Linkuri accesibilitate

Românii care intră în Grecia pe cale rutieră continuă să se lovească de cozi


Punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas
Punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas

Coada de autovehicule pe sensul de intrare în Grecia prin punctul de frontieră Kulata – Promachonas (singurul lăsat deschis de autoritățile elene la granița cu Bulgaria) se întinde luni pe 3 kilometri, timpul de așteptare fiind unul de circa 90 de minute, anunță Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit informațiilor comunicate de reprezentantul Consulatului General al României la Salonic, aflat la fața locului, coloana de autovehicule aflată în așteptare pentru accesul în punctul de frontieră se întinde, la acest moment, pe o lungime de sub 3 kilometri, timpul de așteptare fiind de aproximativ 1 oră și 30 de minute. Accesul autoturismelor se realizează pe patru benzi, fiind operaționale și trei puncte de testare pentru infecția cu COVID-19. Durata procedurilor efective de verificare a documentelor și efectuarea testării este de aproximativ 3-4 minute", a transmis MAE într-un comunicat de presă.

Situația la intrarea în Grecia a fost îngreunată de testarea aleatorie a celor care intră în Grecia pentru infecția cu Covid-19. Elenii au implementat de la 1 iulie un protocol prin care cer turiștilor străini să completeze un formular cu date despre unde te deplasezi, adresa de cazare și dacă ai călătorit în ultimele 14 zile în străinătate. El este verificat în vamă, iar apoi se decide testarea aleatorie.

Tot de luni, 6 iulie, Grecia a interzis intrarea pe teritoriul ei a cetățenilor sârbi ca urmare a exploziei de noi cazuri înregistrate în Serbia, situația ce a generat blocaje în vamă, precum precizează și Ministerul Afacerilor Externe.

Ca și în zilele anterioare, reprezentanți ai CG Salonic sunt prezenți în punctul de trecere a frontierei pentru a se asigura că cetățenii români primesc asistență consulară, dacă este cazul.

Ministerul Afacerilor Externe continuă să urmărească îndeaproape evoluțiile cu privire la tranzitul cetățenilor români prin punctul de trecere al frontierei Kulata – Promachonas și continuă dialogul cu autoritățile elene pentru identificarea de soluții necesare reducerii timpului de așteptare și prevenirea unor astfel de situații în perioada următoare. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe menționează că autoritățile elene competente pot modifica fără preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs", subliniază Ministerul Afacerilor Externe.

Oficialii eleni îndeamnă la prudență

E o chestiune operațională, vrem să ne asigurăm că totul merge bine la scară mică și că situația este sub control. Apoi vom redeschide și alte puncte pe măsură ce vom avea certitudinea că procedurile se vor desfășura fără probleme. Tot ce vrem este să ne asigurăm că avem la dispoziție toate mijloacele pentru a face controalele necesare, dar și pentru a veni în sprijinul și pentru a asigura în cele mai bune condiții fluxul de trecere", a explica ministrul grec al Turismului, pentru Digi24, decizia de a permite intrarea în țară doar pe la Kulata.

Alte puncte de intrare în țară ar putea fi deschise în viitor, dar sezonul estival nu va fi precum cele din trecut, mai arată oficialul.

Da (nr. țara este un factor de decizie), dar nu e vorba despre oamenii în sine, ci de datele epidemiologice dintr-o anumită arie geografică, acelea le luăm în considerare. Dacă un grec se întoarce din România are aceleași șanse să fie testat precum un român. Așadar nu e vorba despre cetățeni, ci despre țara de unde vin și despre cum evoluează situația acolo", a precizat el.

Problema care a intervenit a fost statutul României, care a devenit țară de zonă galbenă, cu a treia cea mai mare rată de infectări din Europa în ultimele două săptămâni. Astfel, toți pasagerii unor avioane care au aterizat la Atena și Heraklion (Creta) au fost testați și au fost nevoiți să aștepte rezultatul la hotel.

La unica vamă terestră deschisă dinspre Bulgaria spre România, aflată pe traseul românilor, testarea acestora a fost considerabilă, mai ales pentru cei cu numere de înmatriculare de București sau Suceava și Prahova sau Argeș - zonele cu cei mai mulți bolnavi de Covid 19.

Relatările de pe forumurile de specialitate spun că joi cetățenii sârbi au fost aleși în număr mai mare pentru a fi testați, dar și în rândul românilor au fost alese persoane pentru fi testate, de cele mai multe ori una sau două din fiecare mașină, dar nu obligatoriu din fiecare mașină care intra în Grecia.

Aproximativ 6.000 de teste sunt efectuate zilnic aleatoriu printre călătorii care intră în ţară.

Printre turiștii din Grecia infectați cu noul coronavirus se numără și o femeie din România. Ea a sosit în Creta pe 1 iulie cu o cursă charter directă pe ruta Bucureşti - Heraklion.

Conform informaţiilor transmise de autorităţile elene, femeia a fost transferată în unitatea hotelieră special destinată în care îşi va face carantina împreună cu un membru al familiei.

XS
SM
MD
LG