Linkuri accesibilitate

Rusia ar fi avansat către orașul Ceasiv Iar, în timp ce Zelenski cere livrarea rapidă a ajutorului SUA


Un tanc ucrainean din Brigada 17 de tancuri trage asupra pozițiilor rusești din apropierea Chasiv Iar. 29 februarie 2024.
Un tanc ucrainean din Brigada 17 de tancuri trage asupra pozițiilor rusești din apropierea Chasiv Iar. 29 februarie 2024.

Rusia susține că forțele sale au preluat un sat din apropierea orașului Ceasiv Iar din Ucraina, la câțiva kilometri vest de Bahmut. Autoritățile militare ucrainene au avertizat că armata rusă dorește să captureze Ceasiv Iar până pe 9 mai.

În raportul său de duminică seara, 22 aprilie, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a menționat Bogdanivka drept unul dintre satele în care forțele ucrainene au respins 13 atacuri inamice, scrie Reuters.

Ministerul ucrainean al Apărării a negat săptămâna trecută că Rusia a capturat toată regiunea Bogdanivka, dar a recunoscut că a pierdut unele poziții în satul din estul regiunii Donețk.

Surse ucrainene neoficiale citate de Reuters sugerează că Bogdanivka se află, într-adevăr, în mâinile rușilor.

Ucraina și-a concentrat atenția asupra apărării Ceasiv Iar, localitate pe care o consideră foarte importantă pentru oprirea avansului rușilor spre vest, prin regiunea Donețk, către orașele Kramatorsk și Sloviansk.

Ceasiv Iar, care avea o populație de aproximativ 13.000 de locuitori înainte de război, a fost în mare parte distrus de lupte, iar majoritatea locuitorilor săi au fugit din calea războiului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu la NBC, pe 21 aprilie, că Rusia dorește să ocupe Ceasiv Iar în regiunea Donețk înainte de 9 mai. Este ziua în care Rusia sărbătorește Ziua Victoriei în Al Doilea Război Mondial.

Avansul rușilor către Ceasiv Iar vine după ce Camera Reprezentanților din SUA a votat, după luni de blocaj un pachet de ajutor de peste 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Președintele Zelenski a declarat la NBC că își dorește ca livrările de arme să ajungă în Ucraina „la timp”, astfel încât forțele ucrainene să „respingă inamicul și apoi să învingă planurile Federației Ruse pentru acțiuni de contraofensivă pe scară largă în iunie”.

Kremlinul a încercat să minimalizeze impactul noului ajutor american, argumentând că acesta nu face decât să adâncească implicarea Washingtonului în război.

„Încercările febrile menite să salveze regimul neonazist al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski sunt sortite eșecului”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Analiști citați de AFP au avertizat că va fi nevoie de timp pentru ca Kievul să simtă beneficiile pachetului de ajutor, care include 14 miliarde de dolari pentru instruirea și echiparea armatei ucrainene.

Numai după ce proiectul de lege va fi prezentat Senatului și va fi semnat de președintele Joe Biden, va putea începe livrarea efectivă a sprijinului militar către Ucraina.

Acest lucru „va însemna probabil că noua asistență americană nu va începe să afecteze situația de pe linia frontului timp de câteva săptămâni”, a transmis Institutul pentru Studiul Războiului într-o evaluare.

Președintele Volodimir Zelenski a cerut Statelor Unite să se asigure că sprijinul militar este livrat rapid.

„Timpul dintre deciziile politice și distrugerea efectivă a inamicului pe front ar trebui să fie cât mai scurtă posibil”, a scris Zelenski pe rețelele de socializare.

UE discută despre apărarea aeriană a Ucrainei

Miniștrii de Externe ai Uniunii Europene se întâlnesc luni la Luxemburg pentru a discuta, printre altele, despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei.

În condițiile în care Rusia și-a intensificat atacurile aeriene asupra infrastructurii energetice a Ucrainei și asupra altor ținte, guvernele UE sunt sub presiune pentru a furniza Kievului mai multe sisteme de apărare aeriană, cum ar fi sistemele Patriot, notează Reuters.

După aprobarea sprijinului oferit de SUA, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au cerut țărilor europene să-și intensifice eforturile de a oferi arme Ucrainei, în special apărarea aeriană.

Vineri, Jens Stoltenberg a declarat că așteaptă ca țările europene să anunțe măsuri în acest sens în curând.

„NATO a cartografiat capacitățile existente în cadrul alianței și există sisteme care pot fi puse la dispoziția Ucrainei”, a spus el.

„În plus față de sistemele Patriot, există și alte arme pe care aliații le pot furniza, inclusiv (sistemul francez) SAMP/T”, a adăugat el.

Până în prezent, Germania este singurul membru al UE care a declarat că va trimite un sistem Patriot suplimentar ca răspuns la ultimele solicitări ale Ucrainei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG