Linkuri accesibilitate

Cum inflamează mobilizarea parțială a Kremlinului tensiunile etnice din Daghestan


Sute de persoane au ieșit în stradă pe 25 septembrie în regiunea Daghestan, din Caucazul de Nord, pentru a protesta împotriva mobilizării parțiale anunțate de președintele rus Vladimir Putin pe 21 septembrie.
Sute de persoane au ieșit în stradă pe 25 septembrie în regiunea Daghestan, din Caucazul de Nord, pentru a protesta împotriva mobilizării parțiale anunțate de președintele rus Vladimir Putin pe 21 septembrie.

După ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat pe 21 septembrie o mobilizare parțială în semn de sprijin pentru armata rusă din Ucraina, mai multe proteste au izbucnit în orașele și localitățile din întreaga țară.

În regiunea Daghestan din Caucazul de Nord, protestele și viteza cu care s-au răspândit au acaparat atenția localnicilor.

„Vom lupta până la ultima suflare”, a declarat o protestatară din așezarea Babayurt, care a cerut ca numele să nu-i fie dezvăluit din motive de siguranță.

Pe 22 septembrie, locuitorii din districtul Babayurt au blocat o autostradă federală, în timp ce un alt grup s-a luptat cu personalul militar de la un centru local de recrutare. În zilele următoare, tulburările s-au extins în localitatea Endirei din districtul Khasayurt din apropiere, înainte de a ajunge în capitala regiunii Daghestan, Makhachkala.

Anti-Mobilization Protests Continue In Russia's Daghestan Amid Police Detentions
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:04 0:00

Babayurt și Khasayurt sunt ambele populate predominant de kumîci, un grup etnic de origine musulmană și vorbitor de limbă turcă, care numără aproximativ 500.000 de persoane. Numărul lor a crescut semnificativ în ultimii ani. Daghestan, o regiune predominant musulmană situată la Marea Caspică, în vecinătatea estică a Ceceniei, găzduiește zeci de astfel de grupuri etnice.

„Au existat deja o mulțime de soldați (recrutați, n.r.) din aceste așezări”, a declarat Denis Sokolov, specialist în studii etnice (Caucazul de Nord) la Fundația Rusia Liberă.

„Mulți kumîci au fost la război. Unii au fost uciși, în timp ce alții au refuzat să lupte. Unii dintre ei abia s-au întors de pe front și acum sunt mobilizați din nou. Ei sunt conștienți că le va fi foarte greu dacă vor fi trimiși înapoi. Mamele, soțiile și surorile lor știu foarte bine cum s-ar putea sfârși totul. Așa că un conflict este inevitabil”.

Agitația din jurul mobilizării a sporit tensiunile dintre etnicii kumîci și cei avari care locuiesc în regiune, spune Sokolov.

„Avarii și kumîcii din districtele Babayurt și Khasavyurt sunt aproape egali ca număr”, a explicat el pentru Europa Liberă. „Dar există mulți avari în administrații și în rândul organelor legislative și de apărare a statului. Totul se suprapune cu un vechi conflict teritorial care a devenit deja unul politic”.

„Mobilizarea înseamnă trimiterea oamenilor la război, cu toții știu asta”, a adăugat cercetătorul rus. „În cazul în care comisia militară este formată din avari, iar soldații mobilizați sunt kumîci, acest lucru nu duce decât la creșterea tensiunilor”.

Administrațiile ambelor districte au ignorat solicitările Europei Libere de a comenta suspiciunile potrivit cărora kumîcii ar fi fost discriminați în mod disproporționat de eforturile de mobilizare ale Kremlinului.

Endirei are o populație de aproximativ 8.000 de persoane, una dintre cele mai mari din districtul Khasavyurt. Videoclipurile postate pe rețelele de socializare pe 25 septembrie arătau peste 100 de persoane participante la un protest violent împotriva mobilizării, poliția trăgând focuri în aer pentru a dispersa mulțimea. Potrivit presei locale, aproximativ 110 locuitori din Endirei li s-a dat ordin de mobilizare, inclusiv unor localnici ce reveniseră de curând de pe frontul din Ucraina.

Câteva zile mai târziu, locuitorii din Endirei au relatat pe rețelele de socializare că autoritățile le-au dat ordin profesorilor și altor angajați din sectorul public să participe la un miting de susținere a mobilizării. Muratbek Aidemirov, directorul Școlii nr. 2 din Endirei, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că susține mobilizarea parțială. Directorul școlii a transmis că el însuși plănuia să plece la luptă în Ucraina.

Aidemirov a spus, fără a furniza dovezi, că la protestul împotriva mobilizării din Endirei nu au participat localnici, iar evenimentul ar fi fost organizat de persoane din afara localității.

Pe 28 septembrie, canalul de Telegram Zona Kavkaza a comentat că demonstrațiile pro-mobilizare au fost organizate în grabă pentru a dovedi că liderul Daghestanului, Serghei Melikov, „se află în controlul situației din republică și duce la îndeplinire politicile partidului (Rusia Unită, aflat la putere, n.r.) și ale lui Putin”.

De cealaltă parte, mai multe agenții de presă locale și afiliate Kremlinului i-au descris pe cei care au protestat împotriva mobilizării drept extremiști islamiști și lași, a declarat pentru Europa Liberă un protestatar din Babayurt sub condiția anonimității.

„Orice om normal (la cap, n.r.) știe de ce am ieșit în stradă”, a adăugat el, spunând că, deși a primit ordin de mobilizare, el nu va „merge să lupte și să moară pentru Putin”.

„Nouăzeci la sută dintre cei care sunt chemați la mobilizare sunt kumîci”, a afirmat el, fără a oferi dovezi. „Și cum rămâne cu celelalte grupuri etnice? (Autoritățile ruse, n.r.) nu se ating de ele”.

Pe 27 septembrie, agenția de știri pro-guvernamentală Eurasia Daily a citat un deputat din Daghestan, Biisultan Khamzayev, deputat în Duma de Stat, care a declarat că protestatarii anti-mobilizare din Daghestan au fost dirijați de „Kiev și Washington”. Manifestanții, a spus Khamzayev, erau „jihadiști” și „kumîci anti-ruși”, un grup despre care a afirmat că a dus un jihad dirijat de Turcia împotriva Rusiei încă de pe vremea țarului Petru cel Mare.

El nu a detaliat și nici nu a furnizat dovezi în sprijinul afirmațiilor.

Robert Coalson a contribuit la realizarea articolului.
XS
SM
MD
LG