Linkuri accesibilitate

Rusia continuă să oprime societatea civilă. Activiști: „se încearcă anihilarea oricărei voci critice”


Cel mai puternic oponent al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a fost arestat. Acum, autoritățile își îndreaptă atenția către alți oponenți ai regimului. Mesajele care cer eliberarea lui Navalnîi încă apar în spațiile publice din Rusia.
Cel mai puternic oponent al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a fost arestat. Acum, autoritățile își îndreaptă atenția către alți oponenți ai regimului. Mesajele care cer eliberarea lui Navalnîi încă apar în spațiile publice din Rusia.

Parlamentarii din Rusia și-au arătat susținerea pentru o nouă lege care, conform organizațiilor pentru drepturile omului, încearcă să „anihileze orice urmă vizibilă de critică”.

Duma, camera inferioară a Parlamentului, a aprobat pe 18 mai trei proiecte de legi îndreptate împotriva persoanelor care susțin organizații ale societății civile sau religioase declarate de autorități a fi extremiste sau teroriste. Noile legi ar extinde lista de organizații „nedorite” în Rusia și ar urmări retroactiv participarea în astfel de organizații.

Noile măsuri sunt îndreptate în special către opoziția din Rusia. Persoanelor implicate în activitățile organizațiilor ilegale le va fi interzis să candideze la alegerile parlamentare timp de cinci ani.

Fundația Anti-Corupție a lui Navalnîi a fost deja declarată „agent străin” în Rusia, o etichetă punitivă care supune organizațiile non-profit care primesc donații din străinătate controalelor mai riguroase ale guvernului. Birourile regionale de campanie ale lui Navalnîi au fost adăugate pe lista organizațiilor extremiste și teroriste la sfârșitul lui aprilie.

Regimul lui Vladimir Putin încearcă să scape complet de orice voci critice din spațiul civic”, a declarat Natalia Zviagina, directorul pentru Moscova al asociației Amnesty International. „Ținta celor mai recente atacuri este mișcarea lui Aleksei Navalnîi. Kremlinul l-a închis deja nejustificat, iar acum îi urmărește pe toți care au îndrăznit să îl susțină”. Peste 200 de mii de oameni care au donat către eforturile fundației lui Navalnîi ar putea fi afectați de noua lege.

Mikhail Khodorkovsky.
Mikhail Khodorkovsky.

O altă țintă a noilor legi este și mișcarea pro-democrație Open Russia, condusă de criticul Kremlinului Mikhail Khodorkovsky. În martie, serviciile de securitate ale autorităților audiovizuale au descins la sediul site-ului de știri independente MBKh media, înființat de Khodorkovsky.

Membrii opoziției, arestați pe capete. Presa liberă, îngenuncheată

Kremlinul a reușit să îl aresteze pe Navalnîi. Acum, încearcă să oprime vocile critice, arestându-i suporterii. Printre cei arestați recent se află un preot ortodox care a participat la un miting pro-Navalnîi, fostul primar al orașului Ekaterinburg care a postat pe internet despre protestele pro-Navalnîi, și trei tineri care au aruncat cu vopsea pe o gheretă de la intrarea biroului Procurorului General anul trecut.

Trei tineri activiști pentru democrație, Olga Misik, Igor Basharimov și Ivan Vorobievsky au fost condamnați la arest la domiciliu pentru că au aruncat cu vopsea pe o gheretă de securitate din fața biroului Procurorului General.
Trei tineri activiști pentru democrație, Olga Misik, Igor Basharimov și Ivan Vorobievsky au fost condamnați la arest la domiciliu pentru că au aruncat cu vopsea pe o gheretă de securitate din fața biroului Procurorului General.

Șamanul din Siberia care a încercat să mărșăluiască spre Kremlin pentru a-l scoate pe Putin de acolo a fost internat forțat într-un spital psihiatric. Autoritățile au spus că șamanul Aleksandr Gabyshev este un „pericol extrem” pentru societate.

Guvernul de la Kremlin folosește eticheta de „agent străin” împotriva organizațiilor și indivizilor al căror mesaj nu susține administrația. Activista feministă Darya Apakhonchich a primit această etichetă după ce a contribuit la câteva articole ale Europei Libere și le-a distribuit pe rețelele de socializare.

Radio Europa Liberă se află pe lista „agenților străini” din 2017. La începutul acestui an, judecătoriile din Rusia au început să amendeze Europa Liberă pentru că nu a adăugat menționarea necesară prin legea agenților străini. În urma descinderii la sediul din Moscova, executorii au înghețat conturile Europei Libere.

Autoritățile ruse au adăugat și site-urile de știri Meduza și VTimes pe lista „agenților străini”.

Pe 17 mai, Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, a cerut Rusiei să anuleze legea „agenților străini”. „UE a rugat în mod constant Rusia să abroge această lege sufocantă și să-și respecte obligațiile internaționale legate de libertatea de asociere, adunare și exprimare”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Borrell.

Martorii lui Iehova, spionați în băi

Legea împotriva activităților extremiste era, la început, îndreptată contra separatiștilor din Caucazul de nord. Între timp, ochiul legii s-a îndreptat mai ales către Martorii lui Iehova.

Martorii lui Iehova sunt unul dintre grupurile religioase persecutate de legea extremismului din Rusia.
Martorii lui Iehova sunt unul dintre grupurile religioase persecutate de legea extremismului din Rusia.

Serviciile secrete ruse (FSB) au spionat și au filmat Martori ai lui Iehova în băile comune din orașul Perm, din munții Ural. Cinci martori au primit sentințe cu suspendare pentru activități religioase ilegale la sfârșitul unui proces care s-a întins timp de trei ani.

Grupul religios Martorii lui Iehova este interzis în Rusia, iar autoritățile au profitat de orice oportunitate pentru a cimenta persecuția împotriva acestora. În cazul spionajului din băi, FSB-ul a instalat camere video pentru a urmări 27 de persoane care s-au întâlnit la băi pentru a boteza noi membri.

Peste 400 dintre cei 170 de mii de martori din Rusia au fost urmăriți penal începând din 2017. Organizația a fost etichetată „extremistă”, un termen folosit în ultimii 20 de ani în Rusia împotriva multor altor grupuri religioase străine. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, sprijină eforturile Bisericii Ortodoxe de a domina viața spirituală publică.

Igor Turik, membru al Martorilor lui Iehova, a fost acuzat de extremism.
Igor Turik, membru al Martorilor lui Iehova, a fost acuzat de extremism.

În februarie 2019, cel puțin șapte membri ai Martorilor lui Iehova din regiunea Khanty-Mansi au acuzat ofițerii din Comitetul de Anchete de tortură. Aceștia spun că au „primit șocuri electrice, au fost sufocați, și au fost bătuți cu cruzime” de ofițeri.

Dacă ați ști cât de multă suferință emoțională le-a provocat femeilor care au aflat că le-a fost înregistrată goliciunea”, a declarat Igor Turik pentru Times of London. Turik a primit o sentință de șapte ani cu suspendare.

„Materiale extremiste”

Autoritățile ruse extind definiția extremismului de fiecare dată când încearcă să oprească activitățile unor organizații sau indivizi care ar putea contesta sau destabiliza guvernul. De când a fost aprobată în 2002, legea extremismului a fost rescrisă pentru a include mai multe obiecte și acțiuni, devenind din ce în ce mai aspră.

În momentul de față, există peste 5.200 de materiale considerate a fi extremiste. Printre ele se află traduceri ale Bibliei, scrieri antisemite, îndemnuri jihadiste, clipuri video ale unui grup extremist al Bisericii Ortodoxe, și Mein Kampf. Pe lângă acestea, printre ofensele considerate ilegale se află critica politicienilor și oficialilor guvernului și punerea la îndoială a integrității teritoriale a Rusiei.

XS
SM
MD
LG