Linkuri accesibilitate

Români în infernul războiului din Israel: Toți avem rude lovite. Nu ne poate proteja nimeni de frică!


Ben Ami (stânga), născut în Israel din părinții români evrei, și Liviu, cetățean român și israelian stabilit în Tel Aviv, au povestit cum simt ei și familiile lor evenimentele tragice din Israel.
Ben Ami (stânga), născut în Israel din părinții români evrei, și Liviu, cetățean român și israelian stabilit în Tel Aviv, au povestit cum simt ei și familiile lor evenimentele tragice din Israel.

Frică, panică dar și dorința de a răzbuna atacul fără precedent al organizației Hamas sunt sentimentele pe care le încearcă în aceste zile unii dintre românii stabiliți în Israel.

Europa Liberă a luat legătura cu români stabiliți în Israel și cu urmași ai unor familii de români, dar și cu turiști aflați acolo.

Aproximativ 800 de turiști s-au întors deja în România în weekend și luni. Alte câteva sute de turiști români erau încă în Israel luni, potrivit Ministerului de Externe.

În orașul Tel Aviv – centrul economic și politic al Israelului – și în orașele din jur alarmele aeriene sună de câteva ori pe zi, iar cetățenii trebuie să se pună la adăpost, ne-au povestit românii de acolo.

„Mergem 10-15 minute în adăposturi, după care ne continuăm viața. Suntem obișnuiți să folosim adăposturile, dar ceea ce s-a întâmplat acum e fără precedent. Am fost loviți în mândrie, ce a fost 9/11 (lovirea turnurilor gemene din SUA în 9.11.2001) au fost aceste atacuri pentru Israel”, spune pentru Europa Liberă Ben Ami Jacob (37 de ani), născut în Israel dintr-o familie de români evrei.

Ben Ami locuiește într-un oraș de lângă Tel Aviv și spune că lumea din jur e panicată.
Ben Ami locuiește într-un oraș de lângă Tel Aviv și spune că lumea din jur e panicată.

Locuiește cu familia într-un oraș de lângă Tel Aviv și spune că atacurile Hamas au afectat populația țării mai mult decât s-ar crede.

„Nu este familie în Israel care să nu aibă o cunoștință sau pe cineva afectat direct de atacuri. Soția mea are două surori, iar cea mai bună prietenă a uneia dintre ele a murit în Fâșia Gaza, în atacurile de acum”, a explicat el.

Spune că toți cetățenii din Israel, dar nu numai, sunt pregătiți să se înroleze în armată pentru a pune umărul la ceea ce consideră că ar trebui să fie distrugerea Hamas.

Soția lui a primit deja ordinul de înrolare.

„Trebuie să punem o dată capăt amenințărilor Hamas, care acum au întrecut orice limită.”

În ciuda disensiunilor și a protestelor care au avut loc în Israel în acest an – legate de reformele propuse de guvernul Netanyahu și de demiterea ministrului Apărării – dar și a eșecului autorităților de a preîntâmpina atacurile Hamas, israelienii au puterea de a se aduna în jurul unei cauze comune.

„Când e vorba de război, israelienii trec peste probleme și se unesc. În același timp, SUA este cu noi 100%, orice s-ar spune, Europa este cu noi. Situația tragică de acum ne va face mai puternici.”

„Nu ne poate proteja nimeni de frică!”

Liviu Lior Lieberman, cu dublă cetățenie, română și israeliană, s-a stabilit de peste 30 de ani în Israel, unde este ghid turistic.

Locuiește într-o suburbie a Tel-Aviv-ului, Holon, și în ultimele zile a ajutat la întoarcerea turiștilor din mai multe state în țările de origine.

„Aveam un tur chiar acum, la Ierusalim, am fost acolo, dar a trebuit să mă întorc că s-a suspendat. În schimb, activitatea logistică a crescut foarte mult, am încercat să organizăm zborurile de întoarcere de urgență pentru turiști, în general prin Iordania”, a explicat el.

Străzile sunt mult mai goale decât de obicei, școlile cu prezență fizică în Tel-Aviv s-au închis, iar majorității angajaților li s-a transmis că pot lucra de acasă, dacă specificul muncii le-o permite.

Liviu Lior Lieberman este ghid turistic în Israel și locuiește în Tel-Aviv. Acum, ajută turiștii din mai multe tări să se întoarcă la casele lor.
Liviu Lior Lieberman este ghid turistic în Israel și locuiește în Tel-Aviv. Acum, ajută turiștii din mai multe tări să se întoarcă la casele lor.

A urmărit cu sufletul la gură toate evenimentele tragice din Israel și spune, la fel ca Ben Ami, că atacurile Hamas din prezent au șocat țara.

„Pe lângă numărul foarte mare de rachete, ce a fost atipic în aceste atacuri este că au reușit să treacă și granița, terestru, și să ajungă în localități care nu erau apărate, unde nimeni nu se aștepta la asta”, subliniază bărbatul.

În împrejurimi pot fi văzute rachete căzând, dar zona este apărată de scutul antirachetă, luat însă cu asalt de atacurile Hamas.

„Suntem relativ protejați, dar nu ne poate proteja nimeni de frică”, povestește el.

Totuși, oamenii stabiliți în marile orașe din Israel nu se gândesc deocamdată să se refugieze în alte zone.

„Oamenii se gândesc să se înroleze, nu să plece. Și eu iau în calcul asta, chiar dacă am trecut de 50 de ani. Trebuie să ne apărăm țara în fața amenințărilor, dacă toți am pleca, cine mai face asta?”, adaugă Liviu.

Preot din Botoșani: Auzim avioanele toată noaptea, dar am decis să stăm până la capătul vizitei

Preotul Cristian Buhaciuc și un grup de 46 de pelerini din Botoșani se află încă în Israel, într-un pelerinaj la locurile sfinte.

„Am fost astăzi (luni, n.r.) în Ierusalim și au explodat șapte rachete, interceptate în aer de armata israeliană, cu ajutorul scutului anti-aerian. Suntem cazați în Bethlehem și noaptea se aud foarte multe avioane de vânătoare, care merg spre Fâșia Gaza probabil”, a povestit el.

Grupul pe care îl conduce nu a întâmpinat alte incidente care să îi afecteze direct pe oameni, astfel că au decis să își încheie pelerinajul la data programată, marți, când vor reveni în țară de la Tel Aviv.

„Când auzi atâtea avioane noaptea, sigur că te sperii, nici nu poți dormi, dar altceva ieșit din comun față de alte dăți nu am întâmpinat, cel puțin grupul nostru. Am mai văzut și eu la știri că alții au avut dificultăți mai mari”, a adăugat preotul.

El a mai spus că în vizita din Ierusalim a mai întâlnit și grupuri din Iași și Suceava și că mai sunt pelerini și din alte zone ale țării încă în zona locurilor sfinte.

Familie din Republica Moldova, blocată în Israel: Sâmbătă sirenele au sunat încontinuu

În Israel se află și cetățeni de origine română din Republica Moldova. Maria Cobîleațcaia și soțul Sirenei, Dumitru Focșa, membru al echipei paraolimpice a R. Moldova la tenis de câmp, sunt în vacanță de la sfârșitul lunii septembrie, și urmau să revină în țară sâmbătă, când Hamas a atacat Israelul.

„Sâmbătă sirenele au sunat fără oprire. Când s-au mai oprit, am telefonat la Ambasada R. Moldova în Israel și am întrebat cum să procedăm ca să ajungem la Tel-Aviv. Ni s-a spus că toate zborurile sunt anulate și că ar fi bine să nu ieșim din casă. Apoi am mai citit știri că s-au infiltrat teroriști în oraș și am înțeles că situația a ieșit de sub control”, a relatat femeia pentru serviciul din Republica Moldova al Europei Libere.

Cei doi aveau zborul programat sâmbătă seară, dar au fost constrânși să rămână în Așkelon, unde se află rudele la care au locuit pe parcursul sejurului, la aproximativ 12 kilometri de Fâșia Gaza.

Caută încă bilete pentru revenirea în țară, după ce duminică au trecut prin clipe complicate.

„Duminică a fost o situație când a fost bombardat orașul, însă sirena nu a funcționat și nu am reușit să ne ascundem. Am filmat cadre cu rachetele care zboară deasupra noastră. Una a căzut aproape de noi, într-o casă cu două nivele”, a povestit Maria.

„O doamnă de 50 de ani era în stare de șoc și un copil a fost rănit. Ziua, s-au redeschis magazinele, iar pe străzi sunt deja soldați israelieni și ne simțim mai în siguranță”, a adăugat ea.

800 de turiști români reveniți din Israel după atacuri

Peste 800 de turiști români au revenit în țară după atacurile lansate sâmbătă de organizația Hamas, a spus ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, la Digi24.

Luni, alți 800 de turiști români erau încă în Israel, potrivit oficialului român. Aproximativ 350 de români erau în Fâșia Gaza, iar 100 dintre ei ar fi solicitat evacuarea.

Repatrierile au avut loc cu aeronave TAROM.

Pe aeroportul din Tel-Aviv, românii au fost ajutați de o echipă mobilă a Oficiului de reprezentare al României la Ramallah.

„Colegii mei sunt în sprijinul cetățenilor români aflați în Israel și depun toate eforturile, 24/7, atât în Centrală, cât și pe teren, prin Ambasada României în Israel și Oficiul la Ramallah. Obiectivul nostru: repatrierea în siguranță a cetățenilor care doresc să revină din Israel”, a scris ministrul de Externe pe platforma de social media X.

Printre cei care au revenit în țară sunt și sute de pelerini, care erau în vizită la locurile sfinte din Israel, potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.

250 din aceștia plecaseră cu agenția de pelerinaje a Patriarhiei, iar restul - prin intermediul unor agenții locale, a spus el.

Pe de altă parte, unele companii aeriene au anunțat anularea zborurilor din și dinspre Israel în această perioadă.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG