Iulia Navalnaia, văduva politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi, a îndemnat comunitatea internațională să nu-l recunoască pe Vladimir Putin ca lider „legitim” al Rusiei.
Kremlinul a spus că rezultatul alegerilor arată că o majoritate covârșitoare a rușilor s-a consolidat în jurul lui Vladimir Putin.
Într-un mesaj video, Navalnaia a lăudat participarea a mii de oameni din Rusia și din străinătate, duminică, la un protest împotriva lui Putin.
„Ne-am dovedit nouă și altora că Putin nu este președintele nostru”, a spus Navalnaia în clipul postat pe canalul de YouTube al soțului ei.
Navalnaia, în vârstă de 47 de ani, a participat la acțiunea de protest de duminică de la Berlin.
Cu puțin timp înainte de moartea sa, într-o colonie penală arctică, pe 16 februarie, Navalnîi le-a cerut rușilor să iasă masiv la vot pe 17 martie la prânz și să voteze împotriva lui Putin, să strice buletinele de vot sau pur și simplu să-și afirme solidaritatea cu opoziția.
Navalnaia a promis că va continua munca soțului ei. Ea și susținătorii lui Navalnîi spun că Putin este responsabil pentru moartea sa, o afirmație respinsă de Kremlin.
Putin a declarat duminică că și-a dat acordul cu câteva zile înainte de moartea lui Navalny pentru a-i permite să fie schimbat printr-un schimb de prizonieri, cu condiția să nu se mai întoarcă niciodată în Rusia.
Întrebat despre protestul de la prânz, Putin a spus că nu poate decât să laude ceea ce el a spus că părea a fi fost un apel al opoziției către oameni să meargă la vot.
Navalnaia a îndemnat comunitatea internațională să „nu renunțe” să facă opoziție față de Putin, care revendică victoria în alegerile prezidențiale de la sfârșitul săptămânii trecute din Rusia cu peste 87% din voturi, în absența unei opoziții reale și a unor contracandidați cu potențial.
„Rezultatul acestor alegeri nu are sens. Putin vrea să arate lumii că ar avea un sprijin uriaș", a spus Navalnaia. „Aceste alegeri s-au terminat, dar nimic nu s-a terminat. Dimpotrivă, ar trebui să ne adunăm puterile și să muncim mai mult decât oricând", a adăugat ea.
Putin a revendicat al cincilea mandat prezidențial cu o victorie zdrobitoare în alegerile strict controlate din 15-17 martie.
Occidentul a refuzat să recunoască rezultatul alegerilor, pe care le consideră ca fiind nici libere, nici corecte, după ce Putin a încercat să demonstreze sprijinul popular copleșitor pentru invadarea totală a Ucrainei și politici din ce în ce mai represive.
Putin, în vârstă de 71 de ani, care conduce Rusia din 2000, fie ca președinte, fie ca prim-ministru, urmează să-l depășească și pe dictatorul sovietic Iosif Stalin, care a condus Rusia 30 de ani, devenind astfel cel mai longeviv lider rus din ultimele două secole.
Observatorilor electorali independenți le-a fost interzisă prezența la alegerile prezidențiale din acest an pentru prima dată în istoria post-sovietică, spun experții.
„Am dovedit că Putin nu este președintele nostru”, a spus Navalnaia. „Vom lucra pentru ca nimeni din lume să nu-l recunoască pe Putin ca președinte legitim, nimeni să nu stea cu el la o masă de negocieri, astfel încât să lupte împotriva mafiei lui Putin și a grupului infracțional organizat din care face parte alături de alții ca el, astfel încât să înțeleagă că Putin nu este Rusia”.
Navalnaia, care locuiește acum în afara Rusiei, a promis că va continua lupta răposatului ei soț pentru „o Rusie minunată a viitorului”, după ce Alexei Navalnîi a murit pe 16 februarie într-una din cele mai dure închisori rusești din Arctica, moștenire a gulagului stalinist.
Navalnaia și asociații soțului ei, împreună cu mai multe guverne occidentale, l-au acuzat pe Putin de moartea lui Alexei Navalnîi, care a avut loc în circumstanțe neelucidate încă, în timp ce ispășea o pedeapsă pentru acuzații despre care a spus că au fost instrumentate politic.
Putin a câștigat duminică alegerile prezidențiale din Rusia cu 87,3% din voturi și un nou mandat de șase ani, în cadrul unor alegeri despre care Occidentul a spus că nu sunt nici libere, nici corecte. China, India, Iran, Coreea de Nord, Venezuela, Nicaragua, Cuba, Bolivia, Honduras și alții l-au felicitat pentru victoria sa.
Nu a existat o monitorizare care să stabilească exact câți ruși din totalul de 114 milioane de alegători au participat la protestele intitulate „amiază împotriva lui Putin”.
Jurnaliştii Reuters din Rusia au observat o creştere a fluxului de alegători, în special de tineri, la prânz la unele secţii de votare din Moscova, Sankt Petersburg şi Ekaterinburg, cu cozi de câteva sute şi chiar mii de persoane.
Unii au spus că protestează, în timp ce alții au spus că pur și simplu votează.
Navalnaia a spus că speranțele ei pentru „frumoasa Rusie a viitorului” – expresia soțului ei – au fost susținute la vederea unor „oameni curajoși, liberi, cinstiți” la coadă la secțiile de votare.
„Nici o intimidare sau amenințări nu au funcționat. Sunteți mai puternici decât ei", a spus ea.
Cu toate acestea, alegerile au confirmat dominația lui Putin asupra politicii ruse. Opoziția Rusiei este sfâșiată de diviziuni cu privire la strategie și ideologie, în timp ce principalii oponenți supraviețuitori ai lui Putin sunt fie în închisoare, fie în exil în străinătate.
Navalnaia le-a spus susținătorilor săi să nu dispere și a îndemnat oamenii să petreacă 15 minute pe zi „luptând cu regimul”.