Linkuri accesibilitate

Imaginea României la târgurile de turism | Sinecuriști și firme de partid în locul experților în promovare


Echipa României de la Târgul Travel & Adventure Show New York s-a fotografiat în fața unor imagini mici în care era reprezentată România.
Echipa României de la Târgul Travel & Adventure Show New York s-a fotografiat în fața unor imagini mici în care era reprezentată România.

Câteva fotografii printate în grabă și câțiva oameni la costum care stăteau în fața unor draperii negre. Așa arăta imaginea României la Travel & Adventure Show New York, un târg de turism internațional, menit să atragă în principal investitori în turism.

Imaginile postate pe pagina de Facebook a Consulatului României la New York și a Ministerului Antreprenoriatului și Tursimului s-au viralizat pe internet devenind ținta ironiilor internauților care au calificat prezentarea ca fiind deplorabilă.

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a venit ulterior cu explicații privind participarea României și spune că standul de la New York a fost amenajat potrivit „formatului târgului”, iar toată afacerea a costat 7.990 de dolari.

„Din 200 de expozanți, peste 90% au optat pentru organizarea standului în formatul precizat anterior, pus la dispoziție de organizator”, a precizat Ministerul Antreprenoriatului și Tursimului.

Charlie Ottley, realizatorul „Wild Carpathia”: „În mod constant, românii eșuează în a prezenta România”

Explicațiile nu i-au convins nici pe internauți și nici pe experții în turism și în promovarea României, care au observat că nu e prima dată când țara noastră eșuează la târgurile de turism.

„Nu numai acum, ci de mulți ani, în mod constant, românii eșuează în a prezenta România. Cred că acest lucru se întâmplă din cauză că nu sunt implicați oamenii potriviți în acest proces și poate că nu se cheltuie suficienți bani. România nu are o strategie internațională pentru promovarea turismului, în afară de cumpărarea unui stand la un târg de turism”, a spus Charlie Ottley, realizatorul britanic de documentare TV despre România, un promotor cunoscut pentru țara noastră.

Realizator al celebrului serial „Wild Carpathia”, Ottley spune, pentru Europa Liberă, că și cu puțini bani se puteau face mult mai multe prezentări interactive pentru vizitatori.

„Dar această imagine cu oameni îmbrăcați în costume, stând în fața unor fotografii minuscule cu peisaje din România, îți aduce aminte de comunism. Îți aduce aminte mai mult de clișee despre România decât despre o țară dinamică și frumoasă”, ”, completează Charlie Ottley.

Această imagine e deprimantă când știi cât de frumoasă e România, care are peisaje frumoase, mâncare delicioasă, o cultură minunată, muzică bună
Charlei Ottley

Promotorul României spune că el i-ar fi îmbrăcat pe expozanți în costume tradiționale, în niciun caz în costume de business.

„Nu poți să atragi oamenii îmbrăcându-te în costume tip business. Cei mai mulți oameni nu merg în excursie în costum, nu urcă pe munte astfel îmbrăcați. Oamenii fac parte din peisaj, și în consecință trebuie să se îmbrace adecvat momentului”, mai arată englezul.

În opinia lui Ottley, România era mult mai câștigată dacă ar fi promovat câteva video-uri cu imagini reprezentative din România pe televiziunile americane, ceea ce el a făcut în trecut la BBC.

Standul României de la New York a fost lăsat cu perdelele negre de la organizatori
Standul României de la New York a fost lăsat cu perdelele negre de la organizatori

„Guvernul României nu a făcut niciodată asta. Ei doar au continuat să meargă la aceste expoziții și să eșueze. Cunosc o mulțime de români foarte buni în turism, cu foarte mare succes și care fac o treabă fantastică în promovarea României. De ce să nu aducem toți oamenii ăștia împreună și să-i invităm să lucreze la o strategie pentru promovarea turismului?”, se întreabă Charlie Ottley.

„Turismul din România e lovit a doua oară acum”

Britanicul susține că a încercat de mai multe ori să-l contacteze pe ministrul Turismului și i-a lăsat mesaje să înceapă campanii de promovare prin care să aducă oamenii înapoi în România, în contextual în care avem război într-o țară vecină.

„Sunt mulți oameni care și-au anulat vacanțele în România în acest an, pentru că oamenii nu vor să fie în apropierea războiului și nu toți înțeleg că România e în NATO și e o țară sigură. Turismul din România e lovit a doua oară acum. Prima dată a fost lovit de Covid, când sute de oameni și-au pierdut joburile și multe firme s-au închis. Iar acum din cauza războiului. În acest timp, guvernul ar putea să contrabalanseze acest lucru, făcând promovare online”, arată Charlei Ottley, care spune că vrea să facă o campanie pe BBC pentru a promova Delta Dunării ca Amazonul Europei.

Castelul Peleș este unul dintre punctele de atracție turistică din România
Castelul Peleș este unul dintre punctele de atracție turistică din România

Consultant în turism: „Decât să faci ceva prost, mai bine nu mai faci”

Consultantul în comunicare pentru turism, Traian Bădulescu, consideră că eșecurile repetate ale României în promovare turistică sunt din cauză că mulți oameni care ar trebui să facă acest lucru sunt puși „pe sinecuri”.

„Nu sunt profesioniști, sunt angajați pe alte criterii. Au cele mai bune salarii, dar măcar un profesionist să fi fost printre toți sinecuriștii. Dacă standul arată cum arată ce impresie să-ți faci pentru România? M-am uitat la alte standuri și nu se compară. La noi, nici măcar nu au respectat punctuația, virgula este pusă aiurea”, a spus Traian Bădulescu.

Sighișoara este în patrimoniul UNESCO
Sighișoara este în patrimoniul UNESCO

În opinia expertului, orice târg e important. „Nu era vorba că nu au fost bani, nu a existat interes. Decât să faci ceva prost, mai bine nu mai faci. După ce au văzut pozele, mulți au spus mai în glumă, mai în serios, că e „parastasul turismului românesc”. Nu e o scuză că erau perdelele negre la stand”, arată Traian Bădulescu.

Claudiu Năsui: Promovarea se face „prin sinecuri”

Fost ministru al Turismului, Claudiu Năsui susține și el că nu reușim să ne vindem pentru că promovarea e făcută de stat și „numai prin sinecuri”.

„Prin această schemă, niște „șmecherași” se duc pe banii statului la tot felul de târguri. Ăsta nici măcar nu e primul stand care arată deplorabil. Am avut curiozitatea să văd cine sunt firmele contractate de Ministerul Turismului pentru promovare și multe aveau acționariat comun sau chiar adresă comună. Sunt trei oameni care își iau o grămadă de bani de la statul român. Eu am oprit aceste firme. Acum au repornit. Nici lor nu le convine că din când în când mai e câte un scandal, dar la banii pe care și-i iau acceptă”, a spus Claudiu Năsui.

Fostul ministru arată că în loc de promovare strict politică, „soluția este să lăsăm această decizie de a organiza și de a merge la astfel de evenimente la cei care care au hoteluri în România, care chiar au experiență”.

Satul Viscri și Cetatea Viscri sunt printre atracțiile turistice din județul Brașov, mai ales după ce prințul Charles a cumpărat una din casele din sat
Satul Viscri și Cetatea Viscri sunt printre atracțiile turistice din județul Brașov, mai ales după ce prințul Charles a cumpărat una din casele din sat

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG