Rusia își intensifică cooperarea cu China în domeniul tehnologiei 5G și prin satelit și acest lucru ar putea facilita agresiunea militară a Moscovei împotriva Ucrainei, avertizează un raport al Institutului Regal al Serviciilor Unite (RUSI) din Londra.
Raportul, publicat pe 1 martie, spune că, deși integrarea pe câmpul de luptă a rețelelor 5G se poate confrunta cu obstacole interne în Rusia, infrastructura pentru ajutorul Chinei pentru sistemele de satelit rusești există deja și poate „facilita acțiunea militară rusă în Ucraina”.
China, care menține legături strânse cu Moscova, a refuzat să condamne invazia în Ucraina și a oferit Rusiei sprijin economic Kremlinului, care a supraviețuit astfel valurilor de sancțiuni occidentale.
Beijingul a spus că nu vinde Rusiei arme letale pentru războiul său împotriva Ucrainei, dar guvernele occidentale au acuzat în repetate rânduri China că ajută cu fluxul de tehnologie efortul de război al Rusiei, în ciuda sancțiunilor occidentale.
Raportul RUSI detaliază modul în care cooperarea dintre Rusia și China în tehnologia 5G și prin satelit poate ajuta Rusia pe câmpul de luptă din Ucraina.
„Desfășurarea extensivă de drone și echipamente avansate de telecomunicații a fost crucială pe toate fronturile din Ucraina, de la colectarea de informații până la campaniile de atac aerian”, se arată în raport.
„Aceste tehnologii, deși critice, necesită conectivitate constantă și suport geospațial, făcând cooperarea cu China o soluție potențială la dorința Moscovei de a realiza un progres militar”.
Potrivit raportului, dezvoltarea rețelei 5G a câștigat o importanță deosebită în relațiile strategice ruso-chineze în ultimii ani, ducând la o succesiune de acorduri între gigantul tehnologic chinez Huawei și companiile rusești MTS și Beeline, ambele sub sancțiuni din partea Canadei pentru că sunt legate de complexul militar-industrial rusesc.
5G este un standard tehnologic pentru rețelele celulare, care permite o viteză mai mare de transfer de date decât predecesorul său, 4G, adoptat la scară largă.
Potrivit raportului RUSI, 5G „are potențialul de a remodela câmpul de luptă” prin urmărirea îmbunătățită a obiectelor militare, transferul mai rapid și procesarea în timp real a seturilor mari de date cu senzori și comunicații îmbunătățite.
Acestea sunt „tocmai caracteristicile care ar putea face cooperarea 5G ruso-chineză extrem de utilă într-un context de război – și, prin urmare, creează un risc sporit pentru Ucraina”, adaugă raportul.
Deși raportul spune că în prezent există „constrângeri operaționale și instituționale” pentru integrarea Rusiei pe câmpul de luptă a tehnologiei 5G, acest lucru are avantaje care o fac o „prioritate atrăgătoare” pentru Moscova, spune Jack Crawford, analist de cercetare la RUSI și unul dintre autorii studiului.
„Pe măsură ce Rusia continuă să caute avantaje pe câmpul de luptă față de Ucraina, îmbunătățirile recente ale 5G împotriva tehnologiilor de bruiaj fac din comunicațiile 5G – atât la sol, cât și cu arme și vehicule aeriene – o prioritate și mai atrăgătoare”, a declarat Crawford pentru RFE/RL într-un mesaj trimis pe email.
Cu toate acestea, tehnologia prin satelit este deja în centrul colaborării dintre China și Rusia, se arată în raport, subliniind evoluțiile majore recente în colaborarea dintre sistemul rus de navigație prin satelit GLONASS și echivalentul său chinez, Beidou.
În 2018, Rusia și China au convenit asupra aplicării comune a GLONASS/Beidou și în 2022 au decis să construiască trei stații de monitorizare rusești în China și trei stații chineze în Rusia -în orașul Obninsk, la aproximativ 100 de kilometri sud-vest de Moscova, în Siberia - în orașul Irkutsk și în orașul Petropavlovsk-Kamchatsky din Orientul Îndepărtat al Rusiei.
Tehnologia prin satelit poate colecta imagini, date meteorologice și de teren, poate îmbunătăți gestionarea logisticii, poate urmări mișcările trupelor și poate îmbunătăți precizia în identificarea și eliminarea țintelor terestre.
Potrivit raportului, GLONASS a permis deja lovituri cu rachete și drone rusești în Ucraina prin corecția prin satelit și a susținut comunicațiile între trupele ruse.
Construcția anticipată a stației de monitorizare Obninsk a lui Beidou, cea mai apropiată dintre cele trei stații chineze de Ucraina, ar permite Rusiei să stimuleze din ce în ce mai mult cooperarea prin satelit cu China împotriva Ucrainei, avertizează raportul.
În 2022, compania rusă Racurs, care furnizează soluții software pentru fotogrammetrie, GIS și teledetecție, a semnat acorduri de partajare a datelor prin satelit cu două companii chineze. Acordurile aveau ca scop înlocuirea contractelor cu companiile vestice prin satelit care au suspendat furnizarea de date în Rusia după invazia Ucrainei de către Moscova în februarie 2022.
Cele două companii -HEAD Aerospace și Spacety - sunt ambele sancționate de către Statele Unite pentru furnizarea de imagini prin satelit cu locații din Ucraina entităților afiliate grupului de mercenari Wagner.
„Deocamdată, nu putem urmări exact modul în care aceste date partajate au informat deciziile specifice din prima linie”, a declarat pentru RFE/RL Roman Kolodii, expert în securitate la Universitatea Charles din Praga și unul dintre autorii raportului.
„Cu toate acestea, din moment ce Racurs este partener al Ministerului rus al Apărării, este foarte probabil ca astfel de date să ajungă să întărească capabilitățile geospațiale ale Rusiei și în domeniul militar”.
„În cele din urmă, astfel de interacțiuni dinamice cu companiile chineze pot îmbunătăți logistica militară rusă, capacitățile de recunoaștere, informațiile geospațiale și desfășurarea de drone în Ucraina”, se arată în raport.
Raportul a fost publicat în timp ce guvernele occidentale își intensifică eforturile pentru a contracara tentativa Rusiei de a se sustrage de la sancțiunile impuse ca răspuns la agresiunea sa militară împotriva Ucrainei.
Pe 23 februarie, în ajunul celei de-a doua comemorări a invaziei pe scară largă a Rusiei, Statele Unite au impus sancțiuni asupra a aproape 100 de entități care ajută Rusia să se sustragă de la sancțiunile comerciale și „oferă sprijin în spate mașinii de război a Rusiei”.
Pe listă figurează companii chineze, acuzate că sprijină „baza militaro-industrială a Rusiei”.
A contribuit Merhat Sharpizhanov
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.