Explicația organizatorilor este că au invitat toți ambasadorii țărilor care sunt reprezentate diplomatic în Suedia și Norvegia. Fundația Nobel spune că dorește să-i includă și pe cei care nu împărtășesc valorile evenimentului.
Și Iranul, care a fost exclus anul trecut din pricina nerespectării drepturilor omului, a primit invitație de această dată.
„Este clar că lumea e împărțită în sfere în care dialogul dintre cei cu opinii diferite este redus. Pentru a combate această tendință, ne-am extins invitațiile așa încât să sărbătorim și să înțelegem Premiul Nobel și importanța științei libere, a culturii libere și a societăților libere și pașnice”, a transmis directorul executiv al Fundației Nobel, Vidar Helgesen.
După ce a primit o invitație și liderul partidului de dreapta antiimigrație din Suedia, decizia a atras numeroase critici în rândul politicienilor din țara gazdă.
Fundația Nobel creează un precedent periculos „invitând Rusia la o petrecere elegantă în timp ce rachetele cad peste centrele culturale din Ucraina și ucid copii”, spune parlamentara suedeză Karin Karlsbro.
La Stockholm, se decernează cinci din cele șase Premii Nobel. Al șaselea, cel pentru pace, se decernează la Oslo. Nominalizările vor fi anunțate în octombrie, iar premiile se vor decerna în decembrie.