Linkuri accesibilitate

România în top cinci reclame politice pe Google. Cât au cheltuit Iohannis și Dăncilă


Partidele din România se află pe locul 5 în UE la cheltuielile pentru reclamă electorală pe Google și YouTube.
Partidele din România se află pe locul 5 în UE la cheltuielile pentru reclamă electorală pe Google și YouTube.

România ocupă locul 5 în UE la investițiile făcute în sponsorizarea reclamelor politice pe Google și serviciul său video, YouTube. Cu două runde de alegeri în 2019, cei mai mulți bani au fost investiți de USR și de PNL. În UE, s-au cheltuit peste 7 milioane de euro pentru reclamă politică pe Google, doar în ultimele 9 luni.

Țările UE care au avut mai multe runde de alegeri în anul 2019, în afară de cele europarlamentare, sunt campioanele cheltuielilor pentru reclamă politică pe Google și YouTube. În perioada martie-noiembrie, în UE s-au cheltuit 7,1 milioane de euro pe mai mult de 110.000 reclame politice – video pe YouTube sau bannere prin serviciul de publicitate al Google, conform raportului de transparență al companiei. În România, partidele au investit 690.000 de euro pentru cele două runde de alegeri – europarlamentare și prezidențiale, sponsorizând peste 3.700 de reclame online.

România se află însă abia pe locul 5 în UE. Cea mai mare sumă s-a cheltuit în Grecia - 1,037 milioane euro. Acolo, doar partidul Nea Demokratia (centru-dreapta) a investit în reclamă pe Google 650.000 de euro – aproape cât toate partidele din România, la un loc. Liberal-conservatorii greci au câștigat atât europarlamentarele, cât și legislativele din iulie. Topul investițiilor în reclamă politică pe Google este completat de Spania (927.000 euro), Austria (893.000 euro) și Germania (736.000 euro).

În România, partidele și firmele prin care și-au derulat campaniile electorale online, au investit în reclame politice, până la data publicării acestui articol, 690.000 de euro. USR-PLUS, PNL, PSD, PMP, ALDE, Pro România și UDMR își vor recupera acești bani de la stat, care le decontează cheltuielile de campanie electorală competitorilor care au scos peste 3% la alegerile prezidențiale. Cheltuielile la europarlamentare au fost deja recuperate.

USR, PNL și PSD – marii investitori în reclamele Google

1. USR – 215.500 euro

Alianța USR-PLUS a obținut două scoruri-surpriză în alegerile din 2019: una pozitivă – peste 22% din voturi la europarlamentare, și una negativă – 15% pentru Dan Barna și ratarea turului doi la prezidențialele din noiembrie. În total, de aici au provenit cele mai mari investiții din România în reclamă politică pe YouTube și Google.

Firma folosită de USR pentru realizarea campaniei online, Atelierul de Internet, a investit până în prezent 108.350 euro pe 508 reclame politice. Cea mai mare parte a banilor (peste 53.000 de euro) a fost plătită în ultima săptămână de campanie, înaintea primului tur al prezidențialelor. Cel mai recent video politic a fost sponosorizat pe YouTube, pe noiembrie – un clip în care USR mobilizează lumea la vot, militând pentru ideea unui tur 2 al prezidențialelor fără PSD.

Alte video sponsorizate de Atelierul de Internet sunt mai multe „gafe” ale contracandidatei lui Barna, șefa PSD Viorica Dăncilă.

Atelierul de Internet este o mică agenție de digital înființată în 2010, în București și este deținută în prezent de Andrei Duțulescu și Andreea Popescu. Firma a lucrat cu USR și în campania pentru europarlamentare și a ajuns la partid „printr-o recomandare”, conform managerului Alex Cerchez. Firma a creat mai demult paginile web ale mai multor publicații din fostul trust Realitatea-Cațavencu, condus pe atunci de Sorin Ovidiu Vîntu, dar a făcut campanii și aplicații online pentru multe companii din diverse domenii.

USR a investit și direct 107.150 de euro pe 198 de reclame politice, în special în timpul campaniei pentru europarlamentare, din primăvară. Din 1 octombrie, USR nu a mai plătit direct reclamă pe Google.

De altfel, USR a fost și cel mai mare investitor dintre toate partidele, pentru sponsorizarea postărilor electorale pe Facebook – 1,54 milioane de lei (circa 325.000 euro) în perioada martie-noiembrie 2019.

2. PNL – 187.650 euro

Cea mai mare parte a banilor investiți de liberali în reclama politică pe serviciile Google au fost făcute în campania de la europarlamentare, prin firma Future Innovation: 154.250 euro plătiți pe 105 reclame politice – majoritatea video pe YouTube. Aceeași firmă a fost folosită de PNL, la europarlamentare, pentru sponsorizarea reclamelor electorale pe Facebook.

Future Innovation este deținută de Monica Neagoe, implicată în mai multe afaceri. Una dintre ele este și firma Cecida Consulting, în care Neagoe este parteneră cu generalul de armată Bartolomeu Constantin Săvoiu. Cei doi au înregistrat împreună, la OSIM, marca „Marea Lojă Națională Fondată 1880”, a uneia dintre lojele francmasonice române. Generalul Săvoiu este liderul acestei loje masonice și a lucrat înainte de 1989 în comerțul exterior. A fost urmărit penal de DNA în dosarul fostului judecător CCR Toni Greblă, însă nu a fost trimis în judecată de procurori.

În campania pentru prezidențiale, PNL a investit direct în reclama de pe Google: 33.400 de euro pentru 500 de reclame. Cea mai recentă este o reclamă Google în care este promovat programul prezidențial al lui Klaus Iohannis. Vârful de investiție a fost în ultima săptămână de campanie dinaintea primului tur – aproape 6.500 de euro.

3. PSD – 123.450 euro

Social-democrații au investit direct banii, pentru 140 de reclame pe Google și YouTube. Cele mai mari sume, care au variat între 50 și 500 de euro, au fost investite în bannerele de pe Google, cu Viorica Dăncilă, la prezidențiale. În perioada de precampanie și campanie pentru primul tur, PSD a plătit peste 20.000 de euro pe reclamă politică. Cele mai consistente sume s-au plătit de la PSD în perioada de campanie pentru europarlamentare.

Cel mai recent video sponsorizat de PSD pe YouTube îl are în centru pe contracandidatul lui Dăncilă, Klaus Iohannis și „guvernul său”, care este acuzat că va „crește taxele pe salarii”. De altfel, cele mai recente video sponsorizate de PSD în campania la prezidențiale conțin mesaje în care guvernul PNL este acuzat că va tăia salarii, va impozita pensii și va anula creșterea salariilor.

4. PMP – 65.100 euro

În campania pentru președinție, PMP a apelat la două firme pentru a-și sponsoriza reclamele pe Google și YouTube, pentru Theodor Paleologu. Firma New Gen Publishing a plătit 34.000 de euro pe 147 reclame, cele mai multe fiind bannere electorale pentru Paleologu. Cei mai mulți bani (21.500 de euro) au fost băgați în penultima săptămână de campanie, dinaintea turului întâi.

Firma New Gen Publishing, din Cluj, este deținută de Aurelia Mitrașcă și se ocupă cu serviciile tipografice, tv și video. Mitrașcă este fostă parteneră de afaceri cu senatorul PMP Vasile Cristian Lungu, cei doi având împreună firma Transatlantic Imports, până în 2012. Lungu, președintele PMP Cluj, a fost cel mai important finanțator al PMP în campania de la europarlamentare. El a sponsorizat partidul cu circa 330.000 de euro (1,55 milioane de lei), bani pe care și i-a recuperat apoi de la stat.

A doua firmă folosită de PMP pentru plata reclamei pe Google este Amerisoft, aceeași care s-a ocupat și de sponsorizarea reclamei electorale pentru Theodor Paleologu pe Facebook. Firma a plătit 31.100 euro pe 801 reclame cu Paleologu și cu PMP, lucrând cu partidul și în campania de la europarlamentare.

Amerisoft este deținută de doi români stabiliți în Florida, SUA – soții Ionel Roiban și Niculina Sima. Roiban este dezvoltator de software, a studiat la Universitatea Ecologică din București, conform cv-ului, și a candidat în 2019 pentru postul de șef al consiliului local din Boynton Beach, localitate din Palm Beach, Florida. A ieșit însă pe locul trei, cu 10% din voturi. Roiban conduce organizația Comitetul Național al Românilor Americani Republicani și este implicat în diverse acțiuni ale comunității de români din Florida, inclusiv în cele electorale ale PMP.

5. Pro România – 64.900 euro

Partidul condus de fostul premier PSD Victor Ponta a investit în campania de la europarlamentare 29.600 de euro pe 227 de reclame pe Google și YouTube.

La prezidențiale, a apelat la serviciile firmei Networld IT&C, care a investit 35.300 euro pe 362 de reclame electorale în favoarea lui Mircea Diaconu.

