Linkuri accesibilitate

Roșia Today: Alo 112, sunt răpită, dar nu vă grăbiți. E farsă


Dan Perjovschi: 112 Caracal
Dan Perjovschi: 112 Caracal

Când eram mici, luam cartea de telefon și sunam lumea la întâmplare. Uneori, alegeam numele amuzante și făceam glumele aferente. Sau pur și simplu puneam muzică. Ne distram ca proștii și anticipam moda de astăzi, cu sunatul la 112.

Grupul Roșia Today
Grupul Roșia Today

Și înainte de cazul Caracal erau indivizi haioși care anunțau bombe prin orașe, dar prostia și incompetența, recent descoperite și intens mediatizate, au dat curaj multor alte minți odihnite. Ieri, o fată de șaisprezece ani a anunțat că e sechestrată undeva în București, zona Drumul Taberei. Poliția a intrat în panică, desfășurările de forțe au fost impresionante, presa făcea update-uri din oră în oră. La finalul operațiunii s-a constatat că a fost o farsă. E abia începutul. Sunt roadele amare culese după ce s-a semănat neîncredere, aroganță și dezinteres.

Dacă cei care au implementat și au pus la punct sistemul 112 s-ar fi gândit să folosească operatori competenți, dacă poliția ar fi fost în slujba cetățeanului și dacă, în general, multe din lucrurile care țin de intervențiile de urgență funcționau cât de cât normal, nu mai era nevoie ca românii să ia în râs sunatul la 112. Dacă le-a plăcut să se scarpine pe sub căști sau pe lângă ele atunci când la telefon plângeau oameni disperați, aflați în real pericol, acum să transpire și să alerge după toți nebunii. Și, exact pe modelul antrenorului de la FCSB, din ce în ce mai puțini cetățeni se vor încumeta să se angajeze ca operatori la 112. Sau ca polițiști.

Până când MAI-ul nu va face campanii susținute de educare a tinerilor, în primul rând, prin care să-i învețe că apelul la 112 nu e o distracție și până când nu se vor aplica sancțiuni usuturătoare pentru cei care vor să se joace cu instituțiile statului la telefon, nimic nu se va îndrepta. Doar cu 500 de lei amendă, cum e acum, chiar merită să vezi ce fac niște polițiști luați la mișto. Asta dacă esti destul de idiot și te poate distra așa ceva, evident.

Până rezolvă problema Dumnezeu, pentru că El e singura autoritate care mișcă ceva în România, vom vedea din ce în ce mai des cete de polițiști alergând pe piste false prin toată țara. Și exces de zel cât cuprinde. Ce n-am făcut în treizeci de ani vom încerca să recuperăm în câteva luni, cât e campanie electorală si e presa cu ochii pe 112. Când se liniștesc apele, putem să ne revenim la eterna durere în cot și la păcăleala care deja ne-au intrat în ADN.

Acesta este un text satiric, iar opiniile autorului nu coincid, neapărat, cu poziția Radio Europa Liberă.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG