Linkuri accesibilitate

România - paradisul penalilor


Campania „Fără Penali”? 1 august 2018, București
Campania „Fără Penali”? 1 august 2018, București

Cei care și-au propus să îngenuncheze justiția au motive de satisfacție: pentru ei, anul 2018 a fost un an bun.

În urmă cu câțiva ani, colegii săi din Senat au respins solicitarea de urmărire penală pe numele lui Varujan Vosganian. După încheierea ședinței, răsuflând ușurat, Vosganian le-a spus jurnaliștilor: „Vedeți? S-a dovedit că sunt nevinovat !”. Evident, nu se dovedise absolut nimic, deoarece numai judecătorii pot da un verdict. Ce contează! Senatorul nu pierdea prilejul să-și clameze presupusa inocență, în speranța că-i va convinge pe naivi.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00

Nu altceva s-a întâmplat zilele acestea când au fost eliberați din închisoare, pe bandă rulantă, o serie de condamnați definitiv. La mijloc e o hotărâre a Curții Constituționale conform căreia, din 2014 încoace, completurile de cinci judecători de la Înalta Curte ar fi fost constituite ilegal, întrucât doar patru din cei cinci membri fuseseră trași la sorți. Această hotărâre a Curții Constituționale ridică mai multe semne de întrebare. Mai întâi, e ciudat că disfuncționalitatea a fost observată abia acum. În al doilea rând, cum se poate să nu notăm coincidența cu faza în care ajunsese unul dintre procesele în care este inculpat liderul social-democrat Liviu Dragnea. În sfârșit, după cum ne atrage atenția un cunoscut magistrat, Cristi Danileț, Curtea Constituțională însăși se află de la o vreme în ilegalitate, fiindcă unul dintre judecători e încă acolo deși a depășit mandatul de nouă ani.

Așadar, au ieșit din închisoare nume cunoscute: Elena Udrea, Alina Bica, Dan Șova, Constantin Niță, Rudel Obreja. Declarațiile lor sunt trase la indigo: se consideră nevinovați, victime ale unui sistem abuziv, ale unei conspirații tenebroase, rezultând din colaborarea între serviciile secrete și Direcția Națională Anticorupție. Fostul boxer Rudel Obreja s-a apucat să relateze cum judecătorii primeau, în timpul procesului, bilețele în care li se comunica ce sentință trebuie să dea (scenariul e cunoscut, au mai brodat pe marginea lui și alți inculpați). Dan Șova pretinde că tocmai judecătorul care nu fusese tras la sorți a determinat condamnarea lui. Elena Udrea declară, firește, că nevinovăția ei este acum de domeniul evidenței. Interesant e că posturile de televiziune, care ani de zile au văzut în Elena Udrea o întruchipare a răului absolut, o socotesc astăzi o martiră și un exemplu luminos.

Aceste procese au fost suspendate și vor fi reluate anul viitor. Vor urma, cu siguranță, alte decizii similare. Cei care și-au propus să îngenuncheze justiția au motive de satisfacție: pentru ei, anul 2018 a fost un an bun. Și, cu sprijinul nemijlocit al ministrului Tudorel Toader, această operațiune demolatoare va continua.

XS
SM
MD
LG