Trupele rusești din Ucraina au din ce în ce mai mult acces la Starlink, rețeaua privată de internet prin satelit deținută de Elon Musk, pe care armata ucraineană se bazează foarte mult pentru comunicațiile pe câmpul de luptă.
Descoperirile Serviciului rus al RFE/RL vin în completarea unor declarații ale oficialilor militari ucraineni. Jurnaliștii spun că puterea Kievului de a-și securiza comunicațiile de comandă este potențial amenințată.
Această nouă problemă survine în timp ce forțele ucrainene se confruntă cu o lipsă tot mai mare de armament și muniție, dar și cu epuizarea generală - forțele rusești organizează ofensive localizate în mai multe puncte de-a lungul liniei de front de 1.200 de kilometri.
Orașul industrial Avdiivka, de la nord de Donețk, în special, este sub o presiune severă, forțele rusești avansează constant și amenință să încercuiască apărarea ucraineană de acolo.
Ucraina s-a bazat foarte mult pe Starlink, o rețea de sateliți pe orbită joasă care oferă acces la internet de mare viteză.
Rețeaua este deținută de SpaceX, compania spațială privată care, la rândul ei, este deținută de Elon Musk, antreprenorul miliardar cu cetățenie sud-africană, americană și canadiană.
Sateliții sunt folosiți în prima linie a frontului, în principal pentru comunicații stabile între unități, medici și comandanți.
Trupele ucrainene au experimentat, de asemenea, instalarea antenelor Starlink pe drone de atac de mari dimensiuni - un instrument esențial pentru trupele ucrainene, bruiate frecvent de sistemele electronice de război rusești.
Cu toate acestea, un număr tot mai mare de surse militare ucrainene și activiști civili au indicat dovezi că trupele rusești folosesc rețeaua, fie pentru propriile comunicații, fie pentru a le monitoriza pe cele ale Ucrainei.
Pe 11 februarie, serviciul de informații militare al Ucrainei (HUR) a declarat că forțele rusești nu numai că folosesc terminalele Starlink, ci o fac „sistematic”.
HUR a publicat, de asemenea, un extras audio din ceea ce a spus că era un schimb interceptat între doi soldați ruși care discutau despre cum să instaleze terminalele.
Unități precum Brigada 83 de asalt aerian a Rusiei, care luptă în regiunea estică parțial ocupată Donețk, ar folosi sistemul, a declarat purtătorul de cuvânt al HUR, Andrii Yusov.
Între timp, Ministerul ucrainean al Apărării a spus pe 13 februarie că Rusia achiziționează terminale Starlink de la țări arabe neidentificate.
Starlink a declarat că nu face afaceri cu guvernul Rusiei sau cu armata acestei țări, iar Musk însuși a publicat o declarație pe compania sa de socializare, X, fostul Twitter, ca răspuns la afirmațiile ucrainenilor.
„O serie de știri false susțin că SpaceX vinde terminale Starlink către Rusia. Acest lucru este categoric fals. Din câte știm noi, niciun Starlink nu a fost vândut direct sau indirect Rusiei”, a afirmat Musk pe 11 februarie.
Este posibil ca trupele rusești să fi achiziționat terminale Starlink de la una dintre zecile de companii din Rusia care pretind că le vând împreună cu alte produse de uz casnic, a constatat RFE/RL.
Un site web rusesc, numit Topmachines.ru, făcea reclamă la un set Starlink cu prețul de 220.000 de ruble (aproximativ 2.200 de dolari) și cu o taxă de abonament lunar de 100 de dolari.
De asemenea, Starlink pare să aibă o supraveghere laxă a tipului de date personale folosite de noii săi clienți atunci când se înregistrează pentru prima dată.
Un reseller cu sediul la Moscova a declarat pentru RFE/RL că noile conturi au fost înregistrate cu nume și prenume europene aleatorii și că nu este nevoie să se introducă un pașaport european valabil.
Singurul lucru important, a spus vânzătorul, este ca persoanele care cumpără să aibă un card bancar valabil care utilizează unul dintre principalele sisteme de plată internaționale.
Un alt vânzător a declarat pentru RFE/RL că terminalele pe care le-a vândut au fost aduse din Europa, însă a refuzat să precizeze din ce țară. Vânzătorul a spus că un terminal costă 250.000 de ruble (aproximativ 2.400 de dolari), iar taxa lunară era de 14.000 de ruble (150 de dolari americani).
În plus, tehnologia Starlink pare a fi incapabilă să restricționeze cu precizie accesul la semnal.
Cercetători independenți spun că sistemul Starlink cunoaște doar locația aproximativă a terminalelor sale, ceea ce înseamnă că ar trebui să restricționeze accesul pozițiilor ucrainene de pe linia frontului pentru a limita utilizarea câmpului de luptă de către Rusia.
IStories, o publicație de știri independentă din Rusia, a identificat, de asemenea, cel puțin trei furnizori din Moscova care pretind că vând terminale Starlink.
Întrebat de reporteri dacă trupele rusești ar putea folosi terminalele Starlink, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Acesta nu este un sistem certificat la noi, prin urmare, nu poate fi furnizat și nu este furnizat oficial. În consecință, nu îl putem folosi în mod oficial în niciun fel”.