Ministrul ucrainean de externe îi cere lui Blinken să-i îndemne pe partenerii europeni să decupleze Rusia de la SWIFT
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba i-a cerut omologul său american, secretarul de stat Antony Blinken, să îi îndemne pe liderii „europeni ezitanti” să decupleze Rusia de la SWIFT, o rețea de mesagerie de înaltă securitate care conectează mii de instituții financiare din întreaga lume.
„Încă un apel cu prietenul și omologul meu american [secretarul Blinken] privind necesitatea de a folosi toată influența SUA asupra unor țări europene ezitante pentru a interzice Rusiei de la SWIFT”, a scris Kuleba pe Twitter.
Statele Unite și Uniunea Europeană eu ezitat până acum să decupleze Rusia de la SWIFT, pentru că nu au căzut de acord asupra unui pas considera a fi „opțiunea nucleară”.
Într-un tweet distribuit după apelul dintre Kuleba și Blinken, ministrul de externe ucrainean a remarcat că cei doi au discutat și despre „furnizarea ulterioară de arme defensive”.
Zeci de mii de ucraineni și-au părăsit țara. Mulți dintre ei au venit în România
Siret, județul Suceava, este doar unul din punctele de frontieră prin care mii de ucraineni au ajuns deja în România. Relatările din Ucraina arată că mulți continuă să se îndrepte către granițele cu România, Republica Moldova, Polonia, Ungaria, Slovacia.
Atacul armatei ruse continuă în Kiev, dar și asupra altor orașe, iar ofensivei aeriene li se adaugă forțele terestre care înaintează pe teritoriul Ucrainei.
Granița din nordul României cu Ucraina are 650 de kilometri.
Marea Britanie: cea mai mare parte a forțelor ruse la mai mult de 50 km de centrul Kievului
Cea mai mare parte a forțelor ruse care avansează spre Kiev, capitala Ucrainei, se află la 50 km de centrul orașului, anunță Ministerul Apărării al Regatului Unit.
Ucraina acuză Belarusul că încearcă să pirateze conturile private de e-mail ale personalului militar ucrainean
Hackerii care lucrează pentru Ministerul Apărării din Belarus au trimis o „masă” de e-mailuri de tip phishing încercând să compromită conturile de e-mail private ale personalului militar ucrainean și ale asociaților acestora, au afirmat vineri oficialii ucraineni.
Nu este clar cât de reușite au fost tentativele de hacking, dar acestea ar putea oferi informații utile serviciilor de informații din Belarus și, la rândul lor, forțelor ruse în timp ce atacă capitala ucraineană Kiev.
După încălcarea unui cont de e-mail, hackerii trimit e-mailuri rău intenționate suplimentare persoanelor de contact ale contului pentru a propaga campania de hacking, a declarat echipa de răspuns la urgențe informatice a guvernului ucrainean într-o postare pe Facebook.
Putin cere armatei ucrainene să preia puterea
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a cerut armatei ucrainene să preia puterea.
„Facem din nou un apel la personalul militar al forţelor armate ale Ucrainei: nu permiteţi neonaziştilor şi (naţionaliştilor radicali ucraineni) să vă folosească copiii, soţiile şi bătrânii ca scuturi umane”, a spus Putin, în cadrul unei întâlniri televizate cu serviciile de securitate ale Rusiei, citat de Reuters.
„Luaţi puterea în propriile mâini, ne va fi mai uşor să ajungem la un acord. Se pare că ne va fi mai uşor să ajungem la o înţelegere împreună decât cu acea bandă de dependenţi de droguri şi neonazişti de la Kiev”, a spus Putin.
Putin a adăugat că militarii ruşi din Ucraina au acţionat „curajos, profesional şi eroic”.
El a spus că „banderiţii” (trimitere la liderul naţionalist ucrainean Stepan Bandera -n.r.) și „neonaziștii au montat armament greu, inclusiv sisteme multiple de lansare de rachete” în clusiv Kiev şi Harkov și că „se comportă ca nişte terorişti în întreaga lume, ascunzându-se în spatele oamenilor pentru a acuza Rusia că provoacă victime în rândul populaţiei paşnice”.
„Se ştie cu siguranţă că toate acestea se întâmplă la recomandările consultanţilor străini, consilierilor americani, în special”, a mai spus.