Linkuri accesibilitate

Simulacru pe timp de război: Rusia a organizat alegeri nelegitime în Crimeea ocupată


Un panou electoral din orașul Kerci, Crimeea, care promovează candidații Rusiei Unite cu sloganul „Echipa Crimeei - echipa președintelui”.
Un panou electoral din orașul Kerci, Crimeea, care promovează candidații Rusiei Unite cu sloganul „Echipa Crimeei - echipa președintelui”.

Alegerile locale nelegitime din Crimeea ocupată de ruși s-au încheiat pe 8 septembrie. Votul, care a fost denunțat de Ucraina și nu a fost recunoscut de majoritatea țărilor lumii, va consolida cel mai probabil controlul liderilor locali asupra puterii în peninsula anexată ilegal de Rusia în urmă cu zece ani.

Alegerile din Crimeea au avut loc în același timp cu scrutinul local din întreaga Rusie, în care rușii au votat pentru guvernatori și consilii regionale și locale din 83 de regiuni și orașe.

Este de așteptat ca cei aflați în funcție și alți politicieni loiali președintelui Vladimir Putin și ai partidului său Rusia Unită să câștige alegerile strict controlate.

Nu a existat o competiție politică reală după ani de represiune dură a disidenței, intensificată după invazia pe scară largă a Ucrainei, în februarie 2022.

Situația nu a fost diferită în teritoriile ocupate ilegal din Ucraina, inclusiv în Crimeea, unde trebuie să se decidă locurile ocupate de politicieni în parlamentul din Crimeea impus de Rusia, legislativul municipal al orașului-port Sevastopol și consiliile locale.

Spre deosebire de 2014 și 2019, alegerile din Crimeea au avut loc pe fondul războiului din Ucraina.

„Particularitatea acestor «alegeri» este că au loc în condiții de război, pe care crimeenii le simt acum în casele lor: mobilizare, sicrie, explozii și incendii, tranșee pe plaje și promenade de pe malul mării”, a declarat politologul Ievghenia Horiunova.

„Toate acestea ar fi putut afecta rezultatele scrutinului dacă ar fi existat alegeri [reale] în Rusia. Dar de mulți ani, acesta a fost doar o imitație, un anumit ritual de legitimare a liderului și a partidului de putere”.

Politologul Ievghenia Horiunova.
Politologul Ievghenia Horiunova.

Potrivit datelor oficiale rusești, aproximativ 1,5 milioane de alegători sunt în Crimeea. Numărul include cetățenii ucraineni cărora li s-au eliberat forțat pașapoarte rusești după 2014 și sutele de mii de ruși care s-au mutat în peninsulă în ultimii zece ani.

Aceștia au votat la aproximativ 1.300 de secții de votare tradiționale sau 150 de secții de votare mobile, precum și printr-un serviciu de vot online. Au fost create patru secții de votare pentru militarii ruși în apropierea liniei frontului.

Potrivit experților, este practic imposibil să se controleze procesul electoral online sau la secțiile de votare mobile, ceea ce oferă autorităților o largă posibilitate de falsificare.

„Întărirea clanului”

În orașul Sevastopol - care găzduiește mai multe facilități militare care sunt vizate în mod regulat de atacuri aeriene ucrainene, inclusiv sediul Flotei Ruse a Mării Negre - secțiile de votare au fost echipate cu adăposturi antiaeriene.

Aici, votarea a început pe 28 august din cauza a ceea ce guvernatorul de ocupație al orașului, Mihail Razvojaiev, a explicat ca fiind „preocupări de securitate”.

Materiale de campanie rusești deteriorate în capitala Crimeei, Simferopol, pe 6 septembrie.
Materiale de campanie rusești deteriorate în capitala Crimeei, Simferopol, pe 6 septembrie.

Centrul guvernamental ucrainean pentru rezistență națională a declarat că votul anticipat, mobil și online facilitează frauda și ascunde prezența scăzută la vot.

Într-un raport, organizația spune că autoritățile de ocupație ruse cresc artificial prezența la vot cu ajutorul forțelor de securitate și folosind persoane strămutate din teritoriile ocupate din Ucraina continentală care locuiesc temporar în Crimeea.

Legislația electorală din Crimeea a fost modificată în luna mai pentru a împiedica efectiv potențialii concurenți să candideze.

În general, nu se așteptau schimbări majore, Putin susținându-l pe Serghei Aksionov, șeful numit de Moscova în Crimeea ocupată, care dorește un nou mandat de cinci ani.

„Elita regională nici măcar nu trebuie să facă un efort pentru a rămâne la putere. Oricum va avea majoritatea necesară. Rudele, partenerii de afaceri și prietenii sunt incluși pe listele electorale pentru a consolida și mai mult clanul care a devenit un atribut integral al realității Crimeei din 2014”, a spus Horiunova.

Războiul a avut un impact limitat asupra selecției candidaților pentru organismele administrative regionale și locale.

În primăvară, partidul de guvernământ al lui Putin, Rusia Unită, plănuia să nominalizeze mulți „eroi ai operațiunii militare speciale”, adică veterani ai invaziei Moscovei în Ucraina, pentru posturi în alegeri.

„Rotițe ascultătoare”

În majoritatea regiunilor, inclusiv în teritoriile ocupate, veteranii de război au pierdut în alegerile primare ale partidului. Unul dintre rarele cazuri în care militarii au trecut procesul de selecție a fost Sevastopolul.

„Cel mai probabil, unii dintre ei vor fi aleși pentru a întări încă o dată mitul orașului «gloriei militare rusești». Dar vor fi doar rotițe ascultătoare – votând în interesul Rusiei Unite și al guvernatorului”, a spus Horiunova.

Potrivit analistului politic ucrainean Ievghen Savisko, conducerea Rusiei a fost hotărâtă să se asigure că votul din Crimeea a avut loc la timp și fără incidente grave.

Un afiș de recrutare militară rusă în Simferopol, august 2024.
Un afiș de recrutare militară rusă în Simferopol, august 2024.

„În primul rând, Putin trebuie să arate lumii că nimeni din Crimeea ocupată temporar nu vrea să o returneze Ucrainei. În al doilea rând, trebuie să-și liniștească oficialii și trădătorii locali: nu veți fi lăsați în urmă atât timp cât lucrați în liniște pentru Moscova. Și în al treilea rând, există un mesaj pentru oamenii din Rusia provincială: «Uitați-vă cât de puternici suntem»”, a declarat Savisko pentru RFE/RL.

Ministerul de Externe al Ucrainei a denunțat votul din Crimeea ocupată, menționând că procedura este o încălcare a dreptului internațional.

„Subliniem încă o dată că rezultatele așa-numitelor «alegeri» din teritoriul ocupat temporar al Republicii Autonome Crimeea sunt lipsite de valoare, iar «alegerile» în sine sunt ilegitime”, a transmis ministerul.

Ministerul de Externe a adăugat că cei implicați în „pregătirea și desfășurarea așa-numitelor «alegeri» vor fi urmăriți penal”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG