Linkuri accesibilitate

Surse guvernamentale: România îndeplinește condițiile Olandei pentru Schengen. Negocieri intense cu Austria și Suedia


Oficialii români spun că șansele României de a accede la spațiul Schengen au crescut după ce toate condițiile puse de Olanda au fost îndeplinite. Imagine cu ministrul român de externe (stânga), premierul olandez (centru), președintele și premierul român.
Oficialii români spun că șansele României de a accede la spațiul Schengen au crescut după ce toate condițiile puse de Olanda au fost îndeplinite. Imagine cu ministrul român de externe (stânga), premierul olandez (centru), președintele și premierul român.

Surse guvernamentale precizează că România a îndeplinit cerințele Olandei pentru aderarea la spațiul Schengen: ridicarea Mecanismului de Verificare și Cooperare și o evaluare pozitivă pe partea tehnică. Surse europene avansează și scenariul decuplării Bulgariei de România la Consiliul JAI.

Olanda a participat la o evaluare suplimentară privind aderarea României la spațiul Schengen, iar rezultatele sunt pozitive, subliniază surse guvernamentale pentru Europa Liberă.

Față de prima misiune a experților europeni, în cea de-a două evaluare s-a avut în vedere și protecția datelor, capacitatea de elibera vize și cooperarea judiciară în materie penală.

„Noul raport este extrem de pozitiv pentru România”, au declarat sursele citate.

Potrivit raportului, România îndeplinește dotările IT necesare pentru emiterea vizelor Schengen, iar în documentul menționat se constată că „România este pregătită să gestioneze acquis-ul Schengen”.

Oficialii guvernamentali exclud în cazul Schengen o evaluare permanentă, cum s-a procedat după aderarea României la Uniunea Europeană prin aplicarea Mecanismului de Verificare și Control.

În cazul spațiului Schengen, fiecare stat este supus unei evaluări complete după un an de la aderare și se pot organiza vizite inopinate de control.

Un semnal important din partea Olandei a venit și de la Congresul VVD, partidul premierului olandez Mark Rutte, unde problema aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen nu a fost o temă centrală.

România se așteaptă ca Olanda să formalizeze decizia privind aderarea României la spațiul Schengen, iar premierul Rutte să obțină un mandat din partea parlamentului.

Surse guvernamentale susțin că Olanda „se îndreaptă” spre acceptarea prezenței României în Schengen, mai ales după ce Comisia Europeană a anunțat ridicarea MCV.

Consulatul român de la Istanbul a fost vizat de evaluarea europeană, cu participare olandeză.

„Ei au ales ce consulat analizează, nu am știut. Au constatat că avem toate echipamentele necesare, avem unul dintre cele mai performante sisteme informatice din UE, totul a fost exemplar”, au spus aceleași surse.

Oficialii de la București consideră că toate condițiile puse de Olanda sunt îndeplinite de partea română în acest moment, după ridicarea MCV și un al doilea raport pozitiv de evaluare.

Austria se opune extinderii

După ce ministrul de interne al Austriei s-a pronunțat împotriva extinderii spațiului Schengen, ministrul Lucian Bode se va deplasa miercuri la Viena pentru a dialoga cu guvernul austriac.

Partea română nu crede că Austria are o problemă directă cu integrarea României în Schengen, ci problemele țin mai mult de contextul european și problema migranților.

Negocieri intense au avut loc în ultima perioadă și cu Suedia pentru a exista o cooperare între noul guvern și opoziție în privința votului pentru aderarea României la Schengen.

Social-democrații suedezi, aflați în opoziție, au dat semnale că pot accepta România în Schengen, dar nu există încă un vot final în parlament în această direcție.

Posibilă decuplare de Bulgaria

Consiliul JAI din 8-9 decembrie este decisiv pentru prezența României în spațiul Schengen. Surse europene și naționale subliniază că este posibilă decuplarea Bulgariei de România, în sensul în care s-ar putea amâna aderarea țării de la sudul Dunării. Problema nu este tranșată, dar există și acest scenariu luat în calcul.

Sursele guvernamentale citate spun că tabloul arată în prezent în felul următor: guvernul austriac nu s-a pronunțat împotriva aderării României la spațiul Schengen, ci doar ministrul austriac de interne, condițiile Olandei sunt îndeplinite, iar în Suedia viitorul României depinde de negocierile între putere și opoziție.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG