Linkuri accesibilitate

Orașul Harkov, lovit aerian după ce Rusia a declarat că 24 de persoane au fost ucise în atacul de la Belgorod


Hotelul Harkov Palace, grav avariat de un atac cu rachete rusești pe 31 decembrie.
Hotelul Harkov Palace, grav avariat de un atac cu rachete rusești pe 31 decembrie.

Rusia a lansat un atac aerian major împotriva orașului Harkov din nord-estul Ucrainei, în noaptea de 30 spre 31 decembrie, avariind clădiri rezidențiale, o clinică medicală, un hotel și alte infrastructuri civile, au declarat oficialii ucraineni.

Între timp, oficiali din Rusia au declarat că 24 de persoane au murit în urma unui presupus atac ucrainean asupra orașului Belgorod la 30 decembrie.

Oficialii ucraineni au declarat că 28 de persoane au fost rănite în atacurile asupra Harkovului și că 12 au fost spitalizate.

Ministrul de interne Ihor Klymenko a raportat că „printre victime se află un jurnalist din Marea Britanie", fără a oferi informații suplimentare. Una dintre rachete a lovit hotelul de cinci stele Harkov Palace Hotel.

Armata ucraineană a raportat că atacul a fost efectuat de mai multe drone Shahed de fabricație iraniană și de rachete lansate din regiunea Belgorod din vestul Rusiei.

Ministerul rus al Apărării a declarat că „drept răspuns la atacul ucrainean asupra Belgorodului", Moscova a lovit „centrele de decizie" și „obiective militare" din Harkov.

Un purtător de cuvânt al serviciilor de informații militare ucrainene a calificat afirmațiile Rusiei drept „iluzie morbidă" și a negat că vreun militar ucrainean ar fi fost rănit în atacul de la Harkov.

Loviturile de la Harkov au avut loc la câteva ore după ce autoritățile ruse au afirmat că un atac ucrainean a lovit orașul Belgorod, situat la aproximativ 25 de kilometri de granița Ucrainei cu Rusia. Aproximativ 111 persoane au fost rănite, a anunțat Ministerul rus pentru Situații de Urgență.

Europa Liberă nu a reușit să verifice independent rapoartele rusești. Ucraina nu a reacționat la aceste rapoarte.

În timpul unei sesiuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU din 30 decembrie, ambasadorul rus la ONU, Vasily Nebenzya, a acuzat Ucraina că a folosit „muniții cu dispersie" în presupusul atac de la Belgorod și a spus că „a fost un atac deliberat și nediscriminatoriu împotriva unei ținte civile".

Ambasadorul britanic la ONU, Thomas Phipps, a declarat în cadrul sesiunii: „Dacă Rusia vrea să dea vina pe cineva pentru moartea rușilor în acest război, ar trebui să înceapă cu președintele [Vladimir] Putin".

Incidentul de la Belgorod a avut loc în urma unor atacuri masive cu rachete ale Rusiei care au ucis cel puțin 40 de persoane și au rănit peste 160 în mai multe orașe ucrainene, inclusiv Kiev, pe 29 decembrie.

Trupuri acoperite zac pe jos în urma a ceea ce autoritățile ruse spun că a fost un atac militar ucrainean asupra Belgorodului pe 30 decembrie.
Trupuri acoperite zac pe jos în urma a ceea ce autoritățile ruse spun că a fost un atac militar ucrainean asupra Belgorodului pe 30 decembrie.

Ziua de 1 ianuarie a fost declarată zi de doliu la Kiev, unde 23 de civili ar fi fost uciși. Lucrătorii de urgență din capitală au recuperat cadavrele a cinci victime la începutul zilei de 31 decembrie.

Școli, o maternitate și clădiri rezidențiale și comerciale au fost lovite în timpul atacului, care a fost unul dintre cele mai violente de la invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Într-o declarație din 30 decembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenskiyi-a îndemnat pe aliații Kievului să continue să ofere sprijin militar țării sale, afirmând că 2024 va fi „o perioadă cu multe decizii".

Marea Britanie a anunțat că va trimite „sute" de rachete suplimentare de apărare aeriană în Ucraina, după ce premierul Rishi Sundak a reiterat că „trebuie să continuăm să fim alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie".

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG