Linkuri accesibilitate

Moscova expulzează un diplomat sloven. Slovenia a expulzat pe 21 martie un diplomat rus acuzat de spionaj


Slovenia a expulzat pe 21 martie un diplomat rus pentru „activități incompatibile cu statutul diplomatic”.
Slovenia a expulzat pe 21 martie un diplomat rus pentru „activități incompatibile cu statutul diplomatic”.

Rusia a ordonat unui diplomat sloven să părăsească țara după ce Ljubljana a expulzat un diplomat rus, a anunțat vineri ministerul rus de Externe.

Autoritățile ruse i-au transmis acestuia că țara sa este responsabilă pentru „distrugerea relațiilor bilaterale” dintre Rusia și Slovenia.

„Considerăm acest pas în mod deschis neprietenos în contextul cursului general al Ljubljanei către distrugerea legăturilor ruso-slovene”, se arată în comunicat.

Slovenia a expulzat pe 21 martie un diplomat rus pentru „activități incompatibile cu statutul diplomatic”.

Ministerul de Externe sloven a declarat „persona non grata” un diplomat al ambasadei Rusiei la Ljubljana „pentru implicarea în activităţi incompatibile cu statutul său diplomatic”.

Potrivit unor surse citate de agenția EFE, diplomatul rus expulzat este colonelul Serghei Lemeşev, ataşat militar adjunct al ambasadei ruse.

El a fost declarat indezirabil pentru activități de spionaj în Slovenia.

La scurt timp după ce Rusia a invadat nedeclarat, neprovocat și total Ucraina, pe 24 februarie 2022, Slovenia i-a cerut Rusiei să-și reducă personalul de la ambasadă de la 41 la doar 8 diplomați.

În martie, premierul sloven, Robert Golob, a transmis că țara sa ar putea reconsidera sprijinul inițial acordat premierului olandez Mark Rutte, în favoarea președintelui român Klaus Iohannis.

Expulzarea diplomatului rus și opțiunea pentru șefia NATO, ambele afirmate în luna martie a acestui an, subliniază poziția strategică a Sloveniei în UE și NATO, spun analiștii, și reflectă complexitatea relațiilor internaționale într-o perioadă de incertitudine globală.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG