România va beneficia de o cantitate de 25157 flacoane Veklury (Remdesivir), în cadrul contractului finanțat și semnat de Comisia Europeană cu compania farmaceutică producătoare, pentru tratarea pacienților cu COVID -19 eligibili.
Repartiția realizată de reprezentanții Comisiei Europene ține cont de numărul cazurilor la 14 zile și, în acest context, România a primit a doua cea mai mare cantitate dupa Spania, iar livrarea va fi făcută în trei tranșe, transmite Ministerul Sănătății.
Astfel, în data de 7 august 2020, România va primi 6026 flacoane Remdesivir, cantitate care ajunge pentru tratamentul unui număr de peste 1200 pacienti eligibili (5 flacoane/pacient).
Conform calendarului transmis de către Bruxelles, în data de 11 septembrie 2020 vor fi primite alte 10336 flacoane pentru aprox. 2067 pacienti eligibili, iar în data de 9 octombrie 2020, un număr de 8795 flacoane cu care vor ajunge pentru asigurarea tratamentului a încă aproximativ 1759 pacienti eligibili.
Ultimele două tranșe vor fi evaluate în funcție de evoluția epidemiologică la 14 zile.
Livrarea cantităților se va face în depozitele Companiei Unifarm SA de unde vor fi distribuite către unitățile sanitare desemnate în cadrul Ordinului ministrului Sănătății nr. 555/2020, în functie de numărul de cazuri medii si severe eligibile.
Începând cu prima parte a lunii august vor fi puse la dispoziția statelor membre și a Regatului Unit, loturi de Veklury, cu coordonarea și cu sprijinul Comisiei Europene, pentru a răspunde nevoilor imediate.
Comisia Europeană a anunțat miercuri că a semnat un contract cu compania farmaceutică Gilead pentru a securiza dozele de Veklury, numele de brand pentru remdesivir, pentru tratarea a circa 30.000 de pacienți cu Covid. Contractul, cu o valoare totală de 63 de milioane de euro va fi finanțat prin bugetul de urgență.
Începând cu luna august, pentru rezolvarea urgențelor imediate, tratamentul va fi pus la dispoziția statelor membre UE și a Marii Britanii, cu sprijinul și sub coordonarea Comisiei Europene.
„În ultimele săptămâni, Comisia a lucrat neîncetat cu Gilead pentru a ajunge la o înțelegere să asigure stocurile din primul tratament autorizat împotriva Covid-19 și să îl livreze Uniunii Europene. Un contract a fost semnat ieri (nr. marți), la mai puțin de o lună de la autorizarea remdesivir, ceea ce va permite livrarea de tratamente de la începutul lui august pentru mii de pacienți. Comisia nu va face niciun rabat de la eforturile sale de a securiza accesul la tratamente sigure și eficiente și sprijină dezvoltarea de vaccinuri împotriva coronavirusului. Înțelegerea de ieri reprezintă un alt pas important în lupta de a învinge virusul", a afirmat Stella Kyriakides, comisar european pentru sănătate, potrivit unui comunicat de presă al executivului european.
Comisia pregătește un alt efort pentru achiziționarea de medicamente pentru a asigura necesarul începând cu luna octombrie.
Pe 3 iulie, remdesivir a devenit primul tratament autorizat pentru lupta cu coronavirus în Uniunea Europeană.
Remdesivir este un medicament care aparține clasei analogilor de nucleotide, larg răspândită în tratarea cancerului, virusurilor și diferitelor infecții. Acești analogi de nucleotide seamănă cu moleculele cunoscute sub numele de nucleotide, care apar în mod natural în corp și sunt elemente esențiale pentru Acidul Ribonucleic (ARN) și Acidul Dezoxiribonucleic (ADN).
Până acum, s-au făcut teste clinice pentru a se vedea care este eficiența acestui medicament în tratarea Covid-19, dar sunt semne îmbucurătoare privind lupta împotriva acestei boli, în special pentru pacienții aflați în stare critică.
De exemplu, rezultatele unui studiu, publicat de Institutul Național de Sănătate din Statele Unite, în luna aprilie, au arătat că, prin folosirea acestui medicament, numărul zilelor de spitalizare a fost redus de la 15 la 11.
Compania farmaceutică americană Gilead, producătoarea medicamentului, a arătat, de asemenea, că 5 zile de tratament cu Remdesivir echivalează cu 10 zile de tratament pentru persoanele cu forme severe de Covid-19.