„În urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, am cerut Misiunii României la NATO să ceară împreună cu alţi aliaţi activarea Articolului 4 din Tratatul de la Washington - care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi - cu privire la impactul situaţiei actuale asupra securităţii aliaţilor”, a anunțat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, pe Twitter.
CNN transmite că aceeași solicitare a fost făcută de Polonia, Lituania, Letonia și Estonia.
Prim-ministrul estonian, Kaja Kallas, a declarat că invazia Rusiei în Ucraina reprezintă o „amenințare pentru întreaga Europă”.
„Agresiunea generalizată a Rusiei reprezintă o amenințare pentru întreaga lume și pentru toate țările NATO, iar consultările NATO privind consolidarea securității aliaților trebuie inițiate pentru a pune în aplicare măsuri suplimentare pentru asigurarea apărării aliaților NATO”, a declarat premierul estonian.
De altfel, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a spus că blocul este alături de Ucraina și că va face tot ce este necesar pentru a apăra toți aliații.
Ce presupune articolul 4 al NATO
În conformitate cu articolul 4 din Acordul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, părțile se vor consulta împreună ori de câte ori, în opinia oricăreia dintre ele, integritatea teritorială, independența politică sau securitatea oricăruia dintre aliați este amenințată.
Ucraina nu este membră a NATO. Cu toate acestea, Rusia a cerut ca NATO să se angajeze să nu admită niciodată Ucraina în cadrul alianței, lucru pe care membrii NATO l-au respins, invocând politica „ușilor deschise” a alianței.
Articolul 4 a mai fost invocat de șase ori
Potrivit site-ului NATO, articolul 4 a fost invocat de șase ori de la formarea alianței în 1949.
Turcia l-a invocat ultima dată, în februarie 2020, după ce zeci de soldați turci au fost uciși de un atac al forțelor guvernamentale siriene în zonele din nordul Siriei controlate de opoziție.
Turcia a mai invocat articolul 4 în alte patru ocazii:
- o dată în 2015 pentru a informa alianța cu privire la răspunsul său la atacurile teroriste din țară;
- de două ori în 2012, după ce un avion de război turc a fost doborât în nordul Siriei și după ce civili turci au fost uciși de bombardamente siriene;
- în 2003, când a cerut ajutorul alianței pentru a-și proteja populația de orice repercusiuni ale războiului din Irakul vecin.
CNN relatează că, în două dintre aceste ocazii, NATO a răspuns cu ajutor militar, trimițând baterii de rachete Patriot pentru a se proteja împotriva atacurilor siriene în 2012 și trimițând avioane și baterii de rachete în sud-estul Turciei, de-a lungul graniței cu Irakul, în 2003.
Articolul 4 este separat de articolul 5, care reprezintă declarația alianței potrivit căreia un atac împotriva unui membru este considerat un atac împotriva tuturor.
Rusia a atacat Ucraina în dimineața zilei de 24 februarie
Forțele rusești au lansat un asalt militar major asupra Ucrainei, la primele ore ale dimineții, fiind raportate atacuri cu rachete și explozii în marile orașe ucrainene.
Vladimir Putin a avertizat că răspunsul Moscovei va fi „instantaneu” dacă cineva va încerca să atace Rusia. Președintele rus i-a îndemnat pe soldații ucraineni din estul Ucrainei să depună armele și să se întoarcă la casele lor.
De cealaltă parte, ministrul ucrainean de externe a acuzat Rusia de declanșarea unui război la scară largă și îndeamnă ONU „să facă tot ce este posibil” pentru a-l opri.
Președintele american, Joe Biden, a promis că lumea va trage Rusia la răspundere, prezicând pierderi majore de vieți omenești.
Uniunea Europeană, prin vocea Ursulei von der Leyen, a spus că Vladimir Putin a readus războiul în Europa. Președinta Comisiei Europene a anunțat că țările UE pregătesc un pachet „masiv” de sancțiuni.