Linkuri accesibilitate

Cine este Ron DeSantis, unul din potențialii candidați republicani la prezidențiale


Potrivit unui sondaj realizat în Florida, 87% dintre respondenți au o opinie „foarte favorabilă” față de actualul guvernator al statului, în timp ce doar 60% au față de Donald Trump.
Potrivit unui sondaj realizat în Florida, 87% dintre respondenți au o opinie „foarte favorabilă” față de actualul guvernator al statului, în timp ce doar 60% au față de Donald Trump.

Ron DeSantis a fost reales marți în funcția de guvernator al Floridei cu 59,4% din voturi, creând zvonuri pe seama candidaturii sale la alegerile prezidențiale din 2024.

După o serie de victorii mai degrabă modeste pentru Partidul Republican, victoria lui DeSantis este de departe cea mai mare surpriză venită din partea lor la alegerile intermediare din 2022. În 2018, DeSantis, susținut în cursă de fostul președintele american Donald Trump, câștiga aceeași cursă electorală cu doar 0,4% în fața contracandidatului său democrat de atunci.

Alegerea sa în funcția de guvernator nu a trecut neobservată de Trump, care a decis să-l amenințe cu defăimarea în cazul în care își va anunța candidatura la prezidențialele din 2024. RonDesantis nu și-a declarat încă intenția de a candida.

DeSantis este din anumite puncte de vedere mai popular decât Donald Trump în rândul colegilor săi republicani, datorită firii sare mai puțin irascibile și a valorilor conservatoare pe care le are.

„Florida este locul unde cultura woke va muri”, transmitea DeSantis după câștigarea cursei electorale de marți, referindu-se la campaniile susținute de oamenii și activiștii din domeniul drepturilor omului.

DeSantis a reușit pentru prima dată în ultimele două decenii să câștige cursa electorală din districtul Miami, unde oamenii obișnuiau să voteze în pare parte până recent pentru democrați.

Din perspectivă ideologică, guvernatorul Floridei reflectă, la fel ca Trump, aceleași credințele și politicile de dreapta ale Partidului Republican, ce în ultimii ani – în special în perioada mandatului fostului președinte al SUA – s-a radicalizat pentru a atrage o masă mai mare de votanți anti-democrați.

În iunie 2022, după ce Curtea Supremă a Statelor Unite a eliminat dreptul național la avort, 13 state conduse de republicani au adoptat în diferite feluri legi prin care restrâng dreptul femeilor de a renunța la sarcină.

Roe DeSantis a declarat imediat după decizia din Roe v Wade (care garanta prin lege dreptul național la avort) că „aceștia sunt bebeluși nenăscuți cărora le bate inima, simt durere și își pot suge degetul”, fără a aduce vreun argument științific în sprijinul declarației.

Însă principalul motiv pentru care republicanii l-ar prefera pe DeSantis în locul lui Trump este capacitatea sa de a atrage voturi din partea alegătorilor moderați, vizibil deranjați de controversele și ieșirile fostului președinte american.

Într-un sondaj realizat de Axios cu o zi înainte de alegerile de marți, majoritatea votanților hispanici din Florida îl preferau pe Ron DeSantis (51%) față de Charlie Crist (44%), candidatul din partea Partidului Democrat pentru funcția de guvernator. În plus, aproximativ 56% dintre cei intervievați erau mulțumiți cu activitatea lui DeSantis de guvernator.

„Motivele pentru care un val roșu nu s-a întâmplat e tocmai faptul că populismul asociat cu Donald Trump și a candidaților susținuți de el a ajuns la o limită naturală”, transmitea joi într-un interviu pentru Europa Liberă Marius Ghincea, expert în relații internaționale la Institutul European al Universității din Florența.

În acest sens, cursa pentru nominalizare la alegerile prezidențialele din 2024 se va anunța tensionată în interiorul Partidului Republican. În condițiile în care o mare parte din candidații republicani susținuți de Trump la alegerile intermediare au pierdut în fața contracandidaților democrați, republicanii vor încerca să meargă pe o mână sigură la următoarele alegeri.

Mizele alegerilor din SUA
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:07 0:00

Fostul președinte american a ales în stilul său caracteristic să-l denigreze pe DeSantis imediat după victoria din Florida.

„Era mort din punct de vedere politic”, a afirmat Trump legat de DeSantis, referindu-se la candidatura sa din 2018 pentru funcția de guvernator, atunci când Trump l-a susținut.

„Știu mai multe decât el decât oricine altcineva în afară de, probabil, soția lui”, a continuat el.

Donald Trump e de așteptat să-și anunțe în următoarea săptămână candidatura la prezidențiale. Însă teama sa legată de un contracandidat precum DeSantis e întemeiată. Într-un sundaj realizat de think tank-ul Data for Progress, locuitorii din Florida au într-o proporție mai mare „o opinie foarte favorabilă” față de DeSantis (87%) decât față de Trump (60%).

De altfel, Ron DeSantis este și singurul dintre cei doi care încă nu a avut șansa să candideze împotriva președintelui actual al Americii, Joe Biden.

În 2020, Trump a pierdut la mare distanță alegerile față de Biden, care a obținut cu peste 7 milioane de voturi mai multe decât primul.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG