Linkuri accesibilitate

Rusia a intensificat numărul de atacuri, conform Kievului


În regiunea Donețk s-au dus cele mai intense lupte în ultimele luni. În imagine, un atac lansat de trupele ucrainene, cu un obuzier de producție suedeză asupra unor poziții rusești din zonă.
În regiunea Donețk s-au dus cele mai intense lupte în ultimele luni. În imagine, un atac lansat de trupele ucrainene, cu un obuzier de producție suedeză asupra unor poziții rusești din zonă.

Armata rusă a intensificat în ultimele zile eforturile de a captura localități ucrainene, spun oficiali ai armatei ucrainene. Ucraina a surprins la rându-i Rusia, în ultima perioadă, cu atacuri asupra infrastructurii de pe teritoriul acesteia, arată o analiză din The Observer.

„Forțele de ocupație au crescut semnificativ numărul de atacuri și atacuri - pentru a doua zi consecutiv, inamicul a efectuat 50 de operațiuni de luptă”, a scris sâmbătă, pe canalul său Telegram, generalul de brigadă ucrainean Oleksandr Tarnavskyi, citat de Agenția Germană de Presă (DPA).

Responsabil pentru secțiunea frontală din sudul și sud-estul Ucrainei, generalul ucrainean a spus că și numărul de atacuri aeriene a crescut.

Cifrele menționate de Tarnavskyi s-ar referi cel mai probabil la partea de sud a regiunii Donețk., menționează agenția de presă, el indicând în mod explicit loviturile împotriva orașelor Myrnohrad și Novohrodiivka.

Acestea sunt situate aproape de front și ar fi fost lovite cu rachete de apărare antiaeriană modificate.

Moscova a lansat în toamna anului trecut o nouă ofensivă în zonă, în încercarea de a captura orașul Avdiivka, învecinat cu Donețk, regiune controlată de forțele ruse din 2014, subliniază DPA.

În ciuda terenului câștigat inițial, rușii abia înregistrează progrese, conform relatărilor media, deși au desfășurat forțe numeroase și cantități importante de echipament.

Armata rusă a raportat că a capturat la finalul lunii decembrie orășelul Maryinka, aflat în ruine la sud de Donețk, dar nu a reușit alte progrese, în ciuda atacurilor intense.

The Observer: Ucraina, angajată într-un „război inteligent”

O analiză publicată de The Observer și preluată de The Guardian (publicații membre ale aceluiași grup media) scoate în evidență atacurile ucrainene din ultima perioadă asupra unor resusrse energetice ale Rusiei, de pe teritoriul său.

Jurnaliștii britanici relatează atacul cu dronă de săptămâna trecută asupra unui depozit cu petrol din Sanlt Petersburg, recunoscut de Ucraina, dar și alte atacuri recente asupra infrastructurii de energie, dar și cel din orașul Nizhny Tagil, unde explozivut atașat de vagoane de tren au explodat lângă terminalele unei din cele mai mari companii producătoare de petrol, sau atacul cu drononă kamikaze asupra unui depozit petrolier din regiunea Oriol.

Ulterior, un foc de mare intensitate a izbucnit lângă depozitul petrolier din orașul Klintsy, în timp ce peste trei zile un atac cu drone a lovit portul baltic Ust-Luga din golful Findlandei și un terminal petrolier al unei companii, care alimentează armata rusă, respectiv este expediat în Asia.

Un atac asupra unui terminal petrolier din Marea Neagră a avut loc miercuri, mai subliniază publicația, potrivit căreia atacurile ucrainene sunt menite să producă pagube industriei rusești și să priveze armata rusă de fonduri pentru finanțarea războiului declanșat în Ucraina, în condițiile în care producția de petrol asigură aproximativ jumătate din exporturile rusești.

The Observer îl citează pe Illia Ponomarenko, fost jurnalist specializat pe probleme de apărare pentru publicația Kyiv Independent, care explică faptul că sunt țări, precum China sau India, care nu pot fi împiedicate să cumpere petrolul rusesc.

Așa că elimini rafinăriile rusești, a explicat junralistul. El a descris strategia drept un „război inteligent”, în timp ce alte voci consideră strategia folosită drept una din cele mai îndrăznețe mișcări.

Asta în condițiile în care autoritățile ucrainene realizează că armata ucraineană dispune de resurse militare convenționale mult mai mari.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG