Linkuri accesibilitate

Cum se vede „România Digitală” dinspre PNL și Cotroceni? Lentă, dar „frumoasă” și cu „minți strălucite”


Premierul Nicolae Ciuca, în timpul dezbaterii „România Digitală - România Liberală”
Premierul Nicolae Ciuca, în timpul dezbaterii „România Digitală - România Liberală”

Cei mai importanți lideri PNL ai momentului au vorbit, joi, despre digitalizarea administrației și au avansat termene scurte privind finalizarea procesului, în timp ce președintele Iohannis a deplâns, la un alt eveniment, „ritmul redus al trecerii la serviciile digitale în sectorul public”.

Premierul Nicolae Ciucă a participat la evenimentul „România Digitală, România Liberală” organizat de PNL în Aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) Carol I. Mai mulți lideri liberali au fost prezenți, discursul fiind, pe alocuri, unul electoral.

Înainte de începerea evenimentului, după colț, ministrul de Interne, Lucian Bode, s-a întreținut minute bune cu gazda evenimentului, directoarea BCU, Mireille Rădoi.

La sosirea premierului, ministrul de Interne s-a alăturat suitei, lângă primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

Discursul citit al lui Ciucă a fost despre modernizarea României prin digitalizare și a făcut referire la „minţile strălucite cu care este binecuvântată, România (care n.red.) trebuie să contribuie la aceste progrese. Transformarea digitală şi noile tehologii ne oferă şansa de a recupera decalajele pe care le înregistrăm, încă, faţă de Uniunea Europeană şi ţările care au înţeles mai devreme rolul noilor tehnologii în modernizarea serviciilor publice”, a punctat Ciucă în aplauzele sălii.

Despre România frumoasă

A urmat la pupitru Sebastian Burduja, ministrul Cercetării. El a vorbit despre proiectul de cloud guvernamental „care va pune datele românilor într-un loc sigur” și despre România frumoasă pe care o întâlnit-o peste hotare. „În acest mandat, am de multe ori de a face cu o Românie foarte frumoasă. E România marilor minţi care ne fac cinste peste tot în această lume. Am fost ieri în Portugalia, la Web Summit, cel mai mare eveniment de digitalizare din lume. Sunt 100.000 de oameni prezenţi. Au fost aproape 20 de firme din România, 20 de start-up-uri, care pur şi simplu cuceresc lumea”, a declarat Burduja.

În plus, el a adăugat că revoluţia digitală în România a început. „Este în plină desfăşurare. În următorul an de zile, România va face un adevărat salt din perspectiva serviciilor publice digitale”, a mai susținut ministrul.

Ședințe de guvern în semi-întuneric

Ministrul Digitalizării din Republica Moldova și vicepremier al țării, Iurie Țurcanu, a povestit despre greșelile, provocările din ultimii 10-12 ani, care au făcut din Republica Moldova „un stat puternic din punct de vedere digital, dar mai puțin puternic din punct de vedere economic”.

Țurcanu a militat pentru un spațiu digital comun, Republica Moldova – România, după modelul altor state din nordul continentului. „Acest război din coasta noastră ne-a a dus nu doar refugiați, ci și alte crize multiple cum ar fi inflație, penurie de lemn, de gaze naturale, de electricitate. În guvern continuăm să transmitem ședințele în semi-întuneric, dar suntem online”, a dezvăluit Iurie Țurcanu.

Cele 300 de aplicații ale MAI

Ministrul de Interne Lucian Bode a susținut că la nivelul MAI sunt operaţionalizate „deja peste 300 de aplicaţii dezvoltate prin resurse proprii” și că lucrează la un hub de servicii digitale al ministerului, proiect la care se lucrează din anul 2019.

Nicolae Ciuca, Lucian Bode și Ciprian Ciucu au venit împreună la evenimentul „Romania Digitală”
Nicolae Ciuca, Lucian Bode și Ciprian Ciucu au venit împreună la evenimentul „Romania Digitală”

Tot anul viitor ar trebui să fie gata proiectul de digitalizare a documentelor de stare civilă. „Nu ne propunem să digitalizăm birocraţia. Subliniez acest lucru, vrem să avem o schimbare reală în această relaţie între minister şi cetăţean”, a arătat Bode.

Între timp, în sală, a apărut și Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, care a luat loc în primul rând, alături de Nicolae Ciucă.

După aproximativ o oră și jumătate, premierul a părăsit sala și a vorbit presei care-l aștepta la ușă despre majorarea pensiilor, supraimpozitarea marilor companii și despre piața reglementată a energiei.

În partea a doua a evenimentului, ministrul Educației, Ligia Deca a arătat că dacă România vrea ca școala să fie un vector de mobilitate digitală, este nevoie de internet, calculatoare și profesori pricepuți la IT. „Pentru a putea avea un învăţământ online sau chiar hibrid de calitate, avem nevoie de trei lucruri: acces la internet, dispozitive şi în şcoală şi competenţe digitale într-o masă critică la nivelul corpului profesoral”, a susținut Deca.

Ce susține Iohannis

Mesajul transmis de PNL de la Biblioteca Central Universitară a intrat în contradicție cu mesajul președintelui Klaus Iohannis transmis, prin intermediul unui consilier prezidenţial, la altă conferință, a XI-a ediţie a „GoTech World".

„La noi în ţară încă există un decalaj important al sectorului public în ceea ce priveşte integrarea avansului tehnologic. Este încă redus ritmul trecerii la serviciile publice digitale, atât de necesare pentru modernizarea relaţiei dintre stat şi cetăţeni”, a fost mesajul președintelui țării, potrivit Agerpres.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG