Linkuri accesibilitate

Ministrul Agriculturii: România va încerca să dubleze tranzitul de cereale ucrainene pe brațul Sulina al Dunării


Autoritățile de la București spun că vor să crească volumul exporturilor de cereale ucrainene pe Dunăre.
Autoritățile de la București spun că vor să crească volumul exporturilor de cereale ucrainene pe Dunăre.

România va încerca să dubleze cantitatea de cereale ucrainene care tranzitează brațul Sulina, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Acest lucru ar permite creșterea exporturilor, fără să suprasolicite Portul Constanța. 

Pe 20 septembrie, miniștrii Agriculturii din România și Ucraina au agreat bilateral un mecanism de import de cereale ucrainene în România. Prin acest sistem se licențiază companiile de export și import, iar la destinație pot fi doar fermieri și procesatori.

Condițiile rămân stricte, iar cerealele ucrainene rămân o ultimă opțiune pentru fermierii români, insistă autoritățile.

„România are Ordonanţa făcută pentru a licenţia şi pe teritoriul României persoanele care vor să aducă cereale din Ucraina. Singurele persoane care sunt licenţiate, sunt fermierii români, nu vorbim aici de intermediari”, a declarat Barbu într-o întâlnire cu fermierii din Timiș, potrivit News.ro.

Pentru a încheia aceste licențe, cerealele vor trebui verificate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), care trebuie să se asigure că cerealele importate în România sunt conforme cu standardele fitosanitare și cele de calitate.

Ministrul Barbu a dat asigurări că transporturile de cereale ucrainene în țări terțe sunt sigilate și că sistemul este gestionat de către vamă.

Rusia a blocat în iulie înnoirea acordului care permitea exportul cerealelor ucrainene în Marea Neagră. În ultimele două luni, rușii au bombardat de repetate ori depozite de cereale, câmpuri agricole și infrastructura din porturi, pe unde se exportă cereale, inclusiv la Dunăre.

România s-a aflat printre cele cinci țări ale Uniunii Europene care au cerut insistent la începutul anului Comisiei Europene să accepte prelungirea interdicției de import de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță din Ucraina.

Interdicția a fost valabilă din luna mai până pe 15 septembrie, iar Comisia Europeană nu a prelungit restricția care a afectat Ucraina.

Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat ulterior că nu vor ridica restricțiile la importurile de cereale din Ucraina, motiv pentru care Ucraina a anunțat că va da în judecată aceste țări.

XS
SM
MD
LG