Linkuri accesibilitate

Rusia prelungește arestarea jurnalistului Evan Herșcovici până în august


 În timpul unei scurte audieri de marți, instanța a decis ca Herșcovici să rămână în închisoare până pe 30 august.
În timpul unei scurte audieri de marți, instanța a decis ca Herșcovici să rămână în închisoare până pe 30 august.

Un tribunal din Moscova a prelungit detenția reporterului de la Wall Street Journal, Evan Herșcovici, arestat în Rusia sub acuzația de spionaj la sfârșitul lunii martie.

În timpul unei scurte audieri de marți, instanța a decis ca Herșcovici să rămână în închisoare până pe 30 august, au informat agențiile de presă ruse, preluate de The Guardian.

Mandatul său de arestare ar fi expirat săptămâna viitoare. El este reținut în renumita închisoare Lefortovo din Moscova, o fostă închisoare KGB, și riscă o pedeapsă de până la 20 de ani dacă va fi găsit vinovat.

Cazul este încă în faza de cercetare, nefiind stabilită o dată de judecată. Audierea de marți a fost fără accesul publicului.

Herșcovici a fost arestat la sfârșitul lunii trecute, la Ekaterinburg, de Serviciul Federal de Securitate (FSB) rus, urmaș al fostei KGB.

Președintele Joe Biden a cerut Rusiei să-l elibereze pe Herșcovici. „Dă-i drumul”, a spus Biden. Secretarul de presă de la Casa Albă, Karine Jean-Pierre, a spus că acuzațiile de spionaj aduse lui Herșcovici sunt „ridicole”.

Perspectiva unei eliberări rapide pare din ce în ce mai puțin probabilă, pentru că oficialii ruși continuă să vorbească despre jurnalist în termeni care sugerează că condamnarea sa este inevitabilă.

„Avem de-a face cu activitate desfășurată sub acoperirea jurnalismului, activitate care este în esență spionaj. De când a fost prins în flagrant, situația este simplă”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Vladimir Putin.

De la invazia totală a Ucrainei, majoritatea jurnaliştilor ruşi independenţi au părăsit ţara, după o serie de noi legi represive care, în esenţă, au făcut ca jurnalismul onest, care nu respectă criteriile propagandei de la Kremlin, să devină ilegal.

Mulți jurnaliști străini au plecat, dar câțiva dintre ei au rămas pe parcursul unor delegații scurte.

Arestarea lui Herșcovici a schimbat miza. „Este un mesaj pentru jurnalişti şi este, de asemenea, un mesaj foarte important pentru elitele ruse: nu vorbiţi cu jurnaliştii străini. Țineți-vă gura”, a declarat Eugenia Albats pentru The Guardian. Eugenia este unul din jurnaliștii ruși care au părăsit țara vara trecută.

Să fii corespondent străin în Rusia nu a fost niciodată ușor. Obținerea sau reînnoirea acreditării oficiale ar putea fi un proces lung și plictisitor, iar insinuările de „rusofobie” sau acuzațiile de spionaj sunt frecvente, asezonate cel mai adesea cu multă ostilitate și intimidare.

Dar până acum, cel mai rău lucru posibil care li se putea întâmpla corespondenților străini era să fie deportați sau incluși pe lista neagră.

Arestarea lui Herșcovici duce miza în cu totul altă zonă și arată că autoritățile ruse sunt acum dispuse să aresteze chiar și un reporter celebru, de la o publicație la fel de celebră și cât se poate de onorabilă, și-i va determina pe foarte mulți jurnaliști să se gândească bine înainte dacă mai riscă să devină corespondenți în Rusia.

„În vremea sovietică existau linii roșii clare. La noi era cunoscut, cred că era cunoscut de jurnaliştii străini, ce puteau face şi ce nu. Acum nu există linii roșii: pur și simplu nu știi”, a spus Albats.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG