Linkuri accesibilitate

Avansul rusesc în regiunea Harkov a încetinit. În doar o săptămână, Rusia a avansat cel mai mult din ultimele 17 luni


Militarii ucraineni din Brigada 92 de asalt trag cu lansatoare de rachete spre pozițiile rusești, în regiunea Harkov, 15 mai 2024.
Militarii ucraineni din Brigada 92 de asalt trag cu lansatoare de rachete spre pozițiile rusești, în regiunea Harkov, 15 mai 2024.

Ucraina spune că a frânat avansul trupelor ruse în unele zone din Harkov. De cealaltă parte, oficialii militari de la Moscova spun că ofensiva armatei ruse se desfășoară pe mai multe fronturi. Avansurile armatei ruse în Ucraina din ultima săptămână sunt cele mai importante din ultimele 17 luni.

Armata ucraineană a declarat joi că a oprit avansul rusesc în unele zone din nord-estul regiunii Harkov, unde trupele Moscovei au lansat la începutul lui mai o nouă ofensivă.

„Situația din sectorul Harkov rămâne complicată, dar evoluează într-o manieră dinamică. Forțele noastre de apărare au stabilizat parțial situația, avansul inamicului în anumite zone și localități a fost oprit”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei.

În același timp, Serghei Șoigu, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat în timpul unei vizite la Beijing, că armata rusă avansează în toate direcțiile în Ucraina.

De la Moscova, Ministerul rus al Apărării a declarat că apărarea aeriană a distrus cinci rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, pe care armata ucraineană le-ar fi lansat peste noapte în Crimeea. Ministerul rus al Apărării nu precizat dacă au existat pagube ca urmare a atacului.

Guvernatorul instalat de Rusia al portului Sevastopol din Crimeea a transmis că mai multe case și mașini au fost avariate.

„Nicio persoană nu a fost rănită”, a declarat guvernatorul Mihail Razvojaiev, pe canalul său de mesagerie Telegram.

Cele mai mari câștiguri ruse în ultimele 17 luni

Potrivit unei estimări ale Agence France Presse (AFP), Rusia a obținut în ultima săptămână cele mai mari câștiguri din Ucraina din ultimele 17 luni.

Între 9 și 15 mai, armata Moscovei a câștigat 257 de kilometri pătrați de teritoriu în zona Harkov și 21 de kilometri pătrați în alte zone, inclusiv în satul sudic Robotine, pe care Ucraina l-a recucerit anul trecut.

Acestea reprezintă cele mai mari câștiguri ale Rusiei de la jumătatea lunii decembrie 2022, când a avansat în regiunea Lugansk după eșecuri majore în jurul Harkovului și în sud.

De la începutul anului 2024, forțele ruse au cucerit aproximativ 800 de kilometri pătrați din teritoriul ucrainean, mai mult decât cei aproximativ 600 de kilometri pătrați câștigați în tot anul 2023.

Schimbările de pe linia frontului rămân totuși limitate. Câștigurile recente ale Rusiei reprezintă mai puțin de un procent din teritoriul ucrainean aflat sub controlul Moscovei.

Dar noul impuls al Rusiei pe două fronturi marchează cea mai mare schimbare a liniei frontului de la jumătatea lunii decembrie 2022. Atunci, forțele ruse au avansat peste 350 de kilometri pătrați în regiunea Lugansk după ce au fost dirijate din orașul sudic Herson și din apropierea Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

De la începutul războiului, la 24 februarie 2022, Rusia a capturat 65.336 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean, reprezentând aproape 12% din suprafața Ucrainei, excluzând peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG