Linkuri accesibilitate

Românii vor trebui să se întoarcă la supermarket cu pungile și PET-urile cumpărate


Reciclarea PET-urilor cumpărate de la orice magazin va deveni obligatorie, cel târziu, din aprilie 2022
Reciclarea PET-urilor cumpărate de la orice magazin va deveni obligatorie, cel târziu, din aprilie 2022

Pentru fiecare ambalaj sintetic se va plăti o taxă odată cu nota de plată de la casă. Valoarea garanției ar putea fi de 0,5 lei pentru fiecare ambalaj. Banii se vor recupera după ce cumpărătorul reciclează deșeul în containere amenajate de magazin.

De la sfârșitul acestui an sau cel târziu din primăvara anului viitor, România va trebui să adopte legislația privind sistemul de garanție al ambalajelor cumpărate din fiecare magazin.

Pe scurt, pentru fiecare sticlă sau pungă de plastic, cutie de bere și orice alt tip de ambalaj sintetic se va plăti la casă o sumă suplimentară. Banii vor fi recuperați doar când acest ambalaj va fi adus înapoi la același magazin. Comercianții vor avea montate containere speciale prin care să colecteze separat aceste deșeuri.

Așa cum a aflat Europa Liberă, până în acest moment reprezentanții Ministerului Mediului nu știu încă dacă vor putea implementa măsura din acest an sau din aprilie 2022, atunci când e termenul limită impus de Uniunea Europeană, prin Sistemul de Garanție Returnare (SGR). În acest moment, proiectul unei hotărâri de guvern este în dezbatere publică încă de la sfârșitul anului trecut.

„SGR este esențial pentru reforma în domeniul gestionării deșeurilor în România și este un sprijin pentru cetățenii care vor să participe la colectarea separată a deșeurilor din ambalaje”, a declarat ministrul Barna Tánczos după o întâlnire cu reprezentanții supermarketurilor. Și companiile de retail susțin implementarea acestui sistem de reciclare a deșeurilor.

Cum va funcționa reciclarea

Se va implementa un sistem prin care reciclarea PET-urilor, a pungilor, a oricărui tip de ambalaj poluant să fie premiată financiar, iar absența reciclării să-l coste suplimentar pe cumpărător, au explicat reprezentanții Ministerului Mediului.

Pentru a fi încurajată reciclarea, orice magazin de peste 50 de metri pătrați urmează să aibă un punct de colectare și selectare a deșeurilor plastice sau de orice alt tip care poluează.

Cum va funcționa exact acest sistem:

  • Producătorii pun pe piață băuturile ambalate în diferitele categorii de ambalaje incluse în sistemul de garanție. Aceștia vor primi la casă contravaloarea produsului și, separat, garanția aferentă ambalajului respectiv de la retailer.
  • Retailerul sau comerciantul vinde către consumatorul final băuturile ambalate în diferitele categorii de ambalaje incluse în sistemul de garanție, încasând contravaloarea produsului și, separat, garanția aferentă ambalajului respectiv.
  • Consumatorul achiziționează produsul de la retailer și returnează la punctele de returnare ambalajul după ce a consumat produsul/conținutul. Astfel, colectarea se face la comerciant. Pentru ca sistemul de garanție-returnare să funcționeze eficient, un prin aspect important îl reprezintă infrastructura din spatele său, respectiv punctele de returnare. Acestea trebuie să fie eficient poziționate așa încât consumatorii să fie impulsionați să returneze ambalajele pentru răscumpărarea garanției.
  • Ambalajele de la punctele de returnare sunt transportate la centrele de numărare ce aparțin sistemului central de colectare a deșeurilor.
  • De la centrele de numărare deșeurile de ambalaje sunt transportate către reciclatori/valorificatori. Aceștia tratează deșeurile de ambalaje, transformându-le în materie primă secundara pentru producerea altor ambalaje.

Cât va fi garanția plătită de cumpărător

Nivelul garanției nu a fost încă stabilit de Ministerul Mediului, așa cum a aflat Europa Liberă. Ca o comparație, valoarea garanției variază în țările în care se aplică, în funcție de materialul de ambalare și de dimensiunea ambalajului, nivelul garanției fiind cuprins între 0,1 și 0,25 de euro, potrivit analizei Academia de Științe Economice (ASE).

Versiunea prietenoasă față de consumator este aplicarea unui singur nivel al garanției, indiferent de material sau dimensiune. În România, un nivel considerat de specialiști acceptabil este de 0,5 lei pentru fiecare ambalaj. Garanția trebuie returnată integral și nu ar trebui sa fie purtătoare de TVA.

Obligați de UE

România este obligată să se conformeze mai multor reglementări europene. Directiva Europeană 2008/98/CE interzice abandonarea și eliminarea necorespunzătoare a deșeurilor și prevede ca 50% din deșeurile menajere să fie deviate de la groapă și reciclate. Realitatea din România este că, la ora actuală, gradul de recuperare și reciclare este de doar 13%-14%, procent care ne expune la riscul unor amenzi usturătoare din partea UE.

În plus, conform Directivei 2019/904 a Parlamentului European, statele membre sunt obligate să atingă, până în 2025, o rată de colectare a plasticului de unică folosință de 77% și de 90% până în 2029. Directiva 94/62/CE stabilește normele UE privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, iar printre obiectivele de colectare ce trebuie atinse se numără: 50% pentru ambalajele din plastic, 70% pentru ambalajele din sticlă și 70% pentru ambalajele din metal.

Investițiile în realizarea infrastructurii, respectiv a centrelor de colectare, sunt estimate a fi de circa 140 – 160 de milioane de euro, potrivit unui studiu realizat de Academia de Științe Economice. Costurile vor fi suportate de producătorii produselor vândute în ambalaje poluante.

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG