Linkuri accesibilitate

Apropiere sau provocare? Rusia permite din nou zborurile directe către Georgia și elimină vizele


Imagine de arhivă cu un băiat care salută de la fereastra unui avion Yakovlev Yak-42 din epoca sovietică, transformat în grădiniță, Rustavi, Georgia, 29 octombrie 2012.
Imagine de arhivă cu un băiat care salută de la fereastra unui avion Yakovlev Yak-42 din epoca sovietică, transformat în grădiniță, Rustavi, Georgia, 29 octombrie 2012.

Rusia elimină vizele pentru cetățenii georgieni și ridică interdicția zborurilor directe către această națiune din Caucazul de Sud. Decretele semnate de Vladimir Putin vin pe fondul unor relații dificile între cele două țări și este denunțată de președintele Georgiei.

Vladimir Putin a ridicat interdicția privind zborurile directe între Rusia și Georgia și a eliminat regimul de vize pentru cetățenii georgieni, conform unor decrete semnate miercuri. Acestea intră în vigoare începând cu 15 mai.

Decizia președintelui rus a venit în contextul în care Georgia și-a retras de facto sprijinul direct acordat Ucrainei ca urmare a invaziei ruse.

Relațiile ruso-georgiene au devenit complicate, după ce Georgia a pierdut controlul asupra regiunilor sale separatiste Abhazia și Osetia de Sud, într-un război cu Rusia din 2008.

Rusia a suspendat zborurile către Georgia în iunie 2019, ca urmare a protestelor de la Tbilisi, izbucnite după ce un deputat rus a ținut un discurs în limba rusă în parlamentul georgian.

Șapte zboruri pe săptămână

Companiile aeriene rusești intenționează să opereze șapte zboruri pe săptămână de la Moscova la Tbilisi și retur, a declarat Ministerul rus al Transporturilor.

Ministerul georgian al Economiei a precizat că va lăsa să intre avioanele companiilor aeriene care nu fac obiectul sancțiunilor, conform agenției ruse de stat TASS.

Precizarea oficialilor georgieni a venit după ce, în februarie, Uniunea Europeană a avertizat Georgia cu privire la impunerea unor sancțiuni secundare împotriva sa în cazul reluării legăturilor aeriene cu Rusia.

Președintele Georgiei, Salome Zurabișvili, a calificat decizia autorităților ruse drept „încă o provocare rusească”.

„Reluarea legăturilor aeriene directe și abolirea regimului de vize cu Georgia este inacceptabilă cât timp Rusia își continuă agresiunea împotriva Ucrainei și ne ocupă teritoriul”, a scris ea pe Twitter.

Zurabișvili a cerut, de asemenea, introducerea unor vize de trei luni pentru ruși. În 2012, Georgia a introdus unilateral un regim fără vize pentru ruși.

„Acesta este un moment complet inacceptabil și nepotrivit. Nu avem nevoie de cadouri din partea Rusiei, mascate ca un fel de concesie. În situația de acum, suntem de aceeași parte cu toți prietenii noștri europeni”, a completat ea ulterior.

Cu toate acestea, Ministerul georgian de Externe a afirmat că decizia Moscovei de a elimina vizele va ușura viața cetățenilor georgieni care trăiesc în Rusia.

Rusia a suspendat legăturile aeriene directe cu Georgia în iunie 2019 din cauza protestelor de la Tbilisi, care au început după ce deputatul rus Serghei Gavrilov a luat cuvântul în parlamentul georgian.

Acesta a ocupat scaunul de speaker și a vorbit în limba rusă. Opoziția georgiană a perturbat ședința, iar Gavrilov a părăsit Georgia sub pază.

La momentul respectiv, Ministerul rus de Externe a recomandat rușilor să se abțină de la călătorii în Georgia din motive de securitate.

Această recomandare este anulată în prezent, ministerul rus precizând că deciziile au fost luate în cadrul „facilitării consecvente a condițiilor de comunicare și a contactelor între cetățenii ruși și georgieni, în ciuda absenței relațiilor diplomatice”.

Invazia rusă în Georgia

Georgia a întrerupt relațiile diplomatice cu Rusia după ce armata rusă a invadat Osetia de Sud și Abhazia și a recunoscut independența acestora în 2008. Georgia le consideră regiuni ocupate și acuză Rusia că încalcă integritatea teritorială a țării.

Potrivit serviciului național de statistică georgian, peste 62.000 de ruși au emigrat în 2022, majoritatea după invazia rusă în Ucraina, iar câteva zeci de mii de georgieni care locuiau anterior în Rusia s-au întors și ei. Economia Georgiei a crescut cu peste 10% în ultimul an.

Rușii pot rămâne în Georgia fără viză timp de un an. Anterior, georgienii aveau nevoie de viză pentru a vizita Rusia, dar, prin decretul de miercuri, cetățenii georgieni pot rămâne fără viză timp de 90 de zile, la fiecare șase luni.

Autoritățile georgiene au condamnat invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 și s-au alăturat sancțiunilor economice internaționale împotriva Rusiei.

Cu toate acestea, țara nu a impus propriile sancțiuni, deoarece are „propriile interese naționale, provocări de securitate, economie”, a declarat premierul georgian Irakli Garibashvili în iunie 2022.

Povestea femeii din Georgia lovită cu tunurile de apă în timp ce flutura steagul UE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:13 0:00
Articol scris cu ajutorul biroului rus al RFE/RL și Reuters.
XS
SM
MD
LG