Deocamdată are acces la platforma de înscrieri personalul medical din linia întâi, pentru ca apoi să se deschidă înscrierile și pentru categoriile de risc și populația generală.
„Începând de astăzi, 28 decembrie, în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, se pot planifica la vaccinare persoanele din etapa 1, respectiv lucrătorii din domeniile sănătate și social, urmând să se activeze accesul în aplicație și pentru celelalte două grupe de vaccinare (grupa a II-a – populația cu grad de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale și grupa a III-a – populația generală). Vom informa opinia publică imediat ce accesul în aplicație va fi disponibil și pentru aceste două grupe populaționale”, transmit, printre altele, autoritățile.
Platforma poate fi accesată AICI.
Procedural, persoanele care se planifică la vaccinare își creează un cont pe baza datelor de identificare și a numărului de telefon. În contul creat, cetățenii au acces la propriile programări: centrul de vaccinare, datele la care vor fi efectuate prima administrare și rapelul (cea de-a doua doză). De asemenea, în momentul programării, platforma generează un document pe baza căruia se va face accesul în centrul de vaccinare la data planificată.
Între timp, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a publicat prospectul vaccinului COMIRNATY, așa cum este denumit serul produs de Pfizer-BioNTech, produsul administrat în această fază în toate țările Uniunii.
Orice alergie severă la substanța activă exclude persoana respectivă de la vaccinare. Sunt însă și alte contraindicații și avertizări, iar decizia finală privind administrarea vaccinului aparține fiecărui individ, după consultarea cu medicul specialist sau cu medicul de familie.
Atenționări, potrivit prospectului vaccinului Pfizer-BioNTech
Înainte să vi se administreze vaccinul, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale dacă:
- ați avut vreodată o reacție alergică severă sau probleme la respirație după orice alt vaccin injectabil
- vi s-a întâmplat vreodată să leșinați după o injecție efectuată cu acul
- aveți o boală severă sau o infecție cu febră mare. Cu toate acestea, vi se poate administra vaccinul dacă aveți febră scăzută sau o infecție ușoară la nivelul căilor respiratorii superioare, de exemplu o răceală
- aveți o problemă legată de sângerare, vă apar vânătăi cu ușurință sau utilizați un medicament care previne cheagurile de sânge
- aveți un sistem imunitar slăbit din cauza unei boli cum este infecția cu HIV sau din cauza unui medicament care vă afectează sistemul imunitar cum este un corticosteroid
Prospectul integral poate fi citi AICI.
Rolul medicilor de familie în campania de vaccinare
Administrarea noului vaccin a început, simbolic, cu câteva mii de doze de care beneficiază personalul medical de la zece spitale COVID din România. Săptămânal însă, în țară ar urma să ajungă în jur de 150 de mii de doze, iar ritmul de imunizare ar urma, implicit, să crească. Situație în care medicii de familie devin esențiali în toată logistica vaccinării, chiar dacă nu ei administrează propriu-zis serul.
Astfel, o parte din medicii de familie vor fi coordonatori și supervizori în sutele de centre de vaccinare (fixe, mobile, caravane, etc) ce vor fi amenajate.
“Ești întrebat și ți se cere acordul. Nu e o chestiune impusă, iar munca depusă de medicii de familie la centrele de vaccinare va fi remunerată. Medicii de familie coordonatori se vor ocupa strict de partea de vaccinare. Se vor asigura că procedurile sunt îndeplinite, că există dotarea necesară, că se păstrează fluxul de vaccinare și distanța. Sunt toate acele etape bine organizate. Se completează toate datele. Se înscriu în Registrul de Vaccinare. Vor face mai degrabă o chestiune legată de management”, spune la Europa Liberă Sandra Alexiu, de la Asociația Medicilor de Familie.
Potrivit planurilor logistice, majoritatea medicilor de familie ar urma să fie implicați direct în programarea pacienților, mai ales după ce se deschid înscrierile pentru etapa a doua, grupele de risc și a treia, populația generală.
Cabinetele vor oferi un suport tehnic, dar, cu mult mai important, o evaluare medicală bazată pe istoricul pacientului, astfel încât acesta să știe dacă se poate sau nu vaccina.
“Cea mai mare parte a colegilor mei vor fi implicați direct în programarea pacienților care vor intra în etapa a doua de vaccinare. Vorbim de pacienți de risc, care au comorbidități. Trebuie să ne pregătim aceste categorii de risc și să vedem cine ar intra și să îi programăm pe platforma digitală. Toate aceste proceduri vor trebui puse la punct, pentru ca apoi noi să fim instruiți”.
Vaccinarea femeilor gravide, printre marile necunoscute. Cât de mare e responsabilitatea medicilor de familie?
Omenirea răspunde unui virus nou cu un vaccin nou, creat cu viteză-fulger și fără a avea studii aplicate pe categorii de populație sau pacienți. Lipsa datelor e justificată de timpul extrem de scurt pe care l-au avut la dispoziție cercetătorii, reglementatorii și în general autoritățile naționale din domeniul Sănătății.
Chiar și așa, îndemnul specialiștilor este la calm. Nu a apărut un ser din neant, vaccinurile pentru alte coronavirusuri erau în curs de dezvoltare, astfel încât există o bază științifică de necontestat. Un alt avantaj acum este suprapunerea categoriilor de risc cu cele pentru vaccinarea împotriva gripei, explică Sandra Alexiu, reprezentanta medicilor de familie.
„Singurele diferențe între cele două tipuri de boli, la capitolul categorii de risc, sunt copiii. În rest, categoriile de risc sunt aproximativ aceleași. Singura categorie pe care o contraindicăm în cazul vaccinării COVID este reprezentată de persoanele cu antecedente de tip reacții anafilactice grave la alte vaccinări - asta e singurul lucru care iese din discuție”.
În practică însă este posibil ca și alte categorii de pacienți să nu primească recomandarea medicului de familie în vederea vaccinării, tot pe fundalul lipsei de date științifice și a unei cazuistici. Ce resort se declanșează așadar în acest caz? Temerile medicilor de familie și evitarea unei asumări, acolo unde există risc sau protejarea pacientului 100%?
“Vaccinul se administrează intramuscular direct, se spune acest lucru în prospect. În momentul în care îl administrezi unei persoane care ia un medicament anticoagulant, care nu-i permite sângelui să se coaguleze și faci orice injecție, îl predispui pe acel om să facă un hematom. Pentru că la locul injecției tu vii cu acul și strici niște baze de sânge. Se poate crea o acumulare de sânge, care nu se poate opri, din cauza faptului că pacientul face un tratament anticoagulant. Deocamdată nu putem administra acest vaccin. Poate că celelalte care vor urma, vor putea fi administrabile și subcutanat și vom putea acoperi și această categorie de risc. Dacă nu recomandăm vaccinarea la o persoană care face tratament anticoagulant, o facem ca să protejăm pacientul, nu ca să ne punem noi la adăpost”.
Un alt exemplu: gravidele. Studiile făcute până acum nu au inclus în grupele de lucru femeile însărcinate, astfel încât nimeni nu poate spune cu certitudine dacă ele pot sau nu fi imunizate.
„Există un răspuns vag în acest sens. Atâta vreme cât nu ai date clare statistice, ca să demonstreze că acțiunea pe care o faci este sigură, nu poți să faci această recomandare. Nu numai un medic de familie, ci niciun medic din lume, în acest moment, nu poate recomanda unei femei gravide să se vaccineze, pentru că nu are în spate studiile care să-ți arate că este un lucru sigur.”, admite Sandra Alexiu.
Medicii de Familie din România spun că pun în balanță riscul și beneficiul, atunci când fac recomandări unui pacient. „Chiar dacă știm că vaccinul l-ar salva de altele, nu vrem să-i producem o vătămare” , sintetizează Sandra Alexiu, care lasă totodată un indiciu despre cum vor fi evaluați, în practică, pacienții cu afecțiuni cronice contraindicate, dar care vor să se vaccineze anti-COVID:
“Nu recomandăm vaccinarea cu acest vaccin Pfizer. Așteptăm celelalte vaccinuri care sunt în linie, la autorizare. Vrem să vedem dacă vreunul dintre ele poate fi administrat subcutanat, similar cu vaccinul antigripal clasic”, concluzionează reprezentanta medicilor de familie.