Aceeași firmă a fost folosită de ProRomânia și pentru sponsorizarea reclamelor pe Facebook, cu Diaconu și ProRomânia, la europarlamentare.

Networld IT&C este deținută de constănțeanul Edward Morăruș și de Irina Oana Ungureanu și se ocupă cu repararea calculatoarelor. Morăruș este însă partener în altă firmă (Networld Solution) cu Anca Mihaela Tufeanu, care este sora lui Gabriel Tufeanu, membru în Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), numit din partea Guvernului condus de Victor Ponta, în 2014.

Tufeanu provine de la Constanța, unde era membru PSD și a condus Direcția Județeană de distribuție a filmelor, în mandatul lui Nicușor Constantinescu. El a ajuns membru în Consiliul de Administrație al TVR în guvernarea Ponta, apoi între 2013 și 2014 a fost preluat de Victor Ponta consilier la cancelaria premierului. De altfel și sora lui, Anca, a făcut parte din consiliul director al Fundației pentru Promovarea Sportului Constănțean, legată de Consiliul Județean condus de Nicușor Constantinescu și fondată de Cristian Zgabercea, fostul consilier al lui Constantinescu, numit producător general al TVR.

În campania pentru Parlamentul European, partidul lui Victor Ponta a apelat și la firma Let’s Do It Media, care a plătit sub 50 de euro pentru doar două reclame cu Pro românia, pe Google. Firma îi aparține lui Costin Ilie, fost publisher al siteului România TV și fost jurnalist la Cotidianul.

6. ALDE – 62.250 euro

Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu a investit direct în 212 reclame pe Google, suma de 43.450 de euro, în perioada martie-noiembrie 2019. Cele mai multe reclame sunt bannere și link către site-ul lui Mircea Diaconu, candidatul susținut la președinție de ALDE, împreună cu Pro România. Vârful investițiilor ALDE în reclamă, la prezidențiale, a fost în a doua săptămână de campanie electorală, înaintea primului tur – peste 11.000 de euro.

La europarlamentare, ALDE a apelat la firma Evolvedreamsoft, pentru a plăti reclamele pe Google și YouTube. Firma a investit 18.800 de euro pe 528 de reclame în favoarea ALDE și lui Călin Popescu Tăriceanu. Firma este înființată în 2017, în București, de Amalia Nenovici și Matei Misarcă. În mai 2019, Misarcă a cedat acțiunile către Alexandru Mihai Stan.

7. PPU(SL) – 15.000 euro

Partidul fondat de omul de afaceri Dan Voiculescu a sprijinit-o la președinție pe Ramona Ioana Bruynseels, care a obținut însă doar 2,75% din voturi. Partidul a investit 15.000 de euro în 100 de reclame pentru Bruynseels, pe Google și YouTube. Cele mai mari sume au fost plătite în săptămâna 15-22 septembrie – 3.450 de euro. Cel mai recent video cu Bruynseels a fost promovat pe YouTube, până pe 10 octombrie.

8. UDMR – 1.250 euro

Kelemen Hunor s-a bucurat de doar 17 reclame pe Google și YouTube, în campania de la prezidențiale, pe care au fost plătiți doar 1.250 de euro. Banii au fost plătiți de Fundația Progress.

Fundația Progress a fost condusă de fostul ministru UDMR al Comunicațiilor, Zsolt Nagy, condamnat la 4 ani de închisoare în dosarul privatizărilor strategice, alături de Codruț Șereș. Ulterior, a fost condusă de soția lui Nagy, Nagy-Debreczeni Hajnal. Fundația a fost înființată de Pal Peter, membru UDMR și om de afaceri, fondator al companiei Energobit, care ulterior a ajuns și consilier al lui Emil Boc, la Cluj. Fundația Progress a fost verificată de procurorii DNA, în 2008, alături de alte trei fundații apropiate de UDMR.​

Cel mai recent video sponsorizat de Fundația Progress pentru Kelemen Hunor îl are în centru pe Klaus Iohannis, care este citat spunând că România a devenit un model de protejare a drepturilor minorităților, deci în concluzie trebuie votat candidatul Kelemen Hunor.

9. ProDemo – 600 euro

Partidul a plătit suma de 600 de euro pentru 15 reclame pe Google și YouTube, la europarlamentare. Pe lista ProDemo se afla fostul europarlamentar Cătălin Ivan, exclus din PSD, care a candidat și la prezidențiale, din partea propriului său partid, ADN.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG