Linkuri accesibilitate

Șeful spionajului britanic: țările care au ajutat Ucraina ar putea fi atacate cibernetic de Rusia


Șeful spionajului britanic, Jeremy Fleming, confirmă ceea ce spune și raportul Google: Rusia încearcă să vulnerabilizeze cibernetic tot ce i se opune.
Șeful spionajului britanic, Jeremy Fleming, confirmă ceea ce spune și raportul Google: Rusia încearcă să vulnerabilizeze cibernetic tot ce i se opune.

Rusia a încercat să perturbe guvernul și armata Ucrainei în spațiul cibernetic și vizează digital țările care se opun invaziei sale în țara vecină, a declarat șeful serviciului de spionaj britanic, GCHQ.

„Am văzut intenția susținută a Rusiei de a perturba guvernul ucrainean și sistemele militare. Am văzut ceea ce pare a fi o revărsare a activității care afectează țările din jur. Și cu siguranță am văzut indicii care sugerează că actorii cibernetici ai Rusiei caută ținte în țările care se opun acțiunilor lor”, a declarat Jeremy Fleming în timpul unui discurs susținut la Canberra, citat de Reuters.

Rusia a negat în mod constant acuzațiile de organizare a atacurilor cibernetice asupra țintelor occidentale.


Zeci de site-uri ucrainene și rusești au fost scoase offline în timpul conflictului ruso-ucrainean de hackeri voluntari („hacktiviști”) de ambele părți.

Google avertizează: Callisto lovește din nou. Hackerii ruși au încercat să spargă rețelele NATO și ale țărilor din estul Europei

Hackerii ruși au încercat recent să pătrundă în rețelele NATO și în cele ale armatelor unor țări din estul Europei, a declarat Grupul de analiză a amenințărilor Google într-un raport publicat miercuri.

Raportul nu spune ce armate au fost vizate în ceea ce Google a descris drept „campanii de phishing” lansate de un grup din Rusia numit Coldriver sau Callisto.

„Aceste campanii au fost trimise folosind conturi Gmail nou create către conturi non-Google, astfel încât rata de succes a acestor campanii este necunoscută”, se arată în raport.

Rusia, care se află acum sub sancțiuni economice occidentale în urma deciziei sale de a invada Ucraina pe 24 februarie, neagă constant acuzațiile de organizare a atacurilor cibernetice asupra țintelor occidentale.

În 2019, firma finlandeză de securitate cibernetică F-Secure Labs l-a descris pe Callisto drept un actor neidentificat și avansat „interesat de colectarea de informații referitoare la politica externă și de securitate” în Europa.

Grupul a vizat, de asemenea, un Centru de Excelență NATO, se arată în raportul Google dat publicității miercuri, fără a oferi și alte detalii.

Într-o declarație, NATO nu a abordat în mod direct raportul Google, dar a spus: „Vedem zilnic activități cibernetice rău intenționate”.

„Centrele de excelență NATO lucrează alături de Alianță, dar nu fac parte din NATO ca atare. Suntem în legătură cu ei în această problemă”, se arată în declarație.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG