Linkuri accesibilitate

România cere Greciei mai multă transparență privind soarta turiștilor români infectați


Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu
Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu

Ministerul Afacerilor Externe precizează că, urmare a declarațiilor publice susținute de ministrul delegat pentru protecție civilă al Republicii Elene, Nikos Hardalias, conform căruia, până la acest moment, 61 de cetățeni români ar fi fost depistați pozitiv pentru infecția cu COVID-19 pe teritoriul Republicii Elene, Ambasada României la Atena a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile elene competente pentru a obține informații suplimentare cu privire la situația acestora și starea de sănătate.

MAE menționează că datele comunicate în mod public până în prezent cu privire la cazurile turiștilor români depistați ca fiind infectați cu COVID-19 pe teritoriul Greciei au fost obținute de către Ambasada României la Atena și Consulatul General al României la Salonic fie direct de la autoritățile elene, fie, în mod direct, de la cetățenii români vizați.

Totodată, MAE menționează că, în anumite cazuri, cetățenii români depistați pozitiv pentru infecția cu COVID-19 au solicitat în mod expres discreție cu privire la situația lor, refuzând informarea autorităților române cu privire la situația sau starea de sănătate.

Astfel, suplimentar față de cele 15 cazuri comunicate de MAE anterior, un alt cetățean român a informat Ambasada României la Atena cu privire la faptul că a fost depistat pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV2.

Acesta se află în Insula Creta și a fost plasat în carantină într-un hotel special desemnat efectuării acestei măsuri, unde va rămâne alături de un alt cetățean român. Starea persoanei infectate este bună, fiind asimptomatică.

MAE spune că ambasada României la Atena este în dialog cu cetățeanul român, fiind pregătită să acorde asistență consulară, conform competențelor legale și cu stricta respectare a măsurilor adoptate de Republica Elenă în contextul generat de pandemia de COVID-19.

XS
SM
MD
LG