Linkuri accesibilitate

România mai cumpără cinci avioane F-16 din Portugalia. Achiziția corvetelor, deblocată în curând


Avion F-16 modernizat în Portugalia, din escadrila 53 de la Borcea.
Avion F-16 modernizat în Portugalia, din escadrila 53 de la Borcea.

Procedura de achiziție a încă cinci avioane F-16 din Portugalia este pe ultima sută de metri, fiind posibil să se încheie în acest an, a anunțat ministrul Apărării, Gabriel Leș. În „două-trei săptămâni”, ministerul ar urma să anunțe o decizie prin care achiziția corvetelor să fie deblocată.

România va cumpăra încă 5 avioane F-16 second-hand, modernizate în Portugalia, pentru a avea o escadrilă completă, de 17 avioane de luptă.

„Deja toate documentele sunt trimise la partenerul portughez. Lucrurile sunt pe ultima sută de metri la acest moment. Cred cu tărie că în acest an este posibil să semnăm contractul pentru cele cinci avioane”, a spus ministrul Apărării, Gabriel Leș, într-o conferință de presă.

Leș a comentat, legat de includerea României de către SUA pe lista de clienți exclusivi pentru avioanele F-35 de generația a 5-a, că „este un pic prea mult”. Un avion F-35 nou costă în jur de 90 de milioane de dolari, în timp ce România a plătit pentru toate cele 12 avioane F-16 second-hand în jur de 150 de milioane de euro, din totalul contractului de 628 de milioane de euro, semnat în 2013 cu Portugalia.

Ministrul Gabriel Leș a mai anunțat că „în două-trei săptămâni” va face un anunț prin care să deblocheze procedura de achiziție a celor patru corvete pentru Forțele Navale. Acest lucru poate însemna că va fi anunțat un câștigător al licitației sau că procedura este anulată și va fi reluată, a explicat jurnaliștilor ministrul Leș.

Licitația pentru contractul de 1,6 miliarde de euro, pentru achiziția a 4 corvete noi, a fost blocată în luna ianuarie, după ce Ministerul Apărării Naționale, prin Departamentul pentru Armamente, a depus o plânegere penală în legătură cu procedura de achiziție. Până acum, nu au fost furnizate detalii despre eventualele ilegalități suspectate de minister.

Procedura se afla în pragul anunțării câștigătorului, iar cel mai bun preț fusese oferit de francezii de la Naval Group, în parteneriat cu Șantierul Naval de la Constanța. Următoarea ofertă, ca preț, venea de la olandezii de la Damen, care au șantierul naval de la Galați, apoi oferta italienilor de la Fincantieri, cu șantier naval la Tulcea.

Anterior, guvernul PSD a blocat încredințarea directă a acestui contract, făcută de guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș, către compania olandeză Damen.

XS
SM
MD
LG