine va fi pregătit să ia conducerea guvernului.”
  • „27,7% din populaţia țării nu este deservită de reţea de apă şi 44% de reţea de canalizare. Premiera mondială cu Ion, un fel de Răcnetul Carpaților, e ridicolă și sfidătoare la adresa standardelor minime de civilizație: acces la apa curentă și canalizare.”
  • „Era frumos dacă era Ion prim-ministru și îl lua pe Ciucă să îi fie robot.”
  • „Robotul Ion vrea pensie specială. E greu să lucrezi la guvern.”

Mai mult, proiectul pare să aibă probleme de etică încă de la început. A fost criticat public chiar pe pagina lui de Facebook de Primăria Ciugud, lider în topul celor mai digitalizate comune din România.

Reprezentanții primăriei susțin că, în clipul de prezentare al consilierului cu inteligență artificială, a fost folosită fără drept o imagine dintr-un clip al școlii din localitate.

„Dragă Ion, înainte de toate, îți recomandăm să înveți bine legislația românească și Regulamentul GDPR, astfel încât să nu fii acuzat că îți însușești pe nedrept munca altora” îi transmite lui ION primăria Ciugud.

Presa internațională remarcă noutatea acestui proiect guvernamental și scrie despre primul consilier guvernamental din lume bazat pe inteligență artificială.

The Guardian notează că sarcina principală a lui ION va fi să scaneze rețelele sociale și să informeze apoi Guvernul Ciucă despre propunerile și dorințele românilor.

Washington Post relatează despre afirmațiile premierului Nicolae Ciucă conform cărora robotul este capabil să interpreteze opiniile cetățenilor țării și să le transmită guvernului.

Într-o postare pe Facebook, ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, consideră că ION este deja o premieră mondială de succes: „peste 150.000 de români au accesat site-ul proiectului ion.gov.ro și peste 300 de cercetători s-au înscris ca voluntari în proiect”.

Potrivit ion.gov.ro, robotul consilier este o inițiativă tehnologică și de cercetare dezvoltată pro bono de către experți în inteligența artificială din România, în colaborare cu cei mai buni cercetători și profesori români din domeniu.

ION „va reprezenta veriga lipsă a comunicării în timp real și adaptată secolului XXI dintre cetățeni și guvernanți, un sistem care va folosi inteligența artificială pentru a capta rapid și automat părerile românilor, pentru a face vocea lor auzită.”

Proiectul ION este dezvoltat de firma humans.ai, în colaborare cu companii și universități importante.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG