Linkuri accesibilitate

Rovana Plumb a fost respinsă de Comisia Juridică a Parlamentului European


Viorica Dăncilă și Rovana Plumb.

Rovana Plumb a fost respinsă pentru postul de comisar european la Transporturi, de Comisia Juridică a Parlamentului European. Ea a obținut doar 6 voturi din 23. România trebuie să propună acum un nou candidat pentru postul de comisar european.

Rovana Plumb și candidatul maghiar pentru postul de comisar, László Trócsányi, au fost convocați astăzi, pentru o audiere extraordinară, precondiție pusă de comitetul JURI pentru audierea tuturor celor 26 de candidați comisari.

Rovana Plumb a trebuit să dea informații suplimentare în legătură cu declarațiile ei de avere si interese.

Candidatura ei a fost respinsă, după ce 15 europarlamentari au votat împotriva ei și doar 6 pentru. S-au abținut 2 europarlamentari.

O respingere la un asemenea stadiu, înaintea audierii în parlament, nu a mai avut loc niciodată.

Audierea Rovanei Plumb pentru postul de Comisar European pentru transporturi fusese prevăzută pentru data de miercuri, 2 octombrie, la 9 dimineața. Fără avizul Comisiei Juridice, audierea din Comisia de Transport nu mai poate avea loc și România se vede acum obligată să propună urgent un alt candidat.

Neexistând nici o regulă precisă, nu este limpede dacă se așteaptă ca guvernul să propună tot o femeie. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, promisese o comisie cu jumătate din membri femei. Actualmente, din cei 27 de candidați, 13 sunt femei. Odată respinsă Rovana Plumb, numărul femeilor coboară la 12.

Comitetul parlamentar pentru afaceri judiciare (JURI) i-a cerut Rovanei Plumb lămuriri despre un împrumut de 800.000 euro şi acţiuni la o companie care nu figurează în declaraţia de avere depusă la Bruxelles.

Potrivit declaraţiei de avere depusă în data de 25 iunie 2019 la Camera Deputaţilor, Rovana Plumb a luat un împrumut de la BRD în anul 2007, în valoare de 800.000 euro, cu scadență în 2030. De asemenea, Plumb mai are un împrumut făcut în acest an, în valoare de 800.000 lei, cu scadență în 2021.

Rovana Plumb a răspuns în scris marți 24 septembrie obiecțiilor comisiei JURI spunând:

  • în privința împrumutului de 800.000 euro, Rovana Plumb spune că potrivit Codului de Conduită al Membrilor Comisiei Europene „împrumuturile făcute în vederea achiziționării de locuințe pentru folos personal nu trebuie neapărat să fie declarate”.
  • în privința donației de 800.000 lei făcute PSD, Rovana Plumb spune că în virtutea aceluiași Cod de Conduită, o asemenea contribuție nu generează vreun conflict de interese și nici nu constituie o investiție comercială.

Rovana Plumb mai spune și că nu a inclus bijuteriile în valoare de 7.000 euro, pentru că ele nu duc la un conflict de interese. Răspunsurile ei nu au convins.

La Bruxelles, se așteaptă acum, cât mai urgent, un alt nume din partea guvernului de la București.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